HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Krištof hráčom týždňa, na Liptove výpredaj, v Bostone veľký omyl

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

SLOVENSKÝ HRÁČ TÝŽDŇA

Michal Krištof (Kärpät Oulu). Vo fínskej súťaži odohral počas týždňa štyri stretnutia, vo dvoch sa strelecky presadil a strelil tri góly a pridal dve asistencie. Presným zásahom v riadnom hracom čase a rozhodujúcim v predĺžení sa podieľal na výhre Kärpätu na ľade Jukuritu 4:3, pri výhre v Tampere proti Ilvesu pripravil spoluhráčom jeden gól a bol úspešný aj v rozstrele samostatných nájazdov. Víťazný gól si pripísal aj pri výhre 2:1 v Lahti, kde pridal navyše asistenciu.

 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Po roku odohrala reprezentácia do 18 rokov prvé medzinárodné zápasy. V Piešťanoch sa dvakrát stretla s rovesníkmi z Česka. Prvý duel vyhrala aj vďaka hetriku Popradčana Filipa Mešára 5:4, odvetu prehrala 2:3, keď doplatila aj na časté vylúčenia. V druhom súboji dostali príležitosť najmä mladší hráči, tréner Ivan Feneš využil trinásť hokejistov z výberov do 16 a 17 rokov. Základ tímu vytvorili hokejisti pôsobiaci v projekte reprezentácie do 18 rokov, ktorých vhodne doplnili hráči pravidelne pôsobiaci v extralige či českej prvej lige. „Sme nesmierne radi za možnosť odohrať dva zápasy s Čechmi. Takéto konfrontácie potrebujú chalani zažiť,“ hovoril tréner SR 18 Ivan Feneš. Obe stretnutia sa hrali za prísnych epidemiologických a hygienických opatrení. Kým pre Čechov boli prípravou na majstrovstvá sveta, Slováci v tejto sezóne vrchol nemajú, keďže IIHF už dávnejšie zrušila turnaj I. divízie MS.

 

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Hokejisti Ruska vyhrali tretí turnaj Euro Hockey Tour Beijer Hockey Games v Malmö a definitívne si pred posledným turnajom na jar v Česku zabezpečili triumf v celej sérii. Rusi v tejto sezóne EHT nastupujú prevažne s mladými hráčmi a ešte v sérii v ročníku neprehrali. Pred druhými Švédmi majú po troch turnajoch nedostihnuteľný trinásťbodový náskok. V Malmö zdolali Rusi Fínov 3:2, Švédov 2:1 po predĺžení a Čechov 7:4, keď poslednú tretinu vyhrali 5:1. Na druhej priečke skončili na Beijer Hockey Games domáci Švédi, tretí boli Fíni a štvrtí Česi.

 

TREST TÝŽDŇA

Disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja rozhodla o treste pre majiteľa klubu HC 07 Detva Róberta Ľuptáka. Podľa rozhodnutia má Ľupták zákaz vstupu na akýkoľvek zimný štadión v priebehu zápasov Tipos extraligy v trvaní dvoch mesiacov. Okrem toho musí funkcionár zaplatiť pokutu 70 eur. Zákaz sa vzťahuje na časové obdobie začínajúce jednu hodinu pred začiatkom zápasu a končiace jednu hodinu po skončení zápasu. Ľuptáka potrestali na základe spáchania disciplinárneho previnenia urážky rozhodcov, hráčov, športových odborníkov, činovníkov stretnutia a divákov. Dopustil sa ho 29. januára počas zápasu Detvy s Popradom, keď v priebehu 2. a 3. tretiny zápasu vulgárne urážal členov realizačného tímu a hráčov družstva HK Poprad z priestorov VIP tribúny nad striedačkou hostí. Proti tomuto rozhodnutiu sa však majiteľ Detvy môže ešte odvolať.

 

VÝPREDAJ TÝŽDŇA

V kádri hokejistov Liptovského Mikuláša už nefiguruje pätica Kanaďanov Tyler Tullio, Carter Robertson, David Jesus, Allan McShane a Wiliam Portokalis. Všetci už zamierili do zámoria, aby sa pripojili do kempov pred začiatkom zámorských súťaží. Klub z Liptova informoval aj o ukončení spolupráce s útočníkom Lukášom Tomom. V Liptovskom Mikuláši skončil aj obranca Marcel Petran, ktorý zamieril do Košíc. Toma prišiel do Liptovského Mikuláša pred sezónou 2020/2021 z Michaloviec. Za Liptákov odohral 14 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 2 góly, 1 asistenciu, 4 trestné minúty a 6 mínusových bodov. Najproduktívnejší z kanadskej pätice bol Wiliam Portokalis, ktorý získal v 22 zápasoch 14 bodov za 8 gólov a 6 asistencií. Tullio mal v 19 zápasoch bilanciu 4 góly, 9 asistencií, McShane nazbieral 12 bodov (5+7) v 20 stretnutiach. Obranca Robertson odohral 19 zápasov, v ktorých získal 8 bodov (2+6), Jesus mal v 20 zápasoch 5 bodov (2+3). Všetci piati prišli do Liptovského Mikuláša v prvej polovici decembra.

