HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Nové opatrenia i protest, sezóna v ohrození

BRATISLAVA Ani v predchádzajúcom týždni nechýbali mnohé hokejové udalosti. Veľa sa ich udialo na slovenskej scéne, viaceré na medzinárodnej, na ktorej fanúšikovia pozorne sledovali súboje v zámorskej NHL. Vďaka nášmu pohľadu do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

KORONAVÍRUSOVÁ I NAJSMUTNEJŠIA SPRÁVA TÝŽDŇA

Druhá vlna pandémie koronavírusu, ktorá zasiahla aj Slovensko, ovplyvnila aj športový život a výrazne zasiahla do hokeja. Minimálne počas októbra budú platiť ešte viac sprísnené opatrenia pre organizáciu športových podujatí i tréningových kempov. V okresoch, ktoré sú na pandemickej mape označené ako zelené, bude platiť, že na podujatiach v exteriéroch môže byť maximálne v jednej chvíli 200 osôb, v interiéroch sto. V oranžových a červených okresoch sú tieto povolené počty polovičné. Všetci návštevníci podujatí musia mať ochranné rúška prekrývajúce ústa a nos. Do konca septembra platí, že na športových podujatiach môže byť v jednom momente 500 ľudí v interiéroch a 1000 v exteriéroch. Za týchto podmienok sa pravdepodobne nezačne nová sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. „Pandemickou komisiou navrhované opatrenia blokujú usporiadanie akýchkoľvek športových súťaží a zápasov, nielen hokejových. Našou snahou je urobiť všetko potrebné na ochranu verejného zdravia. Za týchto podmienok je však odohranie stretnutí TIPOS EXTRALIGY nerealizovateľné. Pri dodržaní navrhovaných pravidiel sa nemôže začať nový ročník nielen najvyššej hokejovej súťaže, ale ani ďalších hokejových líg u nás,“ zareagovala Asociácia profesionálnych hokejových klubov. V rovnakom duchu zareagovali vo svojom stanovisku aj hráči a vyzvali kompetentných na dialóg. Hokejisti a kluby upozornili na kritickú situáciu v športe aj 30-sekundovým búchaním hokejkami po úvodnom vhadzovaní zápasov Tipsport Kaufland Cupu. 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Najvyššia slovenská hokejová súťaž bude v sezóne 2020/21 niesť názov Tipos extraliga, jej prvé kolo, ktoré bolo ešte pred prijatím protipandemických opatrení naplánované na 2. októbra, vyžrebovali v utorok. Pozornosť v úvode súťaže bude pútať súboj dvoch ambicióznych účastníkov. Bratislavský Slovan zavíta do Michaloviec. Banská Bystrica privíta v úvodnom kole Nové Zámky, Košice sa stretnú so Zvolenom, Poprad s Nitrou, Detva s Liptovským Mikulášom a Miškovec s Trenčínom. Ak nezasiahnu do programu súťaže opatrenia ešte výraznejšie, každý tím odohrá v základnej časti 50 zápasov.

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

V NHL začali s oznamovaním individuálnych ocenení za sezónu 2019/2020. Zatiaľ najviac zarezonovalo udelenie Trofeje Lady Byngovej pre útočníka Colorada Avalanche Nathana MacKinnona. Ocenenie v hokejovej NHL od roku 1925 získava hráč, ktorý najlepšie skĺbi športové majstrovstvo, slušnosť a zmysel pre fair play. MacKinnon bol piaty najproduktívnejší hráč základnej časti, pričom nazbieral len šesť menších trestov. Finalistami na ocenenie boli Ryan O'Reilly zo St. Louis Blues a Auston Matthews z Toronta Maple Leafs. „Rešpektujem svojich súperov, nechcem hrať špinavo. Pri bránení sa snažím využiť svoju rýchlosť, aby som nemusel faulovať, pretože nechcem posielať tím do oslabenia. Nečakal som, že sa niekedy stanem víťazom tejto trofeje, ale som z toho veľmi rád. Získali ju v minulosti veľkí hráči,“ povedal pre nhl.com MacKinnon.

Mastertonovu trofej za oddanosť k hokeju získal Bobby Ryan z Ottawy. Trofej King Clancy Memorial pre hráča, ktorý najlepšie spája hráčske a ľudské kvality, dostane Matt Dumba z Minnesoty Wild. Najlepším generálnym manažérom sa v sezóne 2019/2020 stal Lou Lamoriello z New Yorku Islanders.

ZAUJÍMAVOSŤ TÝŽDŇA

Hokejisti Detvy si počas prípravy na nový ročník našli chvíľu času a pod vedením zručného Jána Sýkoru opravili na ulici M. R. Štefánika v meste prepadávajúci sa chodník. Vyjadrili tak svoju spätosť s Detvou a zároveň symbolicky požiadali fanúšikov o podporu. „Ten chodník sa už prepadával, bola tam diera, tak sme ju provizórne opravili. Keď zaprší, určite sa to ešte prepadne. Mesto to asi bude musieť opraviť. Alebo, ak ma zaplatia, ja to opravím. Ale ak chcete, natiahnem vám v garáži aj Murexin,“ hovoril so širokánskym úsmevom po zápase s Banskou Bystricou Ján Sýkora.

