HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Hráčom týždňa Drgoň, mužstvom „nebojácna“ Nitra s mladíkmi

BRATISLAVA (SZĽH) – Pri pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

Nitra v našej ankete opäť mužstvom týždňa. Zdroj: TASR

HK Nitra. Nitrania sa po karanténe vrátili na ľadové plochy a počas minulého týždňa odohrali tri stretnutia. V Tipsport Kaufland Cupe so značne omladenou zostavou a bez mnohých opôr vzdorovali favorizovanému Slovanu a prehrali o gól 4:5. V Tipos extralige však zaznamenali šesťbodový víkend, keď zdolali Košice 5:2 a poradili si aj s Liptovským Mikulášom 6:5, aj keď v tomto súboji nebol herný prejav mužstva ideálny. 


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Adam Drgoň v popradskom drese. Zdroj: TASR

ADAM DRGOŇ (Poprad). Jeden z najstarších hráčov Tipos Extraligy nemôže byť síce po poslednom víkende úplne spokojný, avšak svoje miesto na ľade si zastal. V Michalovciach i doma proti Detve odohral vyše 20-minútové porcie, v zaujímavom zápase na Zemplíne sa na výhre „kamzíkov“ podieľal dvoma asistenciami, doma proti Detve pri prehre po predĺžení si otvoril strelecký účet. Ligový víkend zakončil s troma bodmi (1+2) a predovšetkým troma plusovými bodmi. Veľmi dobrou prácou v defenzíve sa prezentoval aj v pohárovom stretnutí v Michalovciach, kde dosiahol pri výhre 1:0 plusový bod a na ľade bol vo všetkých zlomových momentoch duelu.


DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Hokejisti Nitry vykorčuľovali na prvé semifinále Tipsport Kaufland Cupu s riadne omladenou zostavou. Na súpiske „corgoňov“ bolo až sedem dorastencov, prekvapením bolo zaradenie pätnásťročného Ondreja Molnára do prvého útoku. Svoj veľký gól, prvý seniorský, strelil už po trinástich minútach. Vekový priemer Nitry, ktorá favoritovi vzdorovala a prehrala napokon 4:5, bol 22,5 roka. Okrem Molnára sa strelecky presadil aj ďalší tínedžer Oliver Stümpel, sedemnásťročný syn majstra sveta Jozefa. Popri už v zostave etablovanom šestnásťročnom Nemcovi hrali aj jeho rovesník Zöld a rok starší Sýkora, Šramaty a Socha. Tréner Antonín Stavjaňa hovorí, že miesto im nebude robiť v zostave umelo a pravdepodobne už v takom počte ako v stredu v Tipsport Kaufland Cupe mladíci v Tipos extralige šancu nedostanú. „Chalani majú päťdesiat kilogramov aj s výstrojom. Nezoberieme si na seba riziko ich zranenia. Môže sa stať, že po jednej zrážke so stokilogramovým bijcom budú mať po sezóne. Dlhodobo s nimi budeme pracovať a ak sa objavia náznaky, že zápasy budú zvládať, nasadíme ich. Musia však vyrastať primárne v prostredí, v ktorom bude dostávať rolu, ktorá bude preňho vhodná,“ povedal Antonín Stavjaňa.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Alexander Ovečkin vyjadril úmysel ukončiť kariéru v Diname Moskva. Ruský útočník je odchovancom tohto klubu, z ktorého odišiel v roku 2005 do tímu NHL Washington Capitals. Dres Dinama si obliekol Ovečkin aj v sezóne 2012/2013 počas výluky v zámorí. „Existujú určité ciele, ktoré chcem dosiahnuť aj po skončení kariéry. Ale moja kariéra sa ešte neskončila. Stále som v najlepších rokoch. Myslím si, že ešte pár rokov budem určite hrať. Potrebujem, aby mi Boh dal pevné zdravie,“ uviedol ruský hokejista na twitteri.

Prezradil tiež, že kariéru chce skončiť v moskovskom Diname: „Ak Boh dá, tak po niekoľkých rokoch, ktoré strávim vo Washingtone, sa chcem rozlúčiť s kariérou v Diname. Nie je to otázka peňazí, je to zásada. Hral som iba za dva tímy - Dinamo a Washington. Možno o dva, tri, štyri roky, možno päť, ukončím kariéru vo Washingtone. Ale svoj posledný zápas chcem odohrať za moskovské Dinamo.“


JUBILANT TÝŽDŇA

Šesťdesiate narodeniny oslávil 4. novembra legendárny útočník Igor Liba. O jeho hokejových kvalitách svedčí aj výrok Viktora Tichonova, že ak by si mal do zbornej či do CSKA vybrať jedného z československých reprezentantov, zvolil by rodáka z Prešova. Liba je majster sveta 1985, z olympijských hier má striebro i bronz, dvakrát bol vicemajstrom sveta, štyrikrát majstrom ČSSR a raz majstrom Slovenska. Zahral si v NHL, počas ciest za súpermi býval v izbe s Waynom Gretzkým. Viac o kariére Igora Libu i jeho spomienkach sa môžete dočítať v našom článku.


