HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Lantoši sa priblížil k NHL

BRATISLAVA (SZĽH) - Ani v predchádzajúcom týždni nechýbali mnohé hokejové udalosti. Veľa sa ich udialo na slovenskej scéne, viaceré na medzinárodnej. Fanúšikovia pozorne sledovali súboje v zámorskej NHL. U nás sa začali prípravy mužstiev na novú sezónu. Najzaujímavejšie udalosti a správy Vám opäť prinášame v našom týždňovom pohľade do spätného zrkadla. 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vlani hral Róbert Lantoši ešte za Nitru v najvyššej slovenskej súťaži, o pár mesiacov už môže nastupovať v Bostone v NHL. S vedením Bruins sa dohodol na dvojcestnej zmluve na jeden rok za 750-tisíc dolárov. Manažment presvedčil výkonmi počas minulého ročníka na farme v Providence, kde v 50 dueloch strelil jedenásť gólov a pridal 21 asistencií. Lantoši presvedčil, že aj z Tipsport Ligy sa dá dostať do najkvalitnejšej hokejovej súťaže na svete. „Keď ukončíte sezónu ako jeden zo stabilných útočníkov v Providence, dostanete šancu posunúť sa vyššie,“ napísal portál prohockeyrumors.com.

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Hokejisti Philadelphie Flyers si vďaka trom víťazstvám nad Bostonom, Washingtonom a Tampou Bay vybojovali najvýhodnejšiu pozíciu pred play-off vo Východnej konferencii NHL. V 1. kole vyraďovacej časti ich čaká Montreal, ktorý nečakane vyradil Pittsburgh kapitána Sidneyho Crosbyho. V Západnej konferencii si najvyššie nasadenie do play-off vybojovali hokejisti Vegas Golden Knights a čaká ich séria s Chicagom, ktoré nečakane v predkole vyradilo favorizovaný Edmonton.

Mimoriadne zaujímavý duel v predkole odohrali Columbus s Torontom. Blue Jackets ešte päť minút pred treťou sirénou duelu číslo štyri viedli 3:0 a všetko nasvedčovalo tomu, že ukončia sériu a postúpia ďalej. William Nylander a John Tavares však v 57. minúte skorigovali na rozdiel jediného gólu a Zach Hyman 23 sekúnd pred koncom zápasu vyrovnal a poslal ho do predĺženia. O triumfe Toronta rozhodol v 74. minúte Auston Matthews. „V závere sme sa vypli, nemysleli sme na koniec sezóny. Každý bojoval a nevzdal sa,“ povedal Matthews. 

ZVÄZOVÁ AKTUALITA TÝŽDŇA

Slovenský zväz ľadového hokeja má nového generálneho sekretára i výkonného riaditeľa. Na uvoľnenú stoličku po Miroslavovi Valíčkovi, ktorý sa v júni vzdal funkcie, zasadne Ivan Pulkert. Zväz zároveň obsadil aj novú pozíciu výkonného riaditeľa, ktorým sa stal Peter Kruľ.

„Ak chceme, aby v budúcnosti Slovensky hokej fungoval lepšie, musíme začať od seba a ísť príkladom. Verím, že s pomocou týchto dvoch odborníkov budeme fungovať lepšie, a zároveň sa nám podarí zlepšiť komunikáciu voči klubom a ešte viac spojiť hokejové hnutie,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan. 

PRESTUP TÝŽDŇA

Po desiatich rokoch sa do Popradu vrátil útočník Marcel Haščák, ktorý naposledy pôsobil v HC Košice. V predošlej sezóne s 55 bodmi (33+22) v 45 zápasoch bol najproduktívnejším hráčom „oceliarov“ a s 33 presnými zásahmi najlepším strelcom predčasne ukončenej súťaže. „Hlavný dôvod môjho návratu bolo najserióznejšie rokovanie. S riaditeľom klubu Ľudom Jurinyim sme si sadli a jeho predstava sa zhodovala s mojou. To bola alfa a omega môjho návratu. Zároveň si chcem získať späť popradských fanúšikov. Mal som veľa ponúk, ale už som chcel ostať doma a zároveň som chcel hrať v tíme, ktorý má najvyššie ciele. Verím trénerovi a jeho vízii, verím tiež manažmentu klubu a sile hráčov, ktorí sú v kabíne. Som rád, že som tu, a dúfam, že im pomôžem k úspechu,“ uviedol Haščák pre hkpoprad.sk. Počas desaťročnej absencie v popradskom drese sa objavil v Diname Riga, Chabarovsku, Karlových Varoch, Komete Brno a Košiciach. 