NÁVRAT TÝŽDŇA

Tentoraz to nebude hráčsky. Hneď v prvý deň minulého pracovného týždňa sa hral na Slovensku súťažný zápas, prvý po 183 dňoch od marcového prerušenia súťaží. Po súboji medzi Skalicou a Slovanom Bratislava sa na ďalší deň naplno rozbehla pohárová súťaž Tipsport Kaufland Cup, do ktorej sa zapojilo jedenásť účastníkov najvyššej súťaže a päť z SHL. Organizátori pohára, Asociácia profesionálnych hokejových klubov a Slovenský zväz ľadového hokeja, rozdelili šestnástku mužstiev do štyroch základných štvorčlenných skupín, z ktorých najlepšie dva postúpi do play-off. Už prvé dve kolá priniesli zaujímavé výsledky, najväčším prekvapením sú prvoligové Topoľčany, ktoré už majú v konkurencii Zvolena, Trenčína a Dubnice istotu postupu do play-off.

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Kanadský útočník Hayden Verbeek bude do začiatku kempu v NHL hosťovať z Montrealu Canadiens v tíme HC ´05 Banská Bystrica.

- Košice podpísali kontrakt na jeden rok s útočníkom Martinom Krasničanom.

- Obranca Michal Ivan sa po troch vracia do Zvolena, kde sa dohodol na zmluve na jednu sezónu. Pod Pustým hradom začne sezónu aj brankár Adam Húska, po začiatku kempov NHL sa presunie do zámoria.

- Brankár Filip Krasanovský, obrancovia Branislav Pavúk, Matúš Miroslav Parobek a útočníci Kevin Gabor a Michal Matoušek sa stali novými hráčmi Liptovského Mikuláša, kde už nepokračuje brankárske duo Juraj Hollý, Boris Bábik. Na skúške je na Liptove Kristian Tamminen.

- Útočník Nitry Dannil Fominych musí podstúpiť operáciu a zopár týždňov bude mimo hry.

- Kariéra Patrika Koyša bude pokračovať v klube Vlci Žilina. Pod Dubeň zamierili aj 28-ročný český útočník Ondřej Jurčík a Dubničan Jakub Jakubík.

- Bratislava Capitals získal do svojich radov kanadského obrancu Sachu Guimonda.

- Útočník Henrich Ručkay predĺžil zmluvu o jeden rok s francúzskym Brestom.

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Hokejová verejnosť sa v stredu v Pardubiciach poslednýkrát rozlúčila s českým trénerom Milošom Říhom, ktorý zomrel vo veku 61 rokov.

- Už čoskoro sa rozhodne o budúcnosti Zdena Cháru v Bostone, obe strany plánujú začať rokovania.

- Dinamo Moskva je pripravený ponúknuť zmluvu Alexandrovi Ovečkinovi, ak sa rozhodne pre návrat do Ruska.

- Pred zápasom v Rige testovali pozitívne na koronavírus najskôr siedmich, potom štyroch hráčov Neftechimiku Nižnekamsk. Tím Libora Hudáčka išiel okamžite do karantény, rovnako aj Jokerit Helsinki, s ktorým sa stretol Neftechimik pred príchodom do Lotyšska.

- Jeden z tohtosezónnych zápasov KHL by sa podľa jej prezidenta Alexeja Morozova mohol odohrať v Izraeli, 10. decembra by v prípade dobrej pandemickej situácie mohli v Jeruzaleme nastúpiť CSKA Moskva a Avangard Omsk.

- Liga majstrov sa pre neistoty spojené s koronavírusom začne o mesiac a pol neskôr, prvé zápasy preložili na polovicu novembra. Pôvodne sa malo začať hrať 6. októbra, nový termín je 17. novembra.

- Prvé kolo tohtoročného vstupného draftu v zámorskej NHL sa uskutoční 6. októbra.

- Po pôsobení v Červenej hviezde Kchun-lun bude kanadský útočník Adam Cracknell pôsobiť v Edmontone, kde podpísal dvojcestnú zmluvu.

- Útočník Edmontonu Gaetan Haas začne sezónu v SC Bern a následne sa presunie do kempu Oilers.

- Po domácom triumfe 3:0 a remíze 3:3 v Pardubiciach sa hokejisti Třinca stali víťazmi Generali Česká Cupu.

- Obrancovia Jakub Zbořil z Bostonu a Libor Hájek z New York Rangers začnú sezónu pred reštartom zámorskej súťaže v materskej Komete Brno.

- Až do začiatku kempov NHL bude v Pardubiciach hosťovať útočník Colorada Martin Kaut.

- Útočník Tomáš Plekanec sa po odchode z Komety Brno bude objavovať po boku Jaromíra Jágra v prvoligovom Kladne.

- Obranca Sean Walker predĺžil o štyri roky zmluvu za 10,6 milióna dolárov s Los Angeles Kings.

- Americký obranca Bobby Shea, ktorý odmietol posilniť HKM Zvolen, sa dohodol na kontrakte s tímom ECHL Fort Wayne Komets.

- Brankár Linköpingu Jonas Gustavsson prerušil na nešpecifikované obdobie z osobných dôvodov kariéru.

- Kanaďan s talianskym pasom Nick Plastino, ktorý hral aj za Slovan Bratislava, bude nastupovať v rakúskej nadnárodnej IceHL za Bolzano.

- Útočník Martin St. Pierre, ktorý nastupoval aj za Slovan Bratislava, strávi sezónu 2020/21 v maďarskom klube Dunaújvárosi Acélbikák.

- Kanadský útočník Zack Phillips bude po odchode z Michaloviec pôsobiť v GKS Jastrzebie.