FINANČNÉ VYKÚPENIE TÝŽDŇA

Najproduktívnejší hráč Tipos extraligy Rastislav Gašpar zmenil dres, z Detvy sa sťahoval do hlavného mesta. So Slovanom podpísal zmluvu do 30. apríla 2022 s ročnou opciou. Slovan útočníka vykúpil spod zmluvy v Detve a do svojho dresu ho prilákal kvalitnou ponukou. Bratislavčania o angažovaní vysokého útočníka uvažovali už počas leta, vody sa rozhýbali po jeho výbornom výkone pri nečakanej výhre Detvy na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. „Teoreticky je možné, že v prospech prestupu zavážil aj môj výkon v tomto dueli. S chalanmi v Detve som sa stihol rozlúčiť a aj si ma za to trochu doberali. To je taká klasika, keď niekto odchádza,“ povedal pre HockeySlovakia Gašpar, ktorý zatiaľ býva v hoteli, ale 


DOHODA TÝŽDŇA

Christián Jaroš sa dohodol na novej zmluve s klubom zámorskej NHL Ottawou Senators a vyhol sa tak arbitráži. Podľa portálu CapFriendly podpísal ročnú dvojcestnú zmluvu v hodnote 750-tisíc dolárov. Dvadsaťštyriročný bek bol jeden z 26 hráčov, ktorí sa prihlásili do arbitráže. Senators mu po uplynutí trojročného nováčikovského kontraktu dali kvalifikovanú ponuku, ale Jaroš, ktorý mal štatút obmedzeného voľného hráča, na ňu nepristúpil a arbitrážne konanie mal mať 7. novembra. Nakoniec sa však s tímom na podmienkach dohodol. Zmluva znie na 750-tisíc dolárov v prípade pôsobenia v NHL, v AHL zarobí 250-tisíc dolárov. Debut v NHL si Jaroš odkrútil v sezóne 2017/2018 a v lige odohral dokopy 76 zápasov s bilanciou jeden gól, 12 asistencií, 33 trestných minút.


NÁVRAT TÝŽDŇA

Marko Daňo ohlásil po troch rokoch návrat do Kanady, kde podpísal dvojcestný kontrakt s Winnipegom Jets. V drese „tryskáčov“ už v minulosti tri sezóny pôsobil. „Som vďačný za to, že mám možnosť ísť do klubu, kde ma dobre poznajú. Mám z toho dobrý pocit. Pri úvodných rozhovoroch bolo cítiť, ako sú radi, že sa vraciam. Verím, že mužstvu dokážem pomôcť. Kedy odletím do zámoria, zatiaľ netuším. Klub ma bude s dostatočným predstihom informovať,“ nechal sa v rozhovore pre HockeySlovakia počuť Marko Daňo, ktorý s Jets podpísal dvojcestný kontrakt na jednu sezónu. Zarobiť by mal 700-tisíc dolárov. V úvode sezóny pôsobí Daňo v drese Dukly Trenčín, ktorá bola počas predošlých dní v karanténe. Koronavírus sa nevyhol ani Daňovi. „Tri dni som mal zvýšenú teplotu a bolela ma hlava. Môj priebeh ochorenia bol miernejší, ale boli aj spoluhráči, ktorí sa vytrápili viac,“ priznal Daňo.


DOMÁCA SMUTNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 68 rokov zomrel bývalý dlhoročný hokejista a kapitán Dukly Trenčín Miroslav Hlinka starší. Otec niekdajšieho slovenského reprezentanta Miroslava Hlinku mladšieho a strýko českého útočníka Jaroslava Hlinku nastrieľal za Duklu v 44 zápasoch sezóny 1974/75 dokopy 46 gólov, čo je doteraz platný klubový rekord. Za Duklu hrával dlhé roky, bol kapitán mužstva, ktoré postúpilo do federálnej ligy. Kariéru ukončil v roku 1984 v Dubnici nad Váhom. V rokoch 2003 až 2005 pracoval ako európsky skaut klubu NHL New York Islanders.


ZAHRANIČNÁ SMUTNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 97 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista a štvornásobný víťaz Stanleyho pohára Howie Meeker. V zámorskej NHL strávil osem sezón a všetky v drese Toronta Maple Leafs. Klubu pomohol k zisku trofeje v rokoch 1947, 1948, 1949 a 1951. Trikrát si zahral v Zápase hviezd vrátane premiérového ročníka podujatia v októbri 1947. Po kariére pôsobil dlhé roky ako hokejový moderátor. Za jeho prácu v televízii ho v roku 1998 uviedli do hokejovej Siene slávy. Meeker zomrel štyri dni po dovŕšení svojich 97. narodenín v nemocnici v kanadskom meste Nanaimo.


ČÍSLO TÝŽDŇA

zápas v základnej časti v histórii extraligy odohral v piatok v Michalovciach Poprad. V play-off nastúpil na ďalších 172 duelov.

 


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Poprad ani štvrtýkrát v sezóne neprehral s Michalovcami, po dvoch víťazstvách v Tipsport Kaufland Cupe, jednom na Tatranskom pohári uspel aj v lige, pomohol mu k tomu ôsmym hetrikom kariéry Marcel Haščák. V historickej tabuľke autorov hetrikov sa posunul už na 8. priečku.