KORONAVÍRUSOVÉ SPRÁVY TÝŽDŇA

Koronavírus naďalej ovplyvňuje prípravy hokejových mužstiev. V slovenskej reprezentačnej dvadsiatke čakajú na vyliečenie sa z choroby Covid-19 dvaja členovia, pozitívny test zaznamenali aj u jedného hokejistu prvoligových Vlkov Žilina. V Rusku malo pozitívny test na koronavírus až 53 hráčov Kontinentálnej hokejovej ligy. „Do 6. augusta bolo v KHL 53 pacientov s koronavírusom. Päť hráčov sa uzdravilo a už začali s tréningom,“ povedal prezident súťaže Alexej Morozov. Sezóna KHL by sa mala začať 2. septembra súbojom medzi CSKA Moskva a Ak Bars Kazaň. V NHL urobili v bublinách Edmontone a Toronte už viac ako 7000 testov, zatiaľ žiaden z nich nebol pozitívny. Po súbojoch s Českom sa nakazili aj niektorí mladí hokejisti švajčiarskej reprezentácie do 17 rokov, ktorá sa ocitla v karanténe. 

TAJOMSTVO TÝŽDŇA 

Hokejové Košice povstávajú z popola, na východe sa začína rysovať zaujímavý káder. Až do prvého dňa prípravy však bol zahalený veľkým tajomstvom. Verejnosť sa dovtedy dozvedela, že mužstvo je výrazne pozmenené a povedie ho pravdepodobne nový tréner, keďže s Petrovi Draisaitlovi klub nedokáže po splniť jeho finančné nároky i ambície. „Náš káder bude výrazne lacnejší než v minulej sezóne. Okrem viacerých hráčov sme už uzavreli zmluvu aj s novým brankárom, ktorý má skúsenosti z KHL,“ povedal pre TASR športový manažér Jan Šťastný. Keďže Košičanom nedávno hrozilo, že vôbec nebudú hrať najvyššiu súťaž, do ročníka chcú vstúpiť pokorní. Suma 300-tisíc eur na platy hráčov je štvrtinová v porovnaní so sezónou 2019/20. „Vôbec to nie je jednoduché. Navyše zostavovať káder v auguste je veľmi ťažké. Náš rozpočet je na úrovni slušného prvoligového tímu. Máme vyhradených 300-tisíc eur na hráčsky káder a približne 100-tisíc pre realizačný tím. Snažíme sa to tak osekať, aby sme mali čo najpriaznivejšiu čiastku pre A-mužstvo. Nemôžeme si dovoliť, aby mužstvo degradovalo značku HC Košice. Všetci chceme vyhrávať. Nemyslím si, že to bude úplne najnižší rozpočet v lige, ale bude patriť k menším,“ doplnil Šťastný, ktorý priznal dohody do 14 hráčmi, z ktorých 9 hralo v Košiciach aj v sezóne 2019/2020. Košický tím začne so spoločnou prípravou na ľade v nedeľu 16. augusta. Spomínanú kostru tímu neskôr doplnia aj hráči, ktorých vedenie angažuje na základe skúšky, resp. try-outu, do ktorého sa prihlásilo takmer sto záujemcov. 

ROZHOVOR TÝŽDŇA

Prvoligová Trnava angažovala popri Alešovi Bachánkovi na svoju striedačku aj trojnásobného majstra sveta, olympijského víťaza z Nagana 1998, päťnásobného českého šampióna a bývalého brankára NHL Romana Čechmánka. „Už pred koncom aktívnej činnosti človek premýšľa, čo bude jeho ďalšou životnou náplňou. Mojím snom bolo podnikanie, ale asi každý vie, ako to dopadlo. Zistil som, že toto remeslo nie je pre mňa. Tak som zvážil, že chcem ostať pri hokeji,“ hovoril pre hockeyslovakia.sk Roman Čechmánek. Chrudimský rodák podľa dostupných zdrojov vlastnil pivovar v Zlíne a tiež bytový dom v Holešove. Ako doplnil, čierna história vymizla a nebude sa k nej opakovane vracať. „Naozaj sú to veci, ktoré už nechcem komentovať. Som rád, že to skončilo. Hokej je jednoducho môj život a budem sa mu stále venovať,“ preladil na prijateľnejšiu tému. 

Na dráhu trénera sa dal pred ôsmimi rokmi, najskôr v Hodoníne, viedol aj vysokoškolákov zo Zlína. „Cesta do Trnavy viedla cez Aleša Bacháneka. Obaja budeme mať dve funkcie. On je hlavný tréner a manažér, ja budem asistent a tréner brankárov. Máme rovnaké názory vo viacerých otázkach. Zhodujeme sa pri zrode koncepcie trnavského hokeja. Chceme ho postaviť na nohy. Jeho stagnácia je všetkým známa. Budeme sa snažiť prebudiť záujem u fanúšikov. Veríme v zlepšenie situácie, k čomu má dopomôcť nový generálny partner. Už sme urobili nejaké kroky a myslím si, že môžeme byť prekvapením celej súťaže,“ priblížil vízie „Gladiátorov“ Roman Čechmánek.  

