HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Haščák hráčom, Zvolen mužstvom týždňa

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov. 

 

SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Marcel Haščák (Poprad). Opäť ukázal svoju dôležitosť pre tím „kamzíkov“. Po štvorzápasových gólových suchotách sa v stretnutiach s Nitrou a Slovanom prezentoval veľmi dobrým výkonom, v oboch stretnutiach odkorčuľoval viac ako 21 minút. Nitre strelil dva góly, rovnaký počet dosiahol aj proti Slovanu, proti ktorému pridal aj asistenciu.


SLOVENSKÝ TÍM TÝŽDŇA

HKM Zvolen. Zvolenčania počas minulého týždňa vyhrali v Tipos extralige tri zápasy v pozícii hosťujúcich tímov, od súperov si odviezli dokopy osem bodov. V riadnom hracom čase vyhrali v derby nad Banskou Bystricou (3:1) i v Nových Zámkoch (2:0), po nájazdoch v Košiciach (5:4 sn). 


DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

V zostave Banskej Bystrice sa v piatkovom zápase proti Novým Zámkom (1:4) objavil aj Dalibor Dvorský. Vo veku 15 rokov, 6 mesiacov a 24 dní sa stal historicky druhým najmladším extraligistom v histórii. Mladší nastúpil len Andrej Podkonický pred takmer troma desaťročiami. 

Mladučký center nastúpil v treťom útoku a v zápase sa rozhodne nestratil, na ľade strávil viac ako 15 minút. Veľký takmer 18-minútový priestor dostal aj v nedeľu proti Michalovciam (1:5), väčší ice-time ako on mali len traja obrancovia „baranov“. Ridzoň je kmeňový hráč AIK Štokholm, ktorý by po zrušení švédskych mládežníckych súťaží mal pôsobiť v Banskej Bystrici do konca sezóny. Ako priznal, pred úvodným buly nebol úplne pokojný. „Pred stretnutím som bol trochu nervózny. No po prvom striedaní to zo mňa všetko opadlo. Sústredil som sa na to, aby som podal čo najlepší výkon. A veci okolo toho som sa snažil nevnímať.“ Vo Švédsku trénoval s juniorkou, na Slovensku si musel rodák zo Zvolena zvyknúť na mužský hokej. 


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Hokejisti USA sa stali v Edmontone majstrami sveta do 20 rokov. Vo finále zdolali Kanadu 2:0 aj s prispením gólu a asistencie najužitočnejšieho i najproduktívnejšieho hráča šampionátu Trevora Zegrasa (7+11). Čistým kontom s 34 zákrokmi sa blysol brankár Spencer Knight. Američania na ceste za titulom vyradili vo štvrťfinále Slovensko (5:2). Zverenci Róberta Petrovického obsadili konečné 8. miesto. Pre Spojené štáty je to piaty titul z juniorských šampionátov, predtým sa zo zlata tešili v rokoch 2004, 2010, 2013 a 2017. Nad rivalom z Kanady vyhrali už štyri vzájomné finálové súboje na MSJ za sebou. Kanaďania neobhájili prvenstvo z Ostravy, kde vlani pridali do zbierky rekordné osemnáste víťazstvo na MS tejto vekovej kategórie. Tím USA pred rokom vypadol vo štvrťfinále, v roku 2019 bral striebro.

Bronz získali šampióni z roku 2019 Fíni, ktorí si v súboji o tretiu priečku poradili s Ruskom 4:1 aj vďaka dvom gólom kapitána Antona Lundella. Rusi zostali bez medaily iba tretíkrát za uplynulých 17 rokov. 


NÁVŠTEVA TÝŽDŇA

Za Levice nastúpili v SHL dve devätnásťročné útočné posily Tag Bertuzzi a Keean Washkurak, ktorí prišli z juniorskej Ontario Hockey League (OHL). Prvý zápas svojho syna na Slovensku si nenechal ujsť ani známy hokejový búrlivák – Todd Bertuzi – hráč s 1 159 zápasmi v NHL. „Musím povedať, že sú u nás zadarmo, bez finančných nárokov. Klub to stálo iba letenky a vybavili sme im ubytovanie a stravu, čo máme od sponzorov,“ povedal šéf levického klubu Marcel Ozimák. Pôsobenie Bertuzziho syna momentálne nie je presne stanovené, bude sa odvíjať od situácie v Kanade. Marcel Ozimák si dokonca myslí, že na ľad vykorčuľuje na tréningy aj Todd Bertuzzi. 


