HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Kluby Tipsport Ligy i NHL už poznajú svoje programy

BRATISLAVA - Napriek teplému letu a roztopenému ľadu na väčšine slovenských zimných štadiónov hokejová komunita nespí. V predošlých dňoch sa v domácom i svetovom hokeji udialo množstvo zaujímavých udalostí. Tie najdôležitejšie mapujeme v rubrike Hokejový týždeň v spätnom zrkadle. 

 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Kluby najvyššej slovenskej hokejovej súťaže už poznajú program pre úvod sezóny. Nový ročník Tipsport Ligy sa začne 2. októbra 2020, pôsobiť v nej bude dvanásť tímov. V základnej časti odohrajú po 50 kôl, najlepšia šestka postúpi priamo do štvrťfinále, na mužstvá zo 7. až 10. priečky čaká predkolo. V ročníku 2020/21 nikto z Tipsport Ligy nevypadne. Zospodu však bude otvorená pre víťaza Slovenskej hokejovej ligy. Slovenský extraligový šampión bude známy najneskôr 12. mája. 
Ešte pred začiatkom Tipsport Ligy odohrajú jej účastníci spolu s piatimi prvoligistami Kaufland Supercup. Najskôr sa v ňom počas septembra stretnú v štyroch regionálnych skupinách, následne sa odohrá play-off. 
VIAC INFORMÁCIÍ TU a TU 

 

MEDZINÁRODNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vedenia NHL a hráčskej asociácie NHLPA sa dohodli na novej kolektívnej zmluve do leta 2026, podľa nej budú môcť hokejisti zo zámorskej súťaže môcť štartovať aj na zimných olympijských hrách 2022 a 2006. Súčasťou dohody medzi oboma stranami je aj manuál na ukončenie tejto sezóny, ktorú prerušila pandémia koronavírusu v polovici marca. Od 1. augusta sa začne v špeciálnom formáte play-off, netradične s 24 tímami. Každý hráč má do utorka možnosť rozhodnúť sa, či príde do kempov a či nastúpi na stretnutia vyraďovacej časti. Hokejisti môžu odmietnuť pokračovať v sezóne bez postihu, ale ak sa previnia voči zdravotnému protokolu, budú musieť rátať so sankciou. 
Zástupcovia tipsportligových klubov sa počas týždňa stretli aj s ministrom financií Eduardom Hegerom a snažili sa získať vládnu podporu pre slovenský hokej. Financie by mal pre kluby získať aj nový marketingový riaditeľ Pro-Hokeja, ktorého hľadajú prostredníctvom výberového konania. 
VIAC INFORMÁCIÍ TU a TU 

 

ČAKANIE TÝŽDŇA

Už od začiatku júla je známe, že hokejový Slovan Bratislava by mal kúpiť milionár Rudolf Hrubý. Zatiaľ však oficiálne nie je nič potvrdené, aj keď sa Hrubý už dohodol s doterajším majiteľom Jurajom Širokým na získaní klubu. Právnici oboch strán ešte finalizujú dohody aj na papieri. Manažment Slovana už začal pripravovať aj nový ročník, ústne je tréner Roman Stantien dohodnutý s viacerými hokejistami. Do klubu by sa mal po sfinalizovaní predaja po troch rokoch opäť vrátiť bývalý generálny manažér Maroš Krajči. Na pozíciu šéftrénera mládeže či kouča kadetov by mal zamieriť Zdeno Cíger. 

 

ČÍSLO TÝŽDŇA

90

Fanúšikovia HKM Zvolen i Mareka Viedenského vybrali novej posile „rytierov“ číslo, s ktorým bude hrávať pod Pustým hradom. Z viacerých alternatív napokon vyhrala deväťdesiatka. Viedenského kariéra je doteraz spätá s číslom 25, ktoré v HKM patrí Petrovi Zuzinovi. 

 

NAJSMUTNEJŠIA UDALOSŤ TÝŽDŇA

V piatok 10. júla zomrel hokejista Južného Uralu Pavel Krutij. Dvadsaťtriročný hráč účastníka Vyššej ligy sa cítil zle počas tréningu, po prevoze sanitkou na jednotku intenzívnej starostlivosti zomrel. Lekári predbežne stanovili ako príčinu úmrtia pľúcnu embóliu. V predošlej sezóne nastupoval Krutij za Saryarku Karaganda. 


