HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Haščák k reprezentácii, Hrivík vyhral produktivitu vo Švédsku

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Slovenskí hokejoví reprezentanti odohrajú v rámci prípravy na majstrovstvá sveta v Rige dokopy osem stretnutí. Prvý dobrovoľný kemp pre hráčov, ktorým sa skončia klubové povinnosti, odštartuje 7. apríla v Piešťanoch. Novou posilou realizačného tímu sa stal Oto Haščák, ktorý bude pracovať pri reprezentácii ako asistent generálneho manažéra a zároveň hlavný skaut.

„Oto Haščák bude pôsobiť v dvojfunkcii, okrem postu asistenta generálneho manažéra bude aj hlavným skautom. Bude sledovať hráčov, mať na starosti komunikáciu s vytypovanými hokejistami v prípravnom období. Spoluprácu s ním sme mali naplánovanú už pred minulými majstrovstvami sveta, ktoré sa však, bohužiaľ, pre koronavírus zrušili. Takže sme museli rok čakať. Oto prinesie do reprezentácie hokejový rozum a skúsenosti,“ povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja a zároveň generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Do prvého dobrovoľného kempu sa zapojí sedem korčuliarov a dvaja brankári. V nominácii sú Denis Godla, Filip Belányi, Marek Ďaloga, Martin Chovan, Patrik Koch, Martin Bučko, Adam Liška, Dávid Buc a Martin Faško-Rudáš.

 

ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Marek Hrivík sa stal najproduktívnejším hráčom najvyššej švédskej súťaže po základnej časti. Dvadsaťdeväťročný útočník Leksandu nazbieral v 44 zápasoch 51 bodov za 14 gólov a 37 asistencií. Hrivík v tabuľke produktivity predstihol o jeden bod Daniela Zaara z Rögle, ktorý však odohral o osem zápasov viac ako slovenský útočník. V prvej desiatke je aj Hrivíkov spoluhráč z útoku Carter Camper, ktorý nazbieral 46 bodov. O sile elitného útoku Leksandu svedčí aj 11. miesto ďalšieho Slováka Petra Cehlárika so 40 bodmi. Cehlárik nastrieľal 20 gólov a v tabuľke najlepších kanonierov obsadil 5. miesto.

 

ZAUJALO V SHL

Bitky o Strečno sa vo finále Slovenskej hokejovej ligy nedočkáme. Žilina potvrdila v semifinále proti Dubnici úlohu favorita a na postup do boja o prvenstvo jej stačili štyri zápasy. Martin však v šesťzápasovej sérii nestačil na Spišskú Novú Ves a sezóna sa pre „rytierov“ z Turca skončila. Východniari naopak docielili zaumienené a čaká na nich posledný krok – štyrikrát vyhrať proti Žiline. Prvý zápas finálovej série je na programe 8. apríla 2021. „Je to neopísateľná radosť! Pre tento krok sme dreli počas celej sezóny a išli sme si za tým krok po kroku. Toto samozrejme nie je posledný krok. Sme šťastní z finálovej účasti, trochu sa potešíme a potom nás čaká Žilina,“ vytryskla radosť z kapitána Spišskej Novej Vsi Štefana Fabiana.

Viac informácií a aktualít z SHL nájdete TU.

 

ROZHODNUTIE TÝŽDŇA

Po posúdení stavu a odporúčaní príslušných riadiacich orgánov súťaží sa výkonný výbor SZĽH stotožnil s názorom, že pre amatérske súťaže už nie je v sezóne 2020/2021 možné realizovať odohratie všetkých častí podľa rozpisu príslušnej súťaže, nielen z dôvodu pretrvávajúcej nepriaznivej pandemickej situácie a platných nariadení autorít štátu, ale aj pre pribúdajúci počet zimných štadiónov, ktoré ukončujú prevádzku.  Z týchto dôvodov rozhodol o ukončení amatérskych súťaží organizovaných SZĽH. Ide o všetky súťaže s výnimkou Tipos Extraligy a Slovenskej hokejovej ligy, ktoré sú profesionálne seniorské súťaže a môžu prebiehať na základe udelenej výnimky. Výkonný výbor SZĽH rozhodol o predčasnom skončení súťaží Extraligy žien, 2. ligy seniorov, Extraligy juniorov, 1. ligy juniorov, Extraligy dorastu, 1. ligy dorastu, Ligy kadetov, žiackych súťaží a súťaže prípraviek pre sezónu 2020/2021 a poveril riadiace orgány príslušných súťaží procesne zabezpečiť ich predčasné skončenie.

