HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Detva po karanténe mužstvom týždňa, Skalický hráčom

BRATISLAVA (SZĽH) - V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

Detve sa po návrate z karantény darilo, zažila päťbodový víkend. Zdroj: TASR

HC 07 Detva. Mužstvo Ernesta Bokroša sa len vo štvrtok po dlhej karanténe stretlo prvýkrát na tréningu a v piatok už hralo prvý zápas. Detve sa najskôr podarilo rozbehnuté Nové Zámky a ukončiť ich víťaznú šnúru po výsledku 3:2 po predĺžení. O dva dni neskôr si opäť v domácom prostredí poradili „medvedi“ aj s Košicami, opäť 3:2. Vďaka piatim bodom sa Detva posunula v neúplnej tabuľke na 5. priečku.


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Pavol Skalický v drese Lukka Rauma. Zdroj: TASR

Pavol Skalický. Aj výkony 25-ročného útočníka pomohli Lukko Rauma k pozícii lídra fínskej Liigy. Počas uplynulého týždňa odohral Skalický tri zápasy, v ktorých dvakrát skóroval a na ďalšie dva góly asistoval, vrátane prihrávky na víťazný zásah Pressa v sledovanom súboji proti Kärpätu Oulu.


DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Po povinných karanténach sa do tréningových procesov vrátili počas predošlých dní viaceré slovenské mužstvá. V nedeľu sa už v Tipos extralige hrali štyri stretnutia a trend navyšovania zápasov bude v ďalších dňoch pokračovať. Popradčania, slovanisti i Detvania už majú za sebou aj prvé ligové súboje. Najmä o karanténe hráčov Detvy bolo v slovenských médiách ticho. „Do karantény sme sa dostali po tom, ako sme hrali zápas so Slovanom. Keďže takmer všetci hráči Slovana boli deň po dueli pozitívne testovaní, aj u nás sa objavili nejaké príznaky. Asi deväťdesiat percent mužstva bolo pozitívnych. Niektorí sme mali miernejšie príznaky, iní trochu horšie,“ vravel pre hockeyslovakia.sk útočník Rastislav Gašpar.

Na prvom tréningu sa zišli už aj Nitrania, ktorí pred pauzou v Tipos extralige vyhrali všetky svoje štyri úvodné stretnutia. Boj s koronavírusom zvládli bez väčších ťažkostí. Medzi pozitívne testovaných patril aj Andrej Štastný: „Nemal som žiadne ťažké príznaky, vďakabohu, iba som stratil čuch a chuť.“ V karanténe v závere minulého týždňa boli už len Banskobystričania, Zvolenčania a Trenčania.


ČÍSLO TÝŽDŇA

800

zápasov na striedačkách Košíc, Popradu, Liptovského Mikuláša, Martina, Žiliny a Nových Zámkov odkoučoval Milan Jančuška. Viac duelov v slovenskej lige z trénerov nemá nikto iný. Osemstý zápas viedol Jančuška ako kouč Liptovského Mikuláša v Poprade.


ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Hokejová Sieň slávy v Toronte prijme nových členov až v roku 2021. Medzi inaugurovanými pre rok 2020 mal byť aj Slovák Marián Hossa, pre pandémiu koronavírusu však ceremoniál zrušili. Jeho pôvodný termín bol 16. novembra, nový dátum zatiaľ nie je známy. Prezident Siene slávy Lanny McDonald uviedol, že šestica nových členov si zaslúži rovnaké pocty ako ich predchodcovia. Preto organizátori nesiahli po náhradnom riešení bez sprievodných akcií a slávnostného ceremoniálu, ale odložili slávnostnú udalosť na rok 2021.

Marián Hossa bude po Petrovi Šťastnom a Stanovi Mikitovi tretí hokejista pochádzajúci zo Slovenska v zámorskej dvorane. Okrem neho vstúpia do prestížnej spoločnosti aj bývalý útočník Jarome Iginla, obrancovia Kevin Lowe a Doug Wilson, kanadská brankárka Kim St-Pierreová a dlhoročný generálny manažér Detroitu Ken Holland.


ROZLÚČKA TÝŽDŇA

V lete začal prípravou Gabriel Spilar svoju 22. sezónu, útočník Michaloviec ju však skončil predčasne bez ligového zápisu. Spilar bol v hre iba počas turnajových previerok na Tatranskom pohári v Poprade i ligovom Tipsport Kaufland Cupe, kde bol kapitán celku. „Patálie nastali minulú sezónu, keď sa mi dvakrát pretočilo koleno. Ešte predtým som absolvoval trojmesačnú letnú prípravu, takže toto zranenie ma dosť prekvapilo. Nasledovali tréningy na ľade a aj niektoré zápasy, ale cítil som, že to nie je v poriadku. Koleno bolo nestabilné, a takto sa nedalo existovať. To bola hlavná príčina ukončenia tejto sezóny,“ poznamenal pre hockeyslovakia.sk Gabriel Spilar. V súčasnosti sa už pripravuje operačný zákrok: „Na stôl by som mal putovať niekedy v polovici novembra. Zatiaľ je to odhadovaný dátum, pretože vieme, aká vládne situácia okolo vírusu.“ Aj operácia veľa napovie do rozhodnutia, či čoskoro štyridsiatnik bude pokračovať po doliečení sa v kariére.


