HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Nové Zámky mužstvom týždňa, Kelemen hráčom, miliónové dotácie pre juniorské kluby v Kanade

BRATISLAVA (SZĽH) - Sezónu 2020/21 naďalej výrazne ovplyvňuje koronavírus. Napriek šíriacej sa chorobe COVID-19 sa naďalej hrajú v Európe hrajú zápasy a v hokejovom svete sa deje veľa zaujímavých vecí na ľade i mimo neho. V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

MUŽSTVO TÝŽDŇA

HC Mikron Nové Zámky: Zvažovali sme, či určovať mužstvo týždňa, keďže na Slovensku sa veľa zápasov neodohralo. Napokon sme predsa len udelili titul pre HC Mikron Nové Zámky. Mužstvo Martina Hrnčára síce v piatok nemohlo nastúpiť na svoj duel v Poprade a neúspešne hľadalo aj súpera na dohrávku či predohrávku Tipos Extraligy. Po týždňovej prestávke v nedeľu zdolalo Duklu Trenčín vysoko 5:1, keď dominovalo v tretej tretine. Dalo v nej päť gólov a rozhodlo o víťazstve, prvom na Duklou od 27. januára 2019 a vôbec najvyššom v histórii vzájomných duelov. Nové Zámky doteraz ešte nikdy nedali Dukle viac ako štyri góly.

HRÁČ TÝŽDŇA

Miloš Kelemen (HKM Zvolen): Pravý krídelník sa vo veľmi dobrom svetle prezentoval v súboji proti HC Košice. V prvej polovici stretnutia strelil dva góly, svoje prvé v sezóne, a pridal aj asistenciu na víťazný gól Radovana Puliša. V stretnutí bol najaktívnejším hráčom, na bránku Košíc vyslal až šesť striel. V priemere pálil každé dve a pol minúty svojho pobytu na ľade.

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Slovo koronavírus sa na Slovensku obmieňa v rôznych podobách. Dnes už neexistuje oblasť, ktorú by nezasiahol. Od 15. októbra sú zastavené všetky športové zápasy s výnimkou deviatich líg, medzi ktorými sú aj hokejové TIPOS Extraliga a Ice HL. Dôležité usmernenie, ktoré sa síce počas minulého štvrtka neustále menilo, prišlo z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Podľa neho je možné vykonávať aj organizovanú športovú činnosť vrátane tréningov. Športovci môžu pokračovať v tréningoch napriek prísnym protipandemickým opatreniam. Od štvrtka platí, že v jednej skupine na ľade môže byť zhromaždených maximálne šesť osôb. Rúška počas tréningu nie sú povinné. Celá hokejová rodina verí, že sa tréningový proces vráti čoskoro do normálu.

Na rozdiel od TIPOS Extraligy sa nemôže podľa rozhodnutia štátnych orgánov hrať Slovenská hokejová liga (s výnimkou prípadov, ak by všetci aktéri a účastníci zápasu mali testy na koronavírus nie staršie ako dvanásť hodín). Od SHL musel SZĽH odložiť aj všetky ďalšie súťaže až po najmladšiu mládežnícku kategóriu.

KARANTÉNY TÝŽDŇA

Koronavírus neobchádza ani hokejové kabíny. Už dlhšie boli z extraligistov v karanténe Nové Zámky, neskôr sa k nim pridali Košice, Liptovský Mikuláš a Michalovce. Počas posledného týždňa najskôr prerušil tréningový proces Poprad, ktorý nemal dobré správy ani po piatkovom pretestovaní mužstva, následne oznámil osemnásť nakazených hráčov plus päť členov realizačného tímu aj Slovan Bratislava. Vo štvrtok sa po pretestovaní vyskytli pozitívne prípady aj v Banskej Bystrici a v piatok necelých desať hodín pred duelom vo Zvolene museli súboj odvolať Nitrania. Neuskutočnil sa tak ani jeden zo šiestich na piatok plánovaných zápasov a hrala sa iba dohrávka 1. kola medzi Miškovcom a Trenčínom.  