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Slovan Bratislava začal s prípravou na novú sezónu, postupne sa k tímu začnú pridávať po karanténe aj legionári. Do bránky namiesto Barryho Brusta angažovali Bratislavčania ruského brankára Andreja Makarova, ktorý prichádza z Dinama Riga. Lídrami ofenzívy by mali byť aj zámorské posily Brant Harris a Brendan Ranford, ktorí naposledy pôsobili v More, a Brendan O'Donnell, ktorý sa v pozitívnom svetle naposledy ukázal v Kladne. 

- V Nových Zámkoch sa rozhodli zaútočiť na vyššie priečky s fínskymi posilami, do klubu počas minulého týždňa pribudli aj centri Janne Seppänen a Erik Embrich. Na juhu Slovenska bude pokračovať aj kariéra obrancu Matúša Holendu, ktorý prišiel z Trenčína. 

- Marek Valach bude aj v sezóne 2020/2021 pôsobiť v HK Dukla Trenčín, ktorý angažoval aj obrancu Henricha Jaborníka, naposledy hráča Jastrzebie. 

- Účastník rakúskej nadnárodnej Ice Hockey League Bratislava Capitals začal s prípravou na novú sezónu. Do tréningového procesu sa zapojili aj nové posily Miloš Bubela, Martin Nemčík, Roman Faith, Jakub Suja. 

- Tréner Banskej Bystrice Norbert Javorčík musel v úvode prípravy na ľade rozdeliť mužstvo na dve skupiny, keďže má k dispozícii takmer tridsať hráčov a štyroch brankárov. Po zapojení sa legionárov bude viesť 37 hokejistov, medzi nimi aj Patrika Lampera, ktorý v predošlých dňoch predĺžil s klubom zmluvu. Klub zverejnil počas minulého týždňa aj ďalšie podpisy zmlúv, k obrancom Oliverovi Turanovi, Michalovi Romanovi a útočníkom Mattovi Mistelemu, Patrikovi Oškovi a Rastislavovi Václavovi sa pridal aj Kevin Gabor.

- Pod vedením Petra Mikulu začali spoločnú letnú prípravu aj v Poprade. Na úvodnom tréningu sa hlásilo 26 hráčov, počas týždňa k nim pribudol aj Marcel Haščák. 

- Aj tréner Nitry Antonín Stavjaňa mal na úvodnom zraze pred začiatkom spoločnej prípravy 26 hokejistov, z legionárov mal k dispozícii len obrancu Jakea Cardwella. Novými tvárami v mužstve sú aj obranca Ivan Švarný a útočník Andrej Šťastný. Švarný sa dohodol na spolupráci s materským klubom HK Nitra, kam sa vrátil po trinástich rokoch. Šťastný v uplynulej sezóne hral za Zvolen aj Banskú Bystricu.

- Hokejisti Liptovského Mikuláša odštartovali prípravu na novú sezónu s mnohými známymi tvárami, tréneri Josef Turek a Pavol Paukovček však privítali aj niekoľkých juniorov. Celkovo sa na ľade v JL Aréne objavilo 26 korčuliarov a traja brankári. 

- Spoločnosť Pro-Hokej je už aj oficiálne v likvidácii, likvidátorom je Andrej Staroň z Liptovského Mikuláša. 

- Obranca Slavomír Tomko bude pokračovať v kariére vo Francúzsku, po pôsobení v HKM Zvolen sa dohodol na zmluve s klubom Diables Rouges de Briancon, ktorý pôsobí v najvyššej súťaži.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Čínsky klub Červená hviezda Kchun-lun bude svoje domáce zápasy v KHL hrávať v Mytišči.

- Curt Fraser, Steve Kasper a Dusty Imoo žalujú Kchun-lun. Hlavný tréner Fraser, jeho asistent Kasper i tréner brankárov Imoo tvrdia, že majú stále platné zmluvy, ktoré neboli riadne ukončené. Od klubu žiadajú doplatiť aj mzdu a prémie za predošlý ročník. 

- Lars Eller z osobných dôvodov opustil Washington Capitals a v najbližších dňoch sa nepredstaví v play-off. 

- Stretnutie hviezd AHL sa neuskutoční, pôvodne sa malo konať 31. januára a 1. februára 2021. 

- Nový ročník nemeckej hokejovej ligy DEL sa rozbehne pravdepodobne až 13. novembra.