 

OMYL TÝŽDŇA

Brankár Bostonu Bruins Tuukka Rask opustil bránku minútu pred koncom stretnutia hokejovej NHL s New Yorkom Rangers za stavu 2:2. Fín si totiž myslel, že jeho mužstvo prehráva a vybral sa na striedačku. Z omylu ho vyviedli až jeho gestikulujúci spoluhráči. Jeho omyl sa napokon zaobišiel bez následkov, keď Bruins zvíťazili 3:2 po predĺžení. „Len som musel niečo rýchlo povedať Jarovi Halákovi. Sme predsa súčasťou zábavného priemyslu a to sa snažíme fanúšikom poskytnúť. Som presvedčený, že najskôr boli šokovaní, no neskôr sa veľmi dobre zasmiali,“ žartoval Rask, no vzápätí priznal farbu: „Seriózne som si myslel, že prehrávame 1:2.“

Rask si v zápase pripísal 33 zásahov a Brad Marchand už po 36 sekundách predĺženia rozhodol o ich víťazstve 3:2.

 

ROZLÚČKA TÝŽDŇA

Fínsky útočník Mikko Koivu z Columbusu Blue Jackets oznámil ukončenie kariéry. Tridsaťsedemročný hráč odohral v aktuálnej sezóne za „modrokabátnikov“ sedem zápasov, v ktorých strelil jeden gól a pridal jednu asistenciu. Koivu pôsobil v NHL šestnásť sezón. „Nebolo to pre mňa ľahké rozhodnutie, pretože som miloval každú minútu na ľade v drese Columbusu. Naozaj som dúfal, že tímu pomôžem naplniť stanovené ciele. Ale nebol som schopný dostať sa na požadovanú úroveň kvality hry. Musím byť čestný voči sebe aj spoluhráčom, preto je teraz správny čas ukončiť kariéru. Som nevysloviteľne vďačný klubom Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets, že mi pomohli splniť si životný sen hrať 16 sezón v NHL,“ povedal Koivu.

Wild ho draftovali v 1. kole z celkovej šiestej pozície v roku 2001. Takmer celú kariéru pôsobil v Minnesote, v októbri 2020 podpísal zmluvu s Columbusom. V NHL odohral 1035 zápasov, strelil v nich 206 gólov a získal 711 bodov. V sezóne 2016/2017 bol finalista Selkeho trofeje a s Fínskom získal dve olympijské medaily - v roku 2006 striebro a v roku 2010 bronz.
 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Finále Tipsport Kaufland Cupu medzi Nitrou a Popradom sa uskutoční 19. februára v Detve, bude to zároveň súboj 40. kola Tipos extraligy.

- Dukla Ingema Michalovce angažoval 29-ročného obrancu Eduarda Šedivého a o osem rokov mladšieho brankára Conrada Möldera.

- Dukla Trenčín angažovala 28-ročného amerického univerzála Ryana Devineho.

- Nové Zámky angažovali 27-ročného kanadského útočníka Stevena Iacobellisa. V klube na vlastnú žiadosť skončil útočník Filip Bajtek, ktorého kariéra bude pokračovať v Nitre.

- Nitra okrem Bajteka angažovala aj kanadského brankára Matta O’Connora, ktorý sa v jednom zápase objavil aj v NHL v drese Ottawy.

- Košice už pravdepodobne neposilní avizovaný Chris Langkow.

- Detva namiesto Tomasa Sholla získala do bránky Alexandra Lazušina, ktorý v tejto sezóne chytal už za Červenú hviezdu Kchun-lun a Dinamo Riga.

- Kariéra šesťnásobného víťaza slovenskej hokejovej extraligy Mateja Češíka bude pokračovať v Slovenskej hokejovej lige, na spolupráci do konca sezóny 2020/2021 sa dohodol s klubom HC Spišská Nová Ves.

- Obranca Jakub Chromiak, mladší brat talentovaného Martina, sa stal vo veku pätnásť rokov, tri mesiace a šesť dní jedným z najmladších hráčov v histórii projektu SR „18“.

- Martin sa dohodol na zmluve do konca ročníka s účastníkom MS do 20 rokov 2018 Alexandrom Šepelevom a Lukášom Tomom.

- Humenné získalo do obrany 19-ročného Kanaďana Marka Woolleyho.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Litvínov si uplatnil opciu na brankýra Denisa Godlu, ktorý bude v tíme českej extraligy pôsobiť aj v budúcom ročníku.

- Obranca Juraj Mikuš podpísal s klubom HC Dynamo Pardubice nový dvojročný kontrakt.

- Andrej Sekera sa vrátil do tréningového a zápasového procesu vo svojom klube Dallas Stars po tom, ako strávil týždeň na „covid“ listine.

- Brankár Jaroslav Halák z Bostonu dosiahol v súboji proti New Yorku Rangers 51. čisté konto v NHL.

- Z farmárskeho Toronta Marlies povolalo Toronto Maple Leafs do prvého mužstva obrancu Martina Marinčina.

- Útočník Tomáš Jurčo odohral po vyše ročnej pauze prvý zápas, v drese Hendersonu skóroval v AHL do siete svojho bývalého klubu z Bakersfieldu.

- Syn bývalého slovenského reprezentanta Stanislava Jasečka Sebastián bude hosťovať v Ústí nad Labem.

- Pre zlomeninu zápästia bude minimálne šesť týždňov chýbať Wayne Simmonds.

- Generálnym manažérom reprezentácie USA na hokejových MS 2021 v Lotyšsku bude Chris Drury.