LAZARET TÝŽDŇA

Slovanu Bratislava v predchádzajúcich týždňoch vypadlo viac ako 50 percent kanadských bodov. Dlhodobo sú zranení útočníci Brendan Ranford, Brant Harris, Tomáš Zigo, Tomáš Matoušek, Samuel Buček i Samuel Petráš a brankár Andrej Makarov. V piatok sa k nim v Michalovciach pridal aj Rastislav Gašpar, ktorý si po strete s Dávidom Mudrákom a brankárom Tomášom Tomekom a následnom páde do mantinelu poranil lakeť. Liečba produktívneho útočníka potrá pravdepodobne šesť týždňov. Okrem zranených prišiel Slovan aj o Mariána Studeniča, ktorého si do zámoria stiahlo New Jersey. Šancu v belasom drese preto dostáva mnoho mladíkov. „Tých zranených je už naozaj veľmi veľa a hoci niektorí chalani začali trénovať, tak skoro ešte v plnej sile určite nebudeme. Chalani z juniorky nehrajú ligu a je to pre nich ťažké,“ povzdychol si tréner Slovana Roman Stantien. 


OTÁZNIK TÝŽDŇA

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) rokuje s možnými kandidátmi, ktorí by mohli nahradiť Bielorusko ako spoluorganizátora tohtoročných majstrovstiev sveta. Definitíva ohľadom turnaja by mala padnúť koncom januára. Šampionát by sa mal podľa plánu konať od 21. mája do 6. júna v Minsku a lotyšskej Rige. V Bielorusku však pokračujú po augustových prezidentských voľbách rozsiahle protesty a prezident Alexander Lukašenko čelí kritike pre zmanipulované voľby a porušovanie ľudských práv. IIHF čelí veľkému tlaku, aby šampionát z krajiny presunula. Aj lotyšskí zástupcovia sa vyjadrili, že si nevedia predstaviť spoločnú organizáciu MS. Prezident IIHF mal spolu s generálnym sekretárom Horstom Lichtnerom absolvovať stretnutie s Lukašenkom už na začiatku decembra, obaja funkcionári však napokon museli cestu odložiť pre pozitívne testy na koronavírus. Ďalšia je naplánovaná na január. 

Fasel uviedol pre oficiálny portál IIHF, že konečné rozhodnutie o dejisku šampionátu by malo padnúť koncom januára na rokovaní exekutívy: „IIHF využíva všetky zdroje na získanie jasnej predstavy o tom, čo sa deje v Bielorusku. Už sme preskúmali niekoľko nezávislých správ a musíme vycestovať do Bieloruska, aby sme prerokovali situáciu okolo koronavírusu, politiky, sociálnych problémov a aby sme pochopili, aké opatrenia prijmú. Máme ešte trochu času. Na konci januára budeme mať zasadnutie Rady a rozhodneme, čo ďalej.“


