HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Detva mužstvom, Sýkora hráčom týždňa

BRATISLAVA - V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.


SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

HC 07 Detva. Zverenci Ernesta Bokroša majú za sebou nečakane úspešný, keď dvakrát uspeli na ľade tímov z východu Slovenska. Najskôr sa tešili v Michalovciach (4:3) a potom aj v Košiciach (3:0). Blízko k výhre boli aj proti Zvolenu, prehrávali 1:3 i 2:4, napokon padli po samostatných nájazdoch. Detva patrí medzi príjemné prekvapenia tohto ročníka Tipos Extraligy.

Hokejisti Detvy. Zdroj: TASR

SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Ján Sýkora (Detva). Neustále vysmiaty útočník strelil v troch minulotýždňových zápasoch Tipos Extraligy štyri góly vrátane dvoch víťazných do sietí Košíc a Michaloviec. Detva aj jeho zásluhou uchmatla z deviatich možných bodov sedem. V Michalovciach pri výhre 4:3 sa presadil dvakrát, v Košiciach pri úspechu 3:0 raz. Proti Zvolenu strelil dôležitý gól na 4:4, ktorý pre Podpoľancov znamenal bod, navyše pridal aj asistenciu.

Ján Sýkora v minulom týždni opäť výrazne ťahal Detvu. Zdroj: TASR

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Trénerský štáb slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov zúžil počas „bublinového“ sústredenia vo Zvolene nominačný zoznam pred majstrovstvami sveta počas týždňa o celkovo trinásť mien. Do ďalšej fázy prípravy sa už od pondelka nezapojili obrancovia Oliver Fatul, František Gajdoš, Martin Knižka, Michal Beňo a útočníci Antonio Ožvald, Samuel Rehák, Matej Ľupták a Matej Farkaš. V nedeľu popoludní do Kanady zasa s tímom neodleteli po ďalšom vyraďovaní ani Ádam Beke, Lukáš Škvarek, Martin Šeliga, Ján Lašák a Sebastián Droppa. „Chlapcom ďakujeme za účasť v kempe a prajeme im všetko dobré v ďalšej kariére,“ uviedol hlavný tréner Róbert Petrovický, ktorý v tíme nechal šestnásťročných mladíkov Šimona Nemca, Filipa Mešára a Juraja Slafkovského.

Do Edmontonu, dejiska juniorských MS, odletela v nedeľu 40-členná slovenská výprava s 30 hokejistami, z toho štyrmi brankármi, z Viedne s dvoma medzipristátiami so štvorhodinovým meškaním. Pred štartom turnaja opustí reprezentáciu ešte päť hokejistov.

Počas kempu vo Zvolene absolvovali všetci hráči štyri negatívne testy na koronavírus. Ďalšie ich čakajú v Kanade, kde po prílete absolvujú päťdňovú karanténu. Pred začiatkom šampionátu odohrajú krátko pred Vianocami prípravné duely proti Rusku a Rakúsku.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel i generálny sekretár Horst Lichtner mali pozitívne testy na koronavírus. Museli tak zrušiť plánované stretnutie s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, s ktorým mali rokovať o usporiadaní budúcoročných majstrovstiev sveta v krajine. „Minulý týždeň IIHF požiadala a dostala možnosť stretnutia s prezidentom Lukašenkom, aby prerokovala mnohé problémy v súvislosti s majstrovstvami sveta 2021, ktoré sa majú konať v bieloruskom Minsku a lotyšskej Rige. Spoločne s generálnym sekretárom Lichtnerom sme plánovali cestovať do Minska, aby sme diskutovali o bezpečnostných otázkach, ktoré majú vplyv na prípravu turnaja, o obvineniach prezidenta Bieloruského hokejového zväzu Dmitriho Baskova, o súčasnej situácii s ochorením