 

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vedenie hokejovej Ligy majstrov zrušilo sezónu 2020/2021. Ide o reakciu na situáciu so šírením pandémie koronavírusu v Európe. „Zvážili sme všetky okolnosti a výkonná rada Ligy majstrov prišla k záveru, že odohranie sezóny 2020/2021 nie je možné z prevádzkového ani ekonomického hľadiska,“ povedal prezident súťaže Peter Zahner. Pôvodne bol štart naplánovaný na október, neskôr ho vedenie ligy presunulo na november, no ani tento termín nie je reálny. Aj preto prišlo k ukončeniu snáh o začiatok nového ročníka. „V súčasnej situácii nie sme schopní zabezpečiť, aby sa všetky tímy vrátili domov bez zdravotných komplikácií a bez nutnosti absolvovať karanténu. Pandémia je mimo nášho dosahu a o to viac si ceníme podporu zúčastnených klubov a našich partnerov,“ povedal prezident Ligy majstrov. Súťaž má za sebou šesť ročníkov. Zo slovenských zástupcov sa v nej predstavili hokejisti Košíc, Nitry a Banskej Bystrice, no v ročníku 2020/2021 mala byť bez slovenskej účasti.

POSUN TÝŽDŇA

Premiéra slovenskej hokejovej reprezentácie sa posúva, rovnako ako Rusko sa aj Slovensko odhlásilo z Nemeckého pohára. Tradičné podujatie sa má konať od 5. do 8. novembra v Krefelde. Oba tímy sa z turnaja odhlásili pre pandémiu koronavírusu. Slováci budú chýbať na Nemeckom pohári prvýkrát od roku 2004, trikrát ho aj vyhrali. Okrem domácich Nemcov by sa mali predstaviť v Krefelde aj Švajčiari a ako náhrada Lotyši. Hrať sa bude bez divákov.

PREMIÉRA TÝŽDŇA

Tréner hokejistov Bratislava Capitals Rostislav Čada mal pozitívny test na nový koronavírus a na striedačke účastníka Ice HL ho po povinnej karanténe v súboji 7. kola na ľade Linzu nahradil viceprezident a generálny riaditeľ klubu Dušan Pašek. Pre bývalého hráča Slovana, Košíc či Skalice bola premiéra v pozícii hlavného kouča víťazná, u rakúskeho súpera vyhral 5:2. Ďalšieho zápasu sa cez víkend nedočkal, keďže nedeľňajší duel v Grazi vedenie súťaže odložilo pre pozitívne testy v rakúskom mužstve. Capitals hlásili prvý prípad koronavírusu po pravidelnom testovaní už pred týždňom, keď mal pozitívny nález útočník Miloš Bubela. V súlade s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR tak celé mužstvo muselo nastúpiť do karantény. Po piatich dňoch prebehlo ďalšie testovanie tímu, ktoré odhalilo prítomnosť koronavírusu aj u ďalších dvoch hráčov Maxima Čajkoviča a Brocka Higgsa i Rostislava Čadu. Pozitívne testovaných hokejistov izolovali, ostatní hráči sa následne vrátili do tréningového procesu.

DOHODA TÝŽDŇA

Spartak Dubnica angažoval na úvod sezóny osemnásťročného krídelníka Martina Chromiaka. Pred niekoľkými dňami si 18-ročného dubnického odchovanca vybrali v drafte v 5. kole zo 128. miesta Los Angeles Kings. Obnovenej premiéry za Spartak sa ešte nedočkal, keďže súboj SHL proti reprezentačnej osemnástke bol zrušený a súťaž je momentálne prerušená. O rozohraní talentovaného útočníka a dubnického odchovanca v miestnom hokejovom klube sa hovorilo už dlhšie. „Som veľmi rád, že môžem odohrať zápasy za Dubnicu. Neviem, koľko ich bude vzhľadom na opatrenia. Verím, že aspoň ten jeden odohrám,“ povedal Chromiak.

