HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Mužstvom týždňa Nitra, hráčom týždňa Christophe Lalancette

BRATISLAVA (SZĽH) - Sezóna 2020/21 je síce výrazne poznačená koronavírusom, ale naplno sa už začala. Paradoxne, v čase jej začiatku v Európe na severoamerickom kontinente vrcholili boje o Stanleyho pohár. V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

MUŽSTVO TÝŽDŇA

HK NITRA: Novú sezónu začali Nitrania súbojmi s dvoma ašpirantmi na majstrovský titul. Mužstvo spod Zobora však vyhralo v Poprade 3:2 a rovnaký výsledok dosiahlo aj doma v predohrávke proti Zvolenu.

Nitrania zaznamenali šesťbodový vstup do tiposextraligovej sezóny. Zdroj: Facebook/HK Nitra/Miroslav Slávik

HRÁČ TÝŽDŇA

CHRISTOPHE LALANCETTE: Opora Michaloviec začala sezónu vo veľkom štýle. Najskôr svoj tím upokojila gólom na 3:1 v sledovanom zápase so Slovanom Bratislava, v nedeľu hetrikom režírovala obrat z 1:4 na 5:4 na zvolenskom ľade proti Banskej Bystrici.

Christophe Lalancette, strojca michalovského obratu duelu v Banskej Bystrici. Zdroj: TASR

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

V tieni pandémie koronavírusu, za prísnych hygienických opatrení a bez účasti divákov odštartoval nový ročník najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Premiérovým strelcom gólu bol útočník Liptovského Mikuláša Patrik Oško, ktorý sa presadil na ľade Detvy. Ešte dva dni pred začiatkom Tipos extraligy to vyzeralo, že sa súťaž, pod novým názvom Tipos extraliga, v riadnom termíne ani nezačne, keďže podľa verdiktu Ústredného krízového štábu SR mali byť od 1. októbra zakázané všetky hromadné podujatia vrátane športových. Napokon však Úrad verejného zdravotníctva SR informoval, že športové podujatia sa budú môcť uskutočniť s maximálne 50 účastníkmi. Tento limit bude možné prekročiť, ak pôjde o osoby, ktoré budú vystupovať v mene organizátora (športovci, organizačný tím a pod.). Hokejové zápasy tak dostali zelenú, pravda, bez prítomnosti obecenstva. Absencia divákov znamená, že kluby prídu o významný zisk z predaja vstupeniek. Zástupcovia klubov veria, že sa im podarí získať od štátu finančné kompenzácie. Rokovania však pravdepodobne potrvajú ešte zopár týždňov.


KORONAVÍRUSOVÁ DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Tipos extraliga bojuje s koronavírusom. Nové Zámky už pred vyše ohlásili 20 pozitívne testovaných členov klubu, pozastavili tréningový proces a oznámili, že prvé dva ligové zápasy pre karanténu odkladajú. Do novej sezóny plánujú vykorčuľovať až 9. októbra na ľade Michaloviec. Košice najskôr v stredu informovali o dvoch pozitívne testovaných hráčoch, známky nepriaznivého stavu vykazovali aj ďalší dvaja hokejisti, ktorí s nimi boli v úzkom kontakte. Klub z bezpečnostných dôvodov zrušil plánovanú cestu do Bratislavy, kde sa mali hráči zúčastniť na proteste proti zákazu konania hromadných podujatí. Piatkové pretestovanie zvyšku mužstva ukázalo, že sa nakazila väčšina hráčov i členovia realizačného tímu a zamestnanec klubu. Košičania sú momentálne v karanténe a čakajú na ďalšie pokyny hygienikov. Do tréningového procesu sa počas tohto týždňa pravdepodobne nezapoja. Jóbovu zvesť o pozitívne testovaných hráčoch na koronavírus hlásil aj jediný zahraničný účastník DVTK Jegesmedvék Miškovec, ktorý pre nešpecifikovaný počet infikovaných hráčov vynechal úvodné dve kolá súťaže.


LIST TÝŽDŇA

Až do minulej stredy sa nikomu na Slovensku nepodarilo sústrediť na jednom mieste toľko hokejistov. Hráči účastníkov Tipos extraligy i SHL sa zišli pred Úradom vlády SR v Bratislave, aby odovzdali list premiérovi Igorovi Matovičovi a upozornili na problémy, s ktorými bojujú. Na začiatku ich stretnutia ešte nebolo jasné, či sa budú môcť hrať športové zápasy. Hráči v liste žiadali premiéra o umožnenie nastupovať na stretnutia a zároveň požiadali štátne orgány, aby s nimi začali komunikovať o ich budúcnosti a aby forma pomoci, či kompenzácie dostali aj formálny rámec. „Neprišli sme protestovať. Chceli sme len ukázať, že tu sme a je najvyšší čas riešiť naše problémy. V marci nám zrušili sezónu a odvtedy nevieme na čom sme. Vyzývali sme kompetentných na diskusiu, ale odpoveď neprichádzala,“ povedal v mene všetkých hráčov Branislav Rapáč.