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

  • Útočník Tomáš Matoušek, ktorý nedávno skončil v Michalovciach, bude opäť pôsobiť v Slovane Bratislava.
  • Šesťnásobný majster SR Matej Češík, útočník Samuel Mlynarovič i obranca Martin Bdžoch už nie sú hráčmi Michaloviec, novou tvárou na Zemplíne je obranca Dávid Mudrák. 
  • Banská Bystrica angažovala obrancu Jacoba Cardwella, ktorý nedávno skončil v HK Nitra, 15-ročného centra Dalibora Dvorského i dvojicu z Michaloviec Bdžoch a Mlynarovič. Klub potvrdil ukončenie spolupráce s brankárom Ádamom Vayom, obrancom Jánom Brejčákom a útočníkom Joshom Winquistom.
  • HK Poprad posilnil kanadský útočník Brandon Mashinter, ktorý v minulosti hral aj v NHL v dresoch San Jose, New Yorku Rangers a Chicaga Blackhawks.
  • Pri blokovaní strely v zápase so Zvolenom trafil puk obrancu Martina Nemčoka z Košíc do nechráneného miesta na nohe a spôsobil mu zlomeninu kosti. Doba liečby sa odhaduje na päť až šesť týždňov. 
  • Tréner Zvolena Peter Oremus ako piaty kouč v histórii extraligy odkoučoval 600 zápasov. 
  • Nové Zámky angažovali Tibora Vargu, v klube už nepočítajú so službami Mareka Drtinu. 
  • Pätnásťročný František Ridzoň sa premiérovo strelecky presadil v drese Levíc v zápase SHL v Dubnici nad Váhom. 
  • V Skalici pristúpili k odvolaniu trénerskej dvojice Jaroslav Crlík, Peter Ivičič st., tím dočasne viedli Radoslav Smetana s riaditeľom klubu Miroslavom Lipovským a následne ho prevzal Michal Ružička. 
  • Po predčasnom konci v Banskej Bystrici sa vrátil do materských Topoľčian Eduard Šimun, okrem neho „žochárov“ posilnil aj Patrik Lušňák a David Stránský.
  • V Humennom skúšajú mladých Rusov Michail Šisterova a Arťoma Klavdijeva. 
  • V Považskej Bystrici bude krátkodobo hosťovať Martin Jakúbek.
  • Z rodinných dôvodov nepokračuje v Žiline obranca Vladimir Grebenčšikov.  
  • Za Martin bude hrávať bývalý hráč Košíc Václav Čížek.
  • Bratislava Capitals získal na hosťovanie zo Znojma Jakuba Kövera. 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

  • Marka Daňa si z waiver listiny nestiahol žiadny klub NHL a útočník ostáva hráčom Winnipegu Jets.
  • Klub ECHL Jacksonville Icemen už nepočíta so službami útočníka Adama Daudu, ktorý sezónu začínal v Nitre. 
  • Novým kapitánom Bostonu Bruins sa stal po odchode Zdena Cháru Patrice Bergeron. 
  • V Dallase Stars zaznamenali šesť pozitívnych prípadov na koronavírus medzi hráčmi a dva v realizačnom štábe. Klub pravdepodobne neodštartuje nový ročník NHL podľa plánu.
  • Brankár Corey Crawford, dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára, oficiálne ukončil svoju úspešnú kariéru. Rovnaký krok učinil aj útočník Colin Wilson. 
  • Center Mathew Barzal sa dohodol na zmluve na tri roky na 21 miliónov dolárov s New York Islanders. 
  • Nashville Predators angažoval Lukea Kunina, ktorý naposledy pôsobil v Minnesote. Za da roky zarobí 4.6 milióna dolárov. 
  • Útočník Buffala Zemgus Girgensons pravdepodobne pre zranenie kolena z prípravného kempu vynechá celú sezónu. 
  • Fínsky obranca Sami Vatanen sa vrátil do New Jersey, kde strávil väčšinu z posledných troch sezón. 
  • Dán Oliver Bjorkstrand bude aj v ďalších piatich sezónach pôsobiť v Columbuse, nový kontrakt mu zaručí 27 miliónov dolárov. 
  • Bývalý tréner John Muckler, ktorý bol členom realizačného tímu v Edmontone Oilers pri zisku piatich Stanleyho pohárov, zomrel vo veku 86 rokov. 
  • Riley Sheahan podpísal po úspešnej skúške kontrakt na jeden rok za 700-tisíc dolárov s Buffalom Sabres. 
  • Obranca John Marino predĺžil o šesť rokov za 26,4 milióna dolárov zmluvu s Pittsburghom. 
  • Tridsaťtriročný krídelník Edmontonu Oilers James Neal nestihne po dvojtýždňovej karanténe úvod novej sezóny zámorskej NHL. 
  • Kanaďan Paul Szczechura dohrá sezónu v poľskom tíme GKS Tychy. 
  • Brankár Komety Brno Karel Vejmělka ťahal v českej extralige sériu 215 minút bez inkasovaného gólu. 
  • Vo Vítkoviciach už nepokračuje slovenský obranca Peter Trška. 
  • Novú sezónu AHL vynechajú Charlotte, Milwaukee a Springfield, v súťaži bude hrať 28 mužstiev. 
  • Trénerom ruskej reprezentácie do 20 rokov zostáva Igor Larionov.