HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Latkóczy hráčom týždňa, výmena Gáboríka

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Šimon Latkóczy (Slovensko 20). V predošlých siedmich dňoch odchytal síce len jeden súťažný zápas, ale ukázal sa v ňom v skvelom svetle. Proti Švajčiarom na MS do 20 rokov bol veľká opora a predviedol viacero dôležitých zákrokov. Vyníma sa však ten z 57. min, keď pri presilovke súpera zlikvidoval tutovku Inakiho Baragana, ktorý strieľal do prázdnej bránky. Mnohí Latkóczyho presun a rýchle vymrštenie lapačky označili za zákrok šampionátu.


DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

V kanadskom Edmontone sa začali majstrovstvá sveta do 20 rokov, na ktorých nechýba ani slovenská reprezentácia. Po živote v bubline vo Zvolene i v Edmontone, debakli s Českom 0:6 v príprave, sfinalizovaní nominácie, do ktorej sa nedostali brankár Patrik Kozel, obrancovia Matúš Hlaváč, Šimon Groch a útočníci Michael Drábek, Róbert Bačo, zvíťazili Slováci vo svojom úvodnom vystúpení V A-skupine nad Švajčiarskom futbalovo 1:0 a následne prehrali po veľmi dobrom výkone s favorizovanou Kanadou 1:3. V prvom zápase žiaril predovšetkým brankár Šimon Latkóczy, v druhom bol pre favorita veľkou prekážkou Samuel Hlavaj. „V šatni cítite energiu. Chlapci sa zomkli v kabíne, hrajú pre tím, za kamarátov. Energiu z kabíny prenášajú aj na ľad,“ popísal dobrý štart šampionátu tréner Róbert Petrovický.

Všetky informácie o slovenskej reprezentácii do 20 rokov nájdete na https://www.hockeyslovakia.sk/sk/national-team/157.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Nová sezóna zámorskej hokejovej NHL odštartuje v noci z 13. na 14. januára SEČ piatimi zápasmi. Informovalo o tom vedenie zámorskej súťaže. Obhajcovia Stanleyho pohára z Tampy Bay Lightning nastúpia v úvodný deň v domácej aréne proti Chicagu Blackhawks, Philadelphia privíta Pittsburgh, Montreal nastúpi v jednom z dvoch kanadských derby v Toronte, v druhom bude Edmonton hostiť Vancouver a St. Louis sa predstaví na ľade Colorada. V základnej časti NHL odohrá každý tím 56 zápasov, dokopy sa uskutoční 868 duelov a bude sa hrať aj kanadská divízia. Základná časť sa skončí 8. mája, v play-off bude štartovať 16 tímov v tradičnom formáte na štyri víťazné zápasy. Štart sezóny odložila pandémia koronavírusu. Tréningové tábory odštartujú už 3. januára, no nebudú sa konať predsezónne prípravné zápasy. Sedem tímov, ktoré sa nezúčastnili na reštarte sezóny 2019/2020, môžu spustiť svoje prípravné kempy už 31. decembra.


ODCHOD TÝŽDŇA

Útočník Róbert Lantoši hosťoval od začiatku aktuálneho ročníka v drese Nitry. Rodák z Prievidze však dostal „vianočný darček“ v podobe letenky na predsezónny kemp NHL. Klub Boston Bruins, ktorý si v auguste 25-ročného krídelníka zmluvne zaviazal, ho tri týždne pred štartom NHL povolal do svojej organizácie. O tom, že všetko v spojitosti s NHL sa v súčasnosti deje z hodiny na hodinu, sa presvedčil aj Lantoši. „Prišlo to hneď po zápase so Slovanom, vtedy som sa o tom dozvedel,“ ozrejmil spôsob, akým mu klub oznámil, že mieri do zámoria. Program, ktorý ho v najbližších týždňoch čaká, ešte nepozná. „Po prílete do Bostonu musím absolvovať osemdňovú karanténu a následne prídem 3. januára na začiatok kempu. Zatiaľ však nemám predstavu o tom, ako to bude vyzerať. Dozviem sa to až tam, keď prídem. Rád by som vám povedal, ale nemám žiadne informácie,“ popísal Lantoši pre HockeySlovakia sled udalostí, ktorý naňho po prílete čaká.


VÝMENA TÝŽDŇA

Ottawa Senators vymenila Mariána Gáboríka spolu s brankárom Andersom Nilssonom do Tampy Bay Lightning. Opačným smerom putovali obranca Braydon Coburn, útočník Cedric Paquette a voľba v druhom kole draftu v roku 2022. Tridsaťosemročný Gáborík vynechal pre problémy s chrbtom dve predchádzajúce sezóny a jeho návrat do NHL je nepravdepodobný. Na zvyšný rok zmluvy ho úradujúci víťaz súťaže s najväčšou pravdepodobnosťou zaradí na listinu dlhodobo zranených hráčov.