- Poprad angažoval obrancu Jurija Repeho, ktorý mal v lete zamieriť do Michaloviec, avšak tri dni pred začiatkom prípravy svoj angažmán zrušil. Z Popradu odišli po rozviazaní kontraktov útočníci Patrik Lušňák a Michal Králik.

- Útočník Bruno Mráz už nie je hráč Slovana Bratislava, jeho ďalšie hokejové kroky by mali smerovať do HC Košice. V Slovane predĺžil zmluvu do konca roka Marián Studenič.

- Obranca Branislav Pavúk sa stal novou akvizíciou MHk 32 Liptovský Mikuláš. V tíme trénera Milana Jančušku už naopak nepokračujú Patrik Bečka, Adam Nechal a Kevin Gabor.

- Kanaďan Grayson Downing sa stal novou akvizíciou HC 07 Detva.

- Útočník Jan Havel už nie je hráčom HC Košice.

- Karanténa v HKM Zvolen sa predĺžila ešte o týždeň, prvý zápas by mal odohrať najbližší piatok.

- Štrnásťročný Dávid Kodhaj trénoval počas maródky v Nových Zámkoch s prvým tímom.

- Kanaďan Hayden Verbeek ukončil svoje hosťovanie v Banskej Bystrici.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Úvodný turnaj Euro Hockey Tour, helsinskú Karjalu, vyhralo Rusko pred Českom a domácim Fínskom. Rusi nastúpili s mladíkmi do 20 rokov, na turnaji však nezaváhali.

- Nemecký pohár, ktorý mal tentoraz v Krefelde po odhlásení sa Slovenska, Švajčiarska i Ruska len trojčlenné obsadenie, vyhralo Lotyšsko po víťazstve 3:2 po predĺžení nad domácim výberom. Tretí skončil nemecký olympijský výber.

- Brankár českej reprezentácie Dominik Hrachovina označil ochorenie COVID-19 v rozhovore s novinármi za divadlo vymyslené médiami. Vedenie českého národného mužstva sa od jeho slov dištancovalo a reprezentačný tréner Filip Pešán sa za ne ospravedlnil.

- Kapitán majstrov sveta 2010 Tomáš Rolinek ukončil aktívnu kariéru.

- Po pauze zapríčinenej opatreniami českej vlády obmedziť šírenie koronavírusu sa v sobotu opäť rozbehla česká extraliga.

- Vítkovice pred reštartom predĺžili spoluprácu s Adamom Poláškom a ukončili zmluvu s Michalom Barinkom.

- Gustav Nyquist pôjde na operáciu ramena a Columbusu Blue Jackets bude chýbať päť až šesť mesiacov.

- Olympijský víťaz z Pjongčangu Alexander Gavrikov predĺžil o tri roky kontrakt s Columbusom.

- Opory Dallasu Ben Bishop a Tyler Seguin vynechajú po operáciách prvé dva až tri mesiace novej sezóny NHL.

- Detroit Red Wings podpísal nový štvorročný kontrakt s útočníkom Anthonym Manthom v celkovej hodnote 22,8 miliónov dolárov.

- Nemec Dominik Kahun sa stretne v jednom tíme s krajanom Leonom Draisaitlom, keďže sa dohodol na zmluve s Edmontonom Oilers.

- MacKenzie Weegar podpísal s Floridou Panthers novú zmluvu na tri roky za 3,25 milióna dolárov za sezónu a vyhol sa arbitráži.

- Kanadský útočník Ryan Stroma podpísal s New York Rangers zmluvu na dva roky za 9 miliónov dolárov a vyhol sa arbitrážnemu konaniu.

- Brankár Dustin Tokarski sa na dva roky upísal Buffalu.

- Zmluvu na 10 miliónov dolárov s NY Islanders podpísal Ryan Pulock. Dohoda znie na dva roky.

- Fínsky obranca Mikko Pukka už nie je hráčom extraligového klubu DVTK Jegesmedvék Miškovec. Na jeho miesto prišiel 25-ročný Američan Alec Rauhauser, v útoku do začiatku kempov NHL bude nastupovať Zach Jordan.

- Bývalý ruský útočník Igor Musatov, ktorý počas kariéry hral aj za Slovan Bratislava, dostal trest na štyri roky odňatia slobody. Súd v Moskve ho uznal vinným z podvodu s kryptomenou v hodnote 800-tisíc dolárov.

- Útočníci Mikelis Redlihs a Gints Meija rozviazali kontrakty v klube KHL Dinamo Riga.

- Brankár Šimon Hrubec sa stal súčasťou výmeny medzi Červenou hviezdou Kchun-lun a Avangardom Omsk, ako náhrada prišli z ruského tímu financie.

- Dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára a majster sveta 2012 Alexander Svitov ukončil kariéru.

- Nemec Korbinian Holzer sa po desiatich sezónach za morom vrátil do Európy a bude hrať za Avtomobilist Jekaterinburg.