ZAUJALO NA DOMÁCICH KLZISKÁCH

  • V 37 rokoch ukončil kariéru útočník Michal Kokavec, ktorý sa tešil z piatich majstrovských titulov so Slovanom Bratislava a Žilinou. Naposledy hrával práve v Žiline. Kokavec sa so slovenskými ľadovými plochami rozlúčil zo zdravotných dôvodov. 
  • Hokejovú kariéru ukončil aj Michal Klejna, klubový dres chce bývalý hráč Skalice vymeniť za pruhovaný rozhodcovský. 
  • Zaujímavý presun za hokejovými povinnosťami absolvujú bratia Hudáčkovci. Libor i Július sa podrobili v nemocnici v Levoči testom na koronavírus a následne autom zamierili cez Poľsko, Lotyšsko a Litvu do Moskvy, odkiaľ Libor ešte letel do Nižnekamska. Pohodlnejší presun mal Michal Čajkovský, z Prahy odletel do Minska, kde ho vyzdvihlo súkromné lietadla a odletelo s ním do Moskvy. Hráči musia po príchode do Ruska absolvovať povinnú karanténu. 
  • S Duklou Trenčín sa dohodol na zmluve brankár Matej Kristín. Pod Čákov hrad sa vrátil po siedmich rokoch. V minulej sezóne chytal v Nových Zámkoch a Poprade. V Trenčíne bude pokračovať Michal Hlinka, útočník podpísal zmluvu na jeden rok. Na novej spolupráci sa dohodol aj obranca Tomáš Bokroš. 
  • Liptovský Mikuláš predĺžil zmluvy s odchovancami Adamom Nechajom, Andrejom Lištiakom a Adamom Haluškom i mužom, ktorý hokejovo vyrastal v Poprade, Máriom Kuralim. 
  • V HK Poprad pokračuje aj v ďalšom ročníku po podpise kontraktu skúsený útočník Miroslav Preisinger. 
  • O zvýšenie konkurencie v šatni Detvy i kvality mužstva sa má postarať trojica kanadských hokejistov – obranca River Rymsha a útočníci Trevor Cox a Jonathan Charbonneau. 
  • Asistentom Rostislava Čadu v tíme rakúskej nadnárodnej ligy Bratislava Capitals sa stal Ján Lipiansky. Dvojica už spolupracovala v Slovane Bratislava počas jeho účinkovania v KHL. 
  • Brankár Juraj Šimboch po dvoch rokoch v Nitre zamieril do GKS Katovice, kde sa už aj dohodol na zmluve. 
  • Ďalší muž s maskou Erik Kompas sa presunul z Topoľčian k prvoligovému konkurentovi z Levíc. 
  • Reprezentačná útočníčka Iveta Klimášová pokračuje v ženskej NWHL, kde sa dohodla na predĺžení spolupráce s Buffalo Beauts. 

 

ZAUJALO NA ZAHRANIČNÝCH KLZISKÁCH

  • Novým hlavným trénerom New Jersey bude Lindy Ruff, ktorý nahradil Alaina Nasreddineho. 
  • Niekdajší vynikajúci obranca Chris Pronger ukončil pôsobenie v pozícii viceprezidenta a asistenta generálneho manažéra v klube NHL Florida Panthers. Pronger sa chce teraz venovať podnikaniu. 
  • Najlepším hokejistom Bieloruska sa stal Andrej Kosticyn. Útočník nedávno prestúpil z Dinama Minska do Nižnekamska. Za trénera roka v Bielorusku vyhlásili Andreja Skabelku, kouča kazašskej reprezentácie i Barysu Nur-Sultan. 
  • Pavel Daciuk bude pokračovať v aktívnej kariére. Víťaz Stanleyho pohára, majster sveta i zlatý olympijský medailista uzavrel novú ročnú zmluvu s Avtomobilistom Jekaterinburg. 
  • Krátko pred 94. narodeninami zomrel v Prahe bývalý československý reprezentant, účastník ZOH 1952 v Osle Zdeněk Pýcha. 
  • Švajčiarska najvyššia súťaž sa možno začne v septembri, vedenie je pripravené aj na neskoršie začiatky, ak to neumožní situácia s koronavírusom. Začínať by sa pokojne mohla aj v prvý októbrový, novembrový, decembrový a dokonca i januárový deň.