ŽIADOSŤ TÝŽDŇA

Český hokejový zväz v spolupráci s tamojšou extraligou požiadal vládu o udelenie výnimky, aby profesionálni hokejisti mohli počas zákazu športu v krajine aspoň spoločne trénovať. Kluby tvrdia, že stupeň premorenia v českých tímoch je dostatočne vysoký. Spočítali, že od augusta malo pozitívny test na Covid-19 už 73,3 percent hráčov a členov realizačných tímov. List českému premiérovi Andrejovi Babišovi a ministrovi zdravotníctva Romanovi Prymulovi odoslali prezident hokejového zväzu Tomáš Král a riaditeľ extraligy Josef Řezníček. Požadujú v ňom, aby hokejistom umožnili tréningy vo vnútorných priestoroch. „Hráči a členovia realizačných tímov, vykonávajúci zamestnaneckú či podnikateľskú činnosť, bez nich stratili možnosť, aby sa pripravovali na súperenie s najlepšou domácou i zahraničnou konkurenciou. Tréningy by prebiehali s vylúčením verejnosti a v najprísnejších hygienických podmienkach, pričom veľká väčšina hráčov, rovnako ako členov realizačných tímov, už nákazu prekonala,“ uvádza sa v liste. Vedenie českého hokeja zároveň požiadalo o udelenie výnimky aj pre prípravu juniorskej reprezentácie vzhľadom na blížiaci sa svetový šampionát na prelome rokov v Edmontone.

DÁTUM TÝŽDŇA

Christián Jaroš by mal absolvovať arbitráž 7. novembra, informovala NHL. Obranca Ottawy Senators je jedným z 26 hráčov, ktorí sa prihlásili do arbitráže. Dvadsaťštyriročný Jaroš dostal od Senators kvalifikovanú ponuku, ale zatiaľ sa nedohodol s klubom na novej zmluve. Stať sa tak môže aj krátko pred začiatkom súdneho vypočúvania. Arbitráž vo väčšine prípadov prisudzuje ročný, maximálne dvojročný kontrakt. Jarošovi uplynul so Senators trojročný nováčikovský kontrakt. Za Ottawu odohral celkovo 76 zápasov, v ktorých strelil jeden gól a zaznamenal 12 asistencií. V minulej sezóne nastúpil za „senátorov“ v profilige len na 13 duelov, v ktorých nazbieral tri asistencie.

DOTÁCIA TÝŽDŇA

Juniorská QMJHL začala s veľkými komplikáciami ako prvá zo zámorských súťaží, tímy z provincie Québec však museli svoje účinkovanie v nej prerušiť. Provincia je v červenej zóne a hromadné športové aktivity sú zakázané. Québecké kluby sa však dozvedeli aj jednu dobrú správu, každý z nich dostane od vlády dotáciu vo výške jedného milióna kanadských dolárov, čo je približne 645-tisíc eur.

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Z vážnych osobných dôvodov skončil pôsobenie v Nových Zámkoch kanadský útočník Maxime St-Cyr.

- Poprad angažoval útočníka Jamesa Livingstona, ktorého v minulosti draftovalo St. Louis.

- Košice sa dohodli na skúšobnom kontrakte s Lukášom Vopelkom, ktorý už na Slovensku hral za Slovan Bratislava a Duklu Trenčín.

- Na skúšku do Michaloviec prišiel kanadský obranca Mark Louis, ktorý s Cardffom vyhral dvakrát britskú ligu.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Obranca Alex Pietrangelo, ktorý bol doteraz kapitán St. Louis, podpísal kontrakt na sedem rokov za 61,6 milióna dolárov s Vegas Golden Knights. Lepšie platové podmienky majú momentálne v NHL len štyria zadáci. Vegas zároveň potvrdili zotrvanie brankára Marca-Andrého Fleuryho.

- Útočník Tyler Hall, ktorý naposledy hral za New Jersey, má v nasledujúcej sezóne pomôcť za 8 miliónov dolárov Buffalu k prvej účasti v play-off po deviatich rokoch.