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Tampa Bay sa druhýkrát v histórii stala víťazom Stanleyho pohára. Lightnings v zostave s Erikom Černákom po reštarte profiligy pokorili v štyroch náročných sériách Columbus, Boston, NY Islanders a vo finále napokon aj Dallas. Odohrali 25 zápasov s bilanciou 18 víťazstiev a 7 prehier. V poslednom dueli výnimočnej sezóny NHL 2019/20 zdolali Stars 2:0, v sérii triumfovali 4:2 a zodvihli nad hlavu Stanleyho pohár. Partia okolo trénera Jona Coopera ukázala v play-off predovšetkým mentálnu silu. K nej sa  pripojila nepochybná hokejová kvalita, ktorou Lightning disponujú a nikto sa nečudoval, že bezmocná bola aj úctyhodná vôľa a bojovnosť texaských jazdcov z Dallasu. Trofej Conna Smytha pre najužitočnejšieho hráča play-off  si prevzal asistent kapitána Tampy, švédsky obranca Victor Hedman, ktorý potiahol svoj tím za strieborným grálom desiatimi gólmi v play-off. „Nemám slov, nedokážem povedať, čo to pre nás znamená. Je to ťažké... Vlastne nie ťažké, veď je to najlepší moment našich životov. Teraz sme šampióni, a to nám už nikto nevezme. Navždy budeme zapísaní na pohári ako víťazi a to je skvelé,“ vravel Hedman.


VÝROK TÝŽDŇA

„Moja rodina, syn a manželka, to sú moje dva Stanley Cupy doma a teším sa na nich,“ povedal obranca Dallasu Andrej Sekera v rozhovore pre Hockey Slovakia. Skutočný Stanleyho pohár však dopraje svojmu finálovému súperovi Erikovi Černákovi.


DOHODA TÝŽDŇA

Štart nového ročníka umožnila aj dohoda medzi SZĽH a rozhodcami. Obe strany sa po rokovaniach zjednotili na výške paušálov pre odmeňovanie arbitrov nielen pre nadchádzajúcu sezónu 2020/2021, ale i na dlhodobom systéme fungovania do ďalších rokov. SZĽH a slovenskí rozhodcovia našli spoločnú reč iba deň pred štartom extraligy. „S rozhodcami sa na Slovensku dlhé roky nekomunikovalo, aj týmto gestom dávame na vedomie, že si ich vážime ako súčasť hokeja. Keď nebudeme mať dostatočný počet kvalitných, dobre odmeňovaných rozhodcov, tak slovenský hokej sa nikdy dlhodobo neposunie vpred,“ uviedol výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ. Zvýšenie odmien pre extraligových rozhodcov je rozdelené do dvoch etáp. V tej prvej príde k nárastu zo 166 na 180 eur brutto za zápas, od 1. januára 2021 potom na cieľovú sumu 200 eur. „Z našich požiadaviek sme ustúpili v tej miere, že sa navýšenie rozdelilo do dvoch etáp. V najnižších súťažiach príde k navýšeniu hneď od začiatku, extraliga a I. liga bude dorovnaná k 1. januáru. V extralige je navýšenie na úrovni 20 percent, v nižších súťažiach je percentuálny nárast o 30, 40 i viac v porovnaní s doterajšími odmenami,“ prezradil za rozhodcov Vladimír Goga.


ZMLUVA TÝŽDŇA

Útočník Juraj Mikúš podpísal po skúške zmluvu na jeden rok s extraligovým HKM Zvolen. Tridsaťtriročný center si obliekal dres Zvolena počas sezóny 2019/2020. Pôvodne ju začal v Litvínove, no po predčasnom konci v tíme českého extraligistu zamieril do slovenskej Tipsport Ligy. V nej stihol odohrať 14 zápasov, v ktorých dosiahol bilanciu 6 gólov a 4 asistencie. V nedávnom období absolvoval skúšku v Třinci, ale zmluvu si nevybojoval. Do staronového pôsobiska ho prilákal aj tréner Peter Oremus. „Poznáme sa zo Skalice aj z reprezentácie. Je to kvalitný hráč a verím, že je aj dobre pripravený a bude platný pre mužstvo. Má kvalitu aj skúsenosti, ktoré potrebujeme,“ poznamenal Oremus.


ROZLÚČKA TÝŽDŇA

New York Rangers vyplatil zo zmluvy svoju dlhoročnú oporu v bránke Henrika Lundqvista. Tridsaťosemročný Švéd mal platný kontrakt ešte na jeden rok. Lundqvist odohral celú svoju kariéru v zámorí v drese Rangers. Do tímu prišiel v sezóne 2005/06 a v roku 2014 ho priviedol do finále súťaže. V roku 2012 mu udelili Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára ligy, v zápase hviezd sa predstavil päťkrát. „Málo hráčov bolo pre nás takých dôležitých ako Henrik Lundqvist. Sme mimoriadne vďační za to, čo urobil pre našu organizáciu. Počas jeho 15-ročného pôsobenia u nás sa nestal iba jedným z najlepších brankárov, aký kedy hral túto hru, ale aj obávaným protivníkom. Navždy bude súčasťou rodiny Rangers,“ poďakoval sa za dlhoročnú službu švédskemu gólmanovi výkonný riaditeľ klubu James L. Dolan. Lundqvist odchytal za Rangers 887 duelov v základnej časti a v play off pridal 130 štartov. Do pamäti fanúšikov sa zapísal najmä svojou mimoriadnou mentálnou odolnosťou.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Útočník Maxim Čajkovič posilnil do začiatku juniorskej QMJHL, kde je hráčom Val d´Or,  klub IceHL Bratislava Capitals.

- Štvornásobný majster Slovenska Peter Huba, ktorý naposledy pôsobil v Topoľčanoch, sa rozhodol ukončiť profesionálnu hráčsku kariéru.

- Španielsky reprezentant Luis Gimenéz, ktorý sa narodil v USA, je na skúške v prvoligovom HK Martin.

- Michal Handzuš preberá zodpovednosť za mládežnícky hokej v Banskej Bystrici, nový subjekt nesie názov Barani – hokejová škola Michala Handzuša.

- Tím Bratislava Capitals po prehrách s favoritmi z Viedne a Salzburgu uspel vo svojom treťom vystúpení v IceHL, keď vyhral v Innsbrucku 3:2 po sam. nájazdoch.

- Štart nového ročníka Slovenskej hokejovej ligy sa presunul z 2. na 7. októbra.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Obranca Nick Wolff, ktorý podpísal v marci nováčikovský kontrakt s Bostonom, bude hosťovať do začiatku zámorskej sezóny v DVTK Jegesmédvék Miškovec.

- Bývalý hokejový brankár Slovana Bratislava Sasu Hovi sa stal skautom nového klubu NHL Seattle Kraken.

- Švédsky brankár Robin Lehner sa dohodol na predĺžení spolupráce o päť rokov za 25 miliónov dolárov s Vegas Golden Knights. 

- Los Angeles Kings získali z Chicaga obrancu Olliho Määttu výmenou za Brada Morrisona.

- Britský reprezentant Mike Hammond bude po odchode zo Zvolena pôsobiť v dánskom Odense.

- Útočník Peter Gápa bude v sezóne 2020/21 nastupovať za druholigový francúzsky klub Vipers de Montpellier.

- Prvokolový výber Toronta z roku 2011 Stuart Percy sa dohodol na premiérovej zmluve v Európe, hrať bude za Sport Vaasa vo fínskej Liige.

- Obranca Juuso Välimäki bude do začiatku sezóny NHL, kde nastupuje za Calgary, pôsobiť v materskom Ilvese Tampere.

- Krídelník Brandon Hagel, ktorý v predošlej sezóne debutoval v Chicagu, bude hrať za HC Thurgau vo švajčiarskej NLB.

- Bývalá jednotka Banskej Bystrice Tyler Beskorowany sa vážne zranil a čaká ho dlhá rekonvalescencia. Jeho zamestnávateľ z Villachu preto s ním chce údajne ukončiť spoluprácu.

- V roku 2020 sa pre pandémiu koronavírusu neuskutoční najstarší hokejový turnaj o Spenglerov pohár.

- Vedenie SKA Petrohrad zaradilo na listinu zranených hráčov bez udania dôvodu až osemnásť hokejistov.

- Kanadský útočník Chris Stewart, ktorý mal pred dvoma rokmi namierené do Slovana Bratislava, druhýkrát ohlásil ukončenie aktívnej činnosti.