ZMLUVA TÝŽDŇA

Obranca Erik Černák bude naďalej pôsobiť v klube NHL Tampa Bay Lightning. S víťazom Stanleyho pohára podpísal trojročný kontrakt s priemerným ročným zárobkom 2,95 milióna dolárov. Černáka draftoval v roku 2015 klub Los Angeles Kings, ale do profiligy sa prebojoval až v drese Tampy, do ktorej zamieril v rámci výmeny vo februári 2017. V prvom tíme Lightning debutoval v sezóne 2018/2019 a postupne sa zaradil medzi piliere defenzívy. V ročníku 2019/2020 odohral celkovo 92 zápasov, v ktorých získal 16 kanadských bodov za 5 gólov a 11 asistencií. Sezónu zakončil ziskom Stanleyho pohára, keď Tampa vo finálovej sérii zdolala Dallas Stars 4:2 na zápasy. V play-off bol štvrtý najvyťaženejší obranca „bleskov“ s priemerným časom na ľade 20:43 minút.

Okrem Černáka pokračuje v Tampe Bay aj český obranca Jan Rutta. Nová dvojročná zmluva mu ročne vynesie 1,3 milióna dolárov.


ZAHRANIČNÝ NÁVRAT TÝŽDŇA

Ruský útočník Iľja Kovaľčuk bude opäť pôsobiť v Kontinentálnej hokejovej lige. Jeho novým zamestnávateľom sa stal Avangard Omsk, s ktorým podpísal zmluvu pre sezónu 2020/2021 s následnou opciou. Kovaľčuk bude v novom pôsobisku hrať pod vedením trénera Boba Hartleygi, s ktorým sa pozná z účinkovania v Atlante Thrashers. „Spoliehame sa na jeho pomoc nielen na ľade, ale aj v kabíne. Potrebujeme lídra, ktorý dokáže viesť tím a ísť príkladom pre spoluhráčov,“ povedal generálny manažér Avangardu Omsk Alexej Volkov.

Kovaľčuk sa v uplynulých dvoch sezónach snažil o reštart svojej zámorskej kariéry, ktorú prerušil v roku 2013 a následne päť rokov pôsobil v SKA Petrohrad. V roku 2018 podpísal trojročnú zmluvu s Los Angeles Kings, no počas sezóny 2019/2020 ho klub zaradil na listinu nechránených hráčov. Následne si zahral za Montreal aj Washington, no napokon sa rozhodol pre návrat do Ruska.


PODVOD TÝŽDŇA

Ruský hokejista Alexander Radulov prišiel o značnú časť svojich úspor. Právnik útočníka Dallasu Stars Sergej Taškov pre portál 360tv.ru uviedol, že Radulova podviedla banka, do ktorej si ukladal svoje zárobky. Ide o sumu 1,5 miliardy rubľov (cca 16,5 milióna eur). Podľa právnika nemenovaná banka podviedla nielen Radulova, ale aj niekoľko ďalších športovcov. Uviedol, že 34-ročný hokejista je v Moskve a v blízkej budúcnosti bude situáciu osobne komentovať. „Saša je v Rusku v karanténe, začíname sa venovať všetkým dokumentom. Pochopili sme, že ide o banálny podvod. On ako prvý športovec tento problém oznámil, ostatní ho budú nasledovať. Ale máme najväčšiu stratu, Radulov investoval asi 1,5 miliardy rubľov,“ povedal Taškov.

Taškov uviedol, že Radulov od roku 2015 posielal plat na účet do ruskej banky. Banke odňali licenciu, ale finančná organizácia hokejistu oklamala a presvedčila ho, aby to nehlásil na polícii, pretože peniaze sú stále k dispozícii. Právnik dodal, že bankári sa potom začali správať agresívne a kontaktovali manažérov hokejistu v NHL s tým, že požadujú informácie o všetkých Radulovových daniach v USA. Podľa právnika ide o podozrivé správanie, pretože v USA nie je možné neplatiť dane.


VÝZVA TÝŽDŇA

Skupina poslancov Európskeho parlamentu opätovne apeluje na Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF), aby odobrala Bielorusku právo hostiť majstrovstvá sveta v roku 2021. Iniciatívu podpísalo 49 z celkového počtu 705 poslancov. Hlavná iniciátorka je nemecká europoslankyňa zo Strany zelených Viola von Cramonová. „Diktátori ako Alexander Lukašenko nerešpektujú šport tak ako vy. Využívajú ho na upevnenie svojho brutálneho režimu a predstieranej legitimity. IIHF musí niesť zodpovednosť za dodržiavanie svojich vlastných zásad. Puk je na vašej strane,“ napísala Von Cramonová v otvorenom liste pre prezidenta IIHF Reného Fasela. Europoslanci už jednu žiadosť smerom k IIHF vyslali, no zostala bez odozvy. IIHF vyhlásila, že odmieta spolitizovanie otázky organizátora majstrovstiev sveta 2021.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Možná jednotka draftu NHL 2021 Brandt Clarke a jeho brat Graeme budú hrať za Nové Zámky, ktoré angažovali aj Juraja Majdana.