PRÍCHODY TÝŽDŇA

Tiposextraligová Banská Bystrica i účastník Ice HL Bratislava Capitals angažovali zaujímavé posily zo zámoria. Kanadský obranca Alex Breton sa stal novou akvizíciou „baranov“, s klubom podpísal zmluvu na dva roky do konca sezóny 2021/2022. „Ide o produktívneho obrancu, ktorý má ofenzívne chúťky, veľmi dobre vidí hru, má dobrú prácu s hokejkou a je slušný korčuliar. Sľubujeme si od neho, že nám pomôže v presilovkách a s produktivitou,“ povedal športový manažér banskobystrického klubu Július Koval. Pre 23-ročného obrancu pôjde o prvé pôsobisko v Európe. V sezóne 2019/2020 hral za tím Allen Americans v ECHL. S 55 kanadskými bodmi za 11 gólov a 44 asistencií (v 61 zápasoch) sa stal najlepším nahrávačom aj najproduktívnejším hráčom spomedzi obrancov. Zároveň bol v ECHL vyhlásený za obrancu sezóny.

Kanadský obranca Jacob Christiansen zasa začne sezónu 2020/2021 v klube Bratislava Capitals. Dvadsaťjedenročného zadáka síce nik nedraftoval, no v marci 2020 podpísal s Columbusom trojročný kontrakt. V doterajšej kariére pôsobil v nižších zámorských ligách, predovšetkým vo WHL, kde bol v minulej sezóne najlepšie strieľajúci obranca.


OSLAVY TÝŽDŇA

Dve výrazné osobnosti slovenského hokeja si v uplynulých siedmich dňoch pripomenuli životné jubileum. V utorok 27. októbra oslavoval sedemdesiatku prvý tréner samostatnej slovenskej reprezentácie Július Šupler. Úspešný a dnes zrejme už i bývalý tréner – keďže sám priznal, že do „veľkého“ hokeja sa už nehrnie – má neodškriepiteľnú zásluhu, že zo suterénu svetovej hokejovej skupiny sa Slovensko v najkratšom možnom čase zaradilo medzi elitu, kam patrí dodnes. V bohatej trénerskej kariére, trvajúcej 41 rokov, toho Július Šupler povyhrával i „povyvádzal“ mnoho. „Starám sa o seba, snažím sa žiť aktívne. Každý druhý-tretí deň, v závislosti od atmosféry či počasia, odkráčam päť až osem kilometrov. Sledujem, čo sa deje, v hokeji aj v spoločenskom živote. Dodržiavam aj zásady racionálnej stravy, keďže vek už nemám najnižší,“ povedal vo veľkom rozhovore pre HockeySlovakia oslávenec. O dva dni neskôr slávil šesťdesiatku bývalý skvelý obranca, dlhoročný reprezentant, trojnásobný slovenský majster a po kariére aj tréner, manažér a funkcionár Róbert Pukalovič.


ZVLÁŠTNOSŤ TÝŽDŇA

V kanadskej juniorskej hokejovej lige OHL v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu možno pristúpia k radikálnemu kroku. Ministerka športu provincie Lisa MacLeodová uviedla, že sa liga bude hrať v novej sezóne bez bodyčekov. Súťaž Ontario Hockey League by sa mala začať vo februári. Podľa MacLeodovej eliminácia fyzického kontaktu je nevyhnutnosťou pre všetky športy v provincii, aby sa spomalilo šírenie ochorenia: „Nielen v OHL, nielen v hokeji, ale aj vo všetkých športoch. Momentálne hráme veľmi ťažký zápas a realita je taká, že musíme prijať tieto preventívne opatrenia v oblasti verejného zdravia.“ OHL už oznámila, že plánuje odštartovať skrátenú sezónu ako posledná z troch hlavných juniorských líg Kanady 4. februára.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Talentovaný útočník Oliver Okuliar si otvoril gólový účet v Tipos extralige. Hráčovi Liptovského Mikuláša sa to podarilo hneď v prvom ligovom vystúpení v Košiciach.

- Kariéra Andreasa Štraucha bude pokračovať v Liptovskom Mikuláši, kde sa dohodol na zmluve do konca sezóny 2020/21.

- Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji IIHF bude v rokoch 2024 až 2028 vysielať na území Slovenskej republiky televízia JOJ.

