HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Július Hudáček slovenským hráčom týždňa, Nové Zámky mužstvom, parádne zakončenia Zahradníka

BRATISLAVA (SZĽH) - Sezónu 2020/21 naďalej výrazne ovplyvňuje koronavírus. Napriek šíriacej sa chorobe COVID-19 sa naďalej hrajú v Európe hrajú zápasy a v hokejovom svete sa deje veľa zaujímavých vecí na ľade i mimo neho. V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

Novozámčania predviedli dva bojovné výkony v uplynulom týždni a získali päť bodov. Zdroj: Facebook/HC Nové Zámky

HC Nové Zámky. Novozámčania si zopakovali triumf z predošlého týždňa. V súčasnosti sa na Slovensku hrá minimum zápasov. Zverenci trénera Martina Hrnčára nastúpili v minulých dňoch doma proti Zvolenu a v Michalovciach. Vďaka výbornej hre v obrane získali zo stretnutí s favoritmi päť bodov, Zvolenčanov zdolali po samostatných nájazdoch 1:0, Michalovčanov 4:3. Na Zemplíne pritom nastúpili iba so šestnástimi korčuliarmi a dvomi brankármi, keďže zdravotné problémy trápili Janneho Seppänena, Petra Obdržálka, Petra Mikuša a Erika Embricha, dvaja hokejisti bolo navyše v karanténe.

SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Brankárska jednotka a veľká opora Spartaka je naša hviezda . Zdroj: TASR

Július Hudáček (Spartak Moskva). Víťazom našej týždňovej ankety, v ktorej vyhodnocujeme vystúpenia všetkých slovenských hokejistov pôsobiacich doma i vo svete, sa tentoraz stal brankár Spartaka Moskva. Július Hudáček podáva v Kontinentálnej hokejovej lige skvelé výkony. V predošlých siedmich dňoch neinkasoval z hry na ľade Lokomotivu Jaroslavľ, kde kryl 48 striel domácich a Spartak prehral až po nájazdoch 0:1, následne inkasoval len jeden gól v súboji v Petrohrade (1:4) a výborný týždeň vyšperkoval 36 úspešnými zákrokmi pri výhre 4:1 nad Soči i asistenciou na víťazný gól Iľju Talajujeva.


DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Craig Ramsay zostáva hlavným trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie. Povedie ju v prebiehajúcej sezóne 2020/21 a v prípade úspešnej kvalifikácie o postup na zimné olympijského hry do Pekingu až do konca ročníka 2021/22. Stálym asistentom 69-ročného kanadského kouča bude Michal Handzuš. Na pozícii druhého asistenta budú rovnako ako v minulosti rotovať viacerí slovenskí tréneri.

Craig Ramsay trénuje slovenskú hokejovú reprezentáciu od leta 2017. Absolvoval s ňou zimné olympijské hry v Pjongčangu i dva svetové šampionáty v Dánsku a doma na Slovensku. „Pozícia hlavného trénera je kľúčová a vyžaduje potrebné skúsenosti a vedomosti. Lepšieho kandidáta sme nemali, preto sme radi, že sme sa dohodli s Craigom na minimálne ďalší rok. Verím, že trend, ktorý nastavil spolu so všetkými asistentmi, bude pokračovať a vyvrcholí úspešnou olympijskou kvalifikáciou,“ povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan. „Urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som bol tím najlepším možným trénerom a aby sme urobili nejaký dobrý výsledok pre našu krajinu,“ odkázal Craig Ramsay.


ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Medzinárodná hokejová federácia zverejnila program majstrovstiev sveta do 20 rokov. Už dlhšie bolo známe, že turnaj sa uskutoční na prelome rokov len v Edmontone (pôvodne sa zamýšľalo hrať aj v Red Deer) a reprezentácie budú umiestnené do bubliny podobnej tej, ktorú využívala NHL počas dohrávania sezóny 2019/20. Šampionát sa začne o deň skôr, ako bývalo doteraz zvykom – už 25. decembra. A otvoria ho na poludnie edmontonského času slovenskí reprezentanti súbojom so Švajčiarmi. Ďalšími súpermi zverencov trénera Róberta Petrovického v A-skupine budú Nemecko, Fínsko a Kanada. Turnaj vyvrcholí 5. januára. Všetky zápasy sa uskutočnia bez prítomnosti divákov. Keďže všetky ostatné šampionáty v juniorskej kategórii boli zrušené, na MSJ v Edmontone žiaden z desiatich účastníkov elitnej kategórie nevypadne.

V edmontonskej bubline čakajú na účastníkov prísne pravidlá. Slovenská výprava sa stane jej súčasťou 13. decembra po chartrovom lete z Viedne, ktorý absolvuje s ďalšími dvoma reprezentáciami. Pár dní budú všetci členovia výpravy izolovaní v hotelových izbách, pričom každý deň absolvujú test na koronavírus. Táto povinnosť ich bude sprevádzať až do opustenia bubliny. V prípade negatívnych výsledkov testov sa všetky tímy budú môcť 18. decembra zapojiť do tréningového procesu. Samozrejmosťou všade v bubline bude dodržiavanie dvojmetrových rozostupov a nosenie rúška. Na súpisku budú môcť tréneri zapísať až 25 hokejistov, čo umožňuje výnimka Medzinárodnej hokejovej federácie.