- Tréneri Miškovca a Detvy Dave Allison a Ernest Bokroš dostali za vzájomnú potýčku v zápase na maďarskom ľade od disciplinárnej komisie SZĽH napomenutie.

- Obranca Oldrich Kotvan podpísal zmluvu s HKM Zvolen s platnosťou do konca extraligovej sezóny 2020/2021.

- Dukla Trenčín angažovala 36-ročného fínskeho obrancu so skúsenosťami z KHL Janneho Jalasvaaru. Nová akvizícia by sa mala k „vojakom“ pripojiť po Novom roku.

- Hráčom Popradu už nie je slovinský obranca Jurij Repe.

- Útočník Martin Pospíšil, ktorý mal z Košíc zamieriť do kempu Calgary, mal pozitívny test na koronavírus a termín svojho odchodu za more musel posunúť.

- Účastník SHL z Martina zareagoval na maródku v zadných radoch angažovaním perspektívneho rodáka z Detroitu Andrewa Perrotta, ktorého otec hral aj v NHL. Striedavé štarty v Martine bude mať zo Žiaru nad Hronom ruský útočník Marat Murtazin.

- V Považskej Bystrici skúšajú útočníkov Tomáša Trnku a Filipa Mravu.

- Odchovanec trenčianskeho hokeja Samuel Honzek dosiahol vo veku 16 rokov, jeden mesiac a desať dní v drese Dubnice v zápase SHL proti Spišskej Novej Vsi premiérový gól medzi seniormi.

- Dubnica nad Váhom odvolala pre koronavírus v kádri všetky svoje zápasy v SHL do 8. januára.

- Brankár Juraj Hollý a obranca Michal Korenko už nie sú hráči Spišskej Novej Vsi.

- Český obranca Ondřej Šmach bude opäť hrať za Skalicu.

- Účastník Ice HL Bratislava Capitals angažoval bývalého brankára Detroitu Red Wings Jareda Coreaua.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Útočník Dávid Bondra si prvýkrát v kariére vyskúša českú extraligu. Po nedávnom konci v klube Červená hviezda Kchun-lun sa dohodol s Kometou Brno na zmluve do konca sezóny 2020/2021.

- Kanadská reprezentácia do 20 rokov prišla o svojho kapitána Kirbyho Dacha, ktorý musel po zranení v prípravnom zápase s Ruskom (1:0) opustiť tím.

- Útočník Tampy Bay Nikita Kučerov vynechá celú základnú časť NHL, keďže sa podrobil operácii bedrového kĺbu.

- Štyridsaťročný brankár Ryan Miller sa dohodol na zmluve na 1 rok za 1 milión dolárov s Anaheimom.

- Montreal Canadiens podpísal ročný jednocestný kontrakt na 750 000 dolárov s českým útočníkom Michaelom Frolíkom.

- V kempe Washingtonu zabojuje o zmluvu brankár Craig Anderson, v tréningovom tábore Columbusu zasa Michael Del Zotto.

- Arizona poslala do Ottawy útočníka Dereka Stepana výmenou za 2. kolo draftu 2021.

- Švédsky center Carl Soderberg sa dohodol na zmluve s Chicagom za 1 milión dolárov, kde by mohol nahradiť krajana Alexandra Nylandera. Tomu hrozí pre zranenie kolena vynechanie celej sezóny.

- Brankár MacKenzie Blackwood sa dohodol na predĺžení zmluvy s New Jersey o tri roky za 8,4 milióna dolárov.

- Novým kapitánom St. Louis Blues bude útočník Ryan O’Reilly. Doterajší muž s céčkom Alex Pietrangelo odišiel do Vegas.

- Maďarský účastník TIPOS Extraligy DVTK Jegesmedvék Miškovec angažoval kanadského útočníka Stephena Andersona.

- V Červenej hviezde Kchun-lun skončil pôsobenie americký obranca Sam Löfquist.

- Po nevydarenej anabáze v San Jose sa Danil Jurtajkin vrátil do Ruska a podpísal zmluvu s CSKA Moskva.

- Po vyše šiestich rokoch sa rozišli cesty kanadského útočníka Justina Azeveda a Ak Bars Kazaň.

- Útočník Geoff Platt sa dohodol na kontrakte s Ufou.

- V Nižnekamsku ukončili spoluprácu s Andrejom Kosticynom.

- Obranca Ondřej Vitásek podpísal po štvorročnom pôsobení v KHL, kde naposledy hral za Dinamo Riga, zmluvu s Libercom.

- Po predčasnom konci vo Villachu a krátkom oddychu sa bývalý tréner Banskej Bystrice Dan Ceman postavil na striedačku ďalšieho účastníka Ice Hockey League z Linzu.

- Bývalý hráč Slovana Bratislava Patrik Virta sa dohodol na zmluve na dva roky s Tapparou Tampere.