- Prvé semifinále Tipsport Kaufland Cupu odohrajú 3. (Michalovce – Poprad) a 4. novembra (Nitra – Slovan), odvety sú na programe 15. a 16. decembra.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Oporu Spartaka Moskva Júliusa Hudáčka vyhlásili minulý pondelok za brankára týždňa v KHL.

- Rusko chce na tradičný novembrový Karjala Cup do Helsínk poslať reprezentáciu zloženú výhradne z juniorov do 20 rokov.

- Sergej Moziakin sa stal prvým hráčom v Kontinentálnej hokejovej lige, ktorý prekonal v súťaži hranicu 900 bodov. Rekordný míľnik zaznamenal v zápase, v ktorom jeho Metallurg Magnitogorsk prehral doma s Torpedom Nižnij Novgorod 2:3 po predĺžení.

- Petrohrad podpísal kontrakt do konca sezóny so švédskym obrancom Oscarom Fantenbergom, ktorý hral posledné tri ročníky v NHL.

- Kapitáni českých extraligových klubov napísali list premiérovi Andrejovi Babišovi a požiadali ho o povolenie opäť hrať. Česká extraliga je pozastavená od 12. októbra.

- Prvýkrát od roku 1987 sa Nemecký pohár uskutoční len s tromi účastníkmi, po odhlásení Slovenska, Švajčiarska i ruského olympijského tímu sa v Krefelde predstavia dva nemecké výbery a Lotyšsko.

- Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára a člen Siene slávy NHL Bobby Orr podporil v nadchádzajúcich voľbách prezidenta USA Donalda Trumpa.

- V zámorí sa veľa diskutuje o rozhodnutí Arizony draftovať zo 111. miesta Mitchela Millera, ktorý na strednej škole šikanoval mentálne postihnutého spolužiaka tmavej pleti.

- Tyler Bertuzzi si na arbitrážnom konaní s tímom NHL Detroit Red Wings „vysúdil“ ročnú zmluvu v hodnote 3,5 milióna amerických dolárov.

- Víťaz Stanleyho pohára Tampa Bay Lightning predĺžil zmluvy s útočníkom Patrickom Maroonom a obrancom Lukom Schennom, slovenský zadák Erik Černák ešte nový kontrakt stále nepodpísal.

- Ottawa Senators podpísala ročný kontrakt s útočníkom Alexom Galchenyukom v hodnote 1,05 milióna dolárov. Senators sa na rok upísal aj český útočník Filip Chlapík.

- Brankár Michael Hutchinson sa dohodol s Torontom na dvojcestnom kontrakte na dva roky v hodnote 700-tisíc dolárov.

- Opora Dallasu Stars Tyler Seguin podstúpi operáciu bedrového kĺbu a pravdepodobne nestihne novú sezónu, v ktorej ako hlavný tréner povedie mužstvo už aj oficiálne Rick Bowness. So Stars podpísal ročný dvojcestný kontrakt v hodnote 700 000 dolárov obranca Julius Honka.

- Obranca Haydn Fleury sa vyhol arbitráži a s Carolinou podpísal zmluvu na dva roky v hodnote 1,3 milióna dolárov.

- Arbitrážny sudca prisúdil obrancovi Devonovi Toewsovi zmluvu na štyri roky s Coloradom za 4,1 milióna dolárov.

- Kanaďania sa na domáce MS do 20 rokov budú pripravovať od 16. novembra v kempe v Red Deer, do ktorého dostalo pozvánku 47 hráčov. Chýbať však bude jednotka draftu Alexis Lafreniére.

- Obranca Marek Trončinský, známy aj z pôsobenia v Slovane Bratislava, bude hrať za rumunský tím Gyergyói HK.

- Zámorská AHL sa začne až 5. februára 2021.

- Bývalý obranca Nitry Dylan Olsen bude nastupovať za tím ECHL Wichita Thunder.

- Tréner Švédska Johan Garpenlöv si nemyslí, že by jeho tím mal nastúpiť na MS v Bielorusku. Bude však rešpektovať rozhodnutie švédskej federácie.

- Brankár Matt Climie, ktorý chytal aj za HKM Zvolen i Bratislava Capitals, ukončil profesionálnu kariéru.

- Obranca Trevor Daley, ktorý strávil v NHL šestnásť sezón a dvakrát sa s Pittsburghom stal víťazom Stanleyho pohára, sa rozhodol zavesiť korčule na klinec a bude poradcom pre hokejové operácie v Penguins.

- Martin Kaut opustil Pardubice a do začiatku kempov NHL bude útočník Colorada hrávať v MODO Hockey.

- Rakúsky Salzburg angažoval Jacka Skilleho, ktorý odohral viac ako tristo zápasov v NHL.