ROZHODNUTIA TÝŽDŇA

Napriek čiastočnému lockdownu Slovenska, ktorý rozhodnutím Ústredného krízového štábu SR platí od soboty, môže v činnosti pokračovať päť profesionálnych športových odvetví, vyčlenených v nariadení Úradu verejného zdravotníctva spred vyše týždňa. Znamená to, že napriek zákazu vychádzania sa hrajú ďalej TIPOS Extraliga i rakúska nadnárodná Ice HL. Program oboch súťaží sa lepí. Z Tipos extraligy počas minulého týždňa pre karanténu nemohli hrať hokejisti Nitry, Banskej Bystrice, Detvy, Popradu, Slovana, Trenčína i Zvolena, len trénovali Liptovskomikulášania a Miškovčania.

Slovenský zväz ľadového hokeja zároveň upozornil kluby v súťažiach Extraligy žien, 2. ligy seniorov, Extraligy juniorov, Extraligy dorastu, 1. ligy juniorov, 1. ligy dorastu, Ligy kadetov, Ligy starších žiakov 8. ročník, 7. ročník, Ligy mladších žiakov 6. ročník a 5. ročník, prípraviek HP 4., HP 3., aby svoj tréningový proces v zmysle uvedeného uznesenia a zákazu vychádzania až do odvolania pozastavili.


VÝROK TÝŽDŇA

„Nikto z hráčov nepozerá na program dopredu. My sme radi za každý jeden zápas, ktorý môžeme odohrať a za každý deň, v ktorý môžeme niečo zarobiť pre naše rodiny. Striktne dodržiavame pravidlá, v našom tíme sme testovaní každý týždeň. Chceme odohrať sezónu.“

MAREK BARTÁNUS, útočník Michaloviec

ZAKONČENIE TÝŽDŇA

V dohrávke 2. kola Tipos extraligy medzi Novými Zámkami a Zvolenom gól z hry nepadol a rozuzlenie priniesli až samostatné nájazdy. V nich predviedol svoje technické zručnosti ešte len 21-ročný útočník Novozámčanov – Samuel Zahradník. A to dvoma parádnymi nájazdovými prevedeniami! Najskôr gólom spoza nôh prekvapil švédskeho brankára Rahma a potom v ôsmej sérii rozhodol efektnou kľučkou, ktorou sa preslávil svojho času Peter Forsberg. A sľubuje, že o jeho zakončeniach budeme počas sezóny ešte počuť: „Určite mám ešte niečo pripravené a uvidíme, či to vyjde.“


NÁVRAT TÝŽDŇA

Marek Ďaloga sa dohodol na krátkodobom pôsobení v HKM Zvolen. Tridsaťjedenročný obranca chce odohrať za účastníka Tipos extraligy zatiaľ dva zápasy. Prvý už má za sebou, jeho tím prehral v Nových Zámkoch 0:1 po samostatných nájazdoch a následne sa utiahol do karantény. Práve v drese Zvolena odštartoval Ďaloga svoju kariéru v mužskom hokeji. Z klubu odišiel po sezóne 2011/2012, v nedávnom období sa však pripravoval s HKM. Ďaloga v sezóne 2019/2020 pôsobil v Sparte Praha a Diname Riga.


ODKLAD TÝŽDŇA

Tradičný novoročný zápas Winter Classic a na záver januára plánovaný All-Star víkend sa v zámorskej hokejovej NHL v budúcej sezóne neuskutočnia. Vedenie profiligy ich zrušilo pre pretrvávajúcu neistotu v súvislosti s pandémiou koronavírusu a obavy z neúčasti fanušikov na oboch divácky atraktívnych podujatiach. Duel Winter Classic 2021 pod holým nebom medzi tímami Minnesota Wild a St. Louis Blues sa mal hrať 1. januára na bejzbalovom štadióne Target Field v Minneapolise. All-Star víkend bol naplánovaný v dňoch 29. a 30. januára 2021 v hale Floridy Panthers v Sunrise. Predstavitelia NHL napriek zrušeniu týchto akcií stále veria, že nová ligová sezóna by mohla odštartovať začiatkom januára budúceho roka. „Účasť fanúšikov na podujatiach, ktoré organizujeme v rámci Winter Classic a All Star víkendu, je neoddeliteľnou súčasťou ich úspechu. Vzhľadom na neistotu, kedy ich opäť budeme môcť privítať v hľadiskách, považujeme za rozumné odložiť tieto akcie až na rok 2022, aby si ich naši priaznivci mali možnosť užiť osobne,“ vysvetlil výkonný viceprezident NHL Steve Mayer.