- Posledné zmeny v Chicagu sa nepozdávajú hviezdnemu Jonathanovi Toewsovi, očakával iné smerovanie tímu. Najviac ho zarmútilo, že vedenie neponúklo pokračovanie spolupráce brankárovi Coreymu Crawfordovi, ktorý zamieril do New Jersey.

- Po anabáze v Toronte sa do kabíny San Jose vráti Patrick Marleau, ktorý podpísal so Sharks zmluvu na jeden rok za 700-tisíc dolárov.

- Jeden z najžiadanejších voľných hráčov na trhu NHL Tyler Toffoli si napokon našiel angažmán v Montreale, kde podpísal zmluvu na štyri roky. V Canadiens bude pokračovať Brendan Gallagher, ktorý sa dohodol na predĺžení spolupráce.

- Rus Jevgenij Dadonov podpísal kontrakt na tri roky za 15 miliónov dolárov s Ottawou Senators.

- Český obranca Radko Gudas sa sťahuje z Washingtonu na Floridu, kde za tri roky zarobí 7,5 milióna dolárov.

- Obranca Erik Gustafsson podpísal ako voľný hráč s Philadelphiou zmluvu na jeden rok za 3 milióny dolárov.

- New York Rangers neotáľali s podpisom zmluvy s jednotkou draftu Alexisom Lafrenierom a útočník už má nováčikovský kontrakt na tri roky.

- Útočník Jummy Vesey sa po ukončení pôsobenia v Buffale dohodol s Torontom na kontrakte na jeden rok za 900-tisíc dolárov.

- Švéd Jesper Fast sa po skončení zmluvy s New Yorkom Rangers upísal Caroline, kde za tri roky zarobí 6 miliónov dolárov.

- Kanadský obranca Cody Ceci bude hrať za Pittsburgh, s vedením Penguins sa dohodol na zmluve na 1,25 milióna dolárov. Majster sveta 2016 hral doteraz za Toronto.

- Obranca Matt Grzelcyk bude hrať naďalej za Boston, dohodol sa na novej zmluve na štyri roky vo výške 3,687 milióna dolárov za sezónu.

- Bývalý hráč HC Košice David Pacan, ktorý takmer celú kariéru s výnimkou slovenskej anabázy strávil v zámorí, sa rozhodol ukončiť kariéru.

- Organizátori museli akciu Winter Classic, ktorá sa mala konať v Špindlerovom Mlyne od 9. do 11. decembra a jej súčasťou mali byť aj duely dvoch najvyšších českých súťaží i exhibícia veteránov Česka a Slovenska, presunúť na budúci rok.

- Ostrieľaný Joe Thornton, ktorý sa po pôsobení v San Jose sťahuje do Toronta, začne sezónu v Davose. Vo švajčiarskom klube hral už počas dvoch lockoutových sezón.

- Dvadsaťročná veľká nádej Montrealu Jesperi Kotkaniemi začne sezónu na hosťovaní v Ässäte Pori.

- Lotyš Kristers Gudlevskis, ktorý chytal aj v NHL a KHL, nahradil zraneného Tylera Beskorowaného v tíme Ice HL z Villachu.

- Vedenie HK Soči ukončilo spoluprácu s trénerom Alexandrom Andrijevským, ktorý prišiel na striedačku vlani v októbri.

- Legendárny ruský útočník Alexander Jakušev sa vyliečil z koronavírusu.

- Útočník Dinama Moskva Daniil Tarasov, ktorý hral v minulosti aj za San Jose, sa stal obeťou domáceho násilia. Napadla ho bývalá priateľka, ktorá mu počas potýčky pomliaždila rameno a porezala nožom.

- Bývalý švédsky brankár Tommy Salo mal ešte v auguste autonehodu, po ktorej mu namerali v krvi 3,06 promile alkoholu, za čo mu hrozí nepodmienečný trest odňatia slobody na dva roky.