 

ROZLÚČKOVÝ ZÁPAS TÝŽDŇA

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov sa rozlúčila so sezónou 2020/21 dvoma víťazstvami. V Budapešti zdolali zverenci Ivana Feneša o dva roky starší výber Maďarska najskôr 9:2 a potom 5:2. „Oba zápasy proti maďarskej dvadsiatke sme však zvládli vo veľkom štýle, čo je pekné plus v závere ročníka. Videli sme kvalitné výkony. Aj Maďari boli oveľa konsolidovanejší, ťažšie sa proti nim hralo, ale napokon sme to zvládli a rozlúčili sa víťazstvom. Sezóna bola náročná. Sprevádzali ju dlhé pauzy, ktorým sme museli často prispôsobovať program. Mali sme však možnosť s veľmi talentovanou skupinou mladých hráčov, ktorí ukázali svoj potenciál pre slovenský hokej,“ hodnotil tréner Ivan Feneš.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- V Tipos Extralige sa začali štvrťfinálové série Kaufland play-off. Viac aktualít nájdete TU.

- Disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja podmienečne odložila zostávajúcu časť z dvojmesačného trestu Róberta Ľuptáka s platnosťou k 31. marcu 2021. Šéf hokejového klubu HC 07 Detva mal do omilostenia zákaz vstup na ktorýkoľvek zimný štadión v rámci klubov hokejovej Tipos extraligy.

- Disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja udelila trenčianskemu útočníkovi Kruisovi Reddickovi 10-zápasový dištanc. Dôvodom bol tvrdý zákrok na banskobystrického hráča Mareka Slobodu v predkole play-off.

- Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 20 rokov čaká v polovici apríla posledný výcvikový tábor v sezóne 2020/21. Juniorský tím si tréningový stan rozloží v Piešťanoch, kde odohrá dva prípravné zápasy s českými rovesníkmi.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Majstrom Poľska sa stali hokejisti JKH GKS Jastrzebie, tím trénera Róberta Kalábera v zostave s Marekom Hovorkom a Romanom Rácom zdolal vo finálovej sérii Cracoviu Krakov 4:1 na zápasy.

- Tomáš Mikúš ukončil spoluprácu s Karlovými Varmi, Dominik Graňák nebude pokračovať v Hradci Králové, v Komete Brno pravdepodobne končí Dávid Bondra, Ivan Koložváry sa zasa dohodol na pokračovaní kontraktu s Bayreuthom Tigers.

- Zdeno Chára absolvoval 70. bitku v NHL, obranca Washingtonu zhodil rukavice s Mattom Martinom z NY Islanders.

- New Jersey povolalo Mariána Studeniča do svojho taxi tímu.

- Tréner českej reprezentácie Filip Pešán má na tohtotýždňovom kempe k dispozícii 28 hráčov. Na prvom kempe mal český kormidelník 23 hráčov, ktorí v pražskej Tipsport Aréne absolvovali štyri tréningy.

- Vladimír Růžička už nie je trénerom Hradca Králové, v Plzni ukončili spoluprácu s Ladislavom Čihákom.

- Pardubice opustili Konstantin Barulin a Andrej Kosticyn.

- V Karlových Varoch predĺžil zmluvu bývalý brankár Košíc a Slovana Vladislav Habal.

- Kanadský útočník Maxime Fortier po skončení sezóny v Bratislave Capitals pokračuje v anglickom Manchestri Storm.

- V dôsledku zmien zapríčinených koronavírusom sa boje o Stanleyho pohár začnú neskôr oproti pôvodne plánovanému štartu. Vedenie NHL po novom naplánovalo duely základnej časti aj na utorok 11. mája, čo mal byť pôvodne deň začiatku play-off.

- Hokejista Colorada Joonas Donskoi stihol v zápase proti Arizone (9:3) hetrik za necelé štyri minúty (3:27), na konte ho mal už v čase 7:31. Bol to najrýchlejší trojbodový zápis od začiatku zápasu v klubovej histórii a ôsmy najrýchlejší v dejinách NHL.

- Útočník Connor McDavid dostal od disciplinárky NHL pokutu 5000 dolárov za faul lakťom na útočníka Montrealu Jesperiho Kotkaniemiho.

- Tréner Dallasu Rick Bowness musel po druhej tretine zápasu na ľade Caroliny opustiť striedačku, keďže sa dozvedel o svojom pozitívnom teste na koronavírus. Mužstvo pri prehre 0:1 dokoučoval asistent John Stevens.

- Vo Vancouveri Canucks sa šíri koronavírus, na COVID-listine je už štrnásť hokejistov a jeden z trénerov. Či sa Canucks vrátia po nútenej pauze do akcie od 8. apríla je zatiaľ otázne.

- Obranca Aaron Ekblad bude chýbať pre zlomeninu ľavej nohy Floride Panthers pravdepodobne až dvanásť týždňov.

- Stan Bowman bude generálnym manažérom hokejového tímu USA pre zimné olympijské hry 2022 v Pekingu.

- Chicago získalo v rámci výmeny z Floridy Vinnieho Hinostrozu, opačným smerom putoval Brad Morrison.

- Brankár Thatcher Demko podpísal kontrakt na päť rokov za 25 miliónov dolárov s Vancouverom Canucks.

- Bývalý fínsky reprezentant Ville Koistinen ukončil kariéru.