NAJSMUTNEJŠIA UDALOSŤ TÝŽDŇA

V nórskej juniorskej súťaži utrpel vážny úraz 18-ročný hokejista Mats Hildisch. V zápase juniorských tímov Frisk Asker a Lörenskog narazil mládežnícky reprezentant Nórska hlavou do konštrukcie bránky a utrpel trvalé poškodenie miechy. Mladého hokejistu operovali v nemocnici Ulleval a po dôkladných vyšetreniach mu oznámili, že zostane navždy ochrnutý.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Miškovec nepricestoval na piatkový zápas do Nových Zámkov argumentujúc množstvom zranených a koronavírusom nakazených hráčov. O osude duelu rozhodne ligová rada, maďarskému tímu hrozí kontumácia.

- Slovan Bratislava posilnil kanadský obranca Cam Lee, ktorý má podpísaný nováčikovský kontrakt s Pittsburghom Penguins.

- Christián Michalčin už nie je hráč extraligového HKM Zvolen, jeho kariéra bude pokračovať v materskom klubu HC Košice.

- Útočník Eduard Šimun podpísal zmluvu do konca sezóny s Banskou Bystricou.

- V Trenčíne absolvovali už tretie spoločné testovanie. Preukázalo, že pozitívne testy mali dvaja členovia realizačného tímu a siedmi hráči. V klube pozastavili tréningový proces a celé mužstvo išlo do karantény.

- Pozitívne testy na koronavírus mala počas uplynulého týždňa aj väčšina hráčov HK Nitra.

- V HC 05 Banská Bystrica sa objavilo v piatok 18 pozitívnych testov na koronavírus. V klube hlásili prvé pozitívne prípady už 15. októbra.

- Ako posledný tím Tipos Extraligy začal karanténu HKM Zvolen, kde sa tiež objavili pozitívne testovaní na koronavírus.  

- Tréningový proces pozastavil aj tím SHL z Martina, keďže testy odhalili v A-tíme 22 pozitívnych členov.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Chicago Blackhawks chce urobiť prestavbu kádra a nebude v ďalšej sezóne útočiť na Stanleyho pohár. V mužstve určite ostanú opory Patrick Kane, Jonathan Toews, Duncan Keith a Brent Seabrook.

- Po 47 rokoch sa skončila kariéra legendárneho zámorského komentátora Mikea „Doca“ Emricka.

- Švédsky útočník Joakim Nordström podpísal po odchode z Bostonu zmluvu s Calgary. Flames angažovali aj Čecha Dominika Simona, ktorý až doteraz bol hráčom Pittsburghu, a ruského obrancu Nikitu Nesterova, ktorý posledné tri sezóny nastupoval za CSKA Moskva.

- Víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom Scott Wilson sa dohodol na zmluve na jeden rok s Floridou Panthers.

- Ruský útočník Iľja Michejev sa vyhol arbitráži a podpísal s Torontom zmluvu na 3,29 milióna dolárov za dva roky.

- S Vancouverom sa nebude súdiť Jake Virtanen, krídelník podpísal zmluvu na dva roky za 5,1 milióna dolárov.

- Na arbitráž nepôjde ani kanadská opora Ottawy Senators Connor Brown, dohodol sa na zmluve na 3 roky za 10,8 milióna dolárov.

- V tíme víťaza Stanleyho pohára Dallas Stars pokračuje ruský útočník Denis Gurianov, ktorému zmluva na dva roky garantuje 5,1 milióna dolárov.

- Kanadský útočník Kris Russel bude aj v sezóne 2020/21 pôsobiť v Edmontone. S vedením Oilers podpísal kontrakt v hodnote 1,25 milióna dolárov.

- Švajčiarsky obranca s thajským pôvodom Jonas Siegenthaler, ktorý bojuje s Martinom Fehérvárym o miesto v zostave, predĺžil o jeden rok zmluvu s Washingtonom Capitals.

- Útočník Alexej Lipanov, ktorý sa nepresadil v NHL v drese Tampy Bay, sa vrátil domov a podpísal zmluvu s Dinamom Moskva.

- Bývalý hráč Slovana Bratislava Martin St. Pierre sa rozhodol odohrať poslednú sezónu kariéry, strávi ju v maďarskom Dunaújvárosi. Prihlásil sa už aj na hasičský kurz a hasičskému povolaniu sa chce venovať po kariéry. 

- Bývalú jednotku draftu NHL Naiľa Jakupova vymenili za finančnú kompenzáciu z Chabarovska do Omska.

- Iľja Kovaľčuk údajne zvažuje návrat do KHL, kde by si chcel obliekať dres materského klubu Spartaka Moskva.

- GKS Jastrzebie, ktoré vedie Róbert Kaláber a hrajú zaň Marek Hovorka a Roman Rác, vybojovali po výhre 3:2 v Tychách poľský Superpohár.

- Nemecká DEL sa začne najskôr v polovici decembra, osem tímov sa preto rozhodlo od 11. novembra hrať pohárový Magenta Cup.

- Koronavírus robí problémy aj v rakúskej Ice Hockey League, jej vedenie odložilo všetky naplánované zápasy na predošlý víkend a hrali sa iba dohrávky či predohrávky.

- Fínsky útočník Janne Pesonen, majster sveta 2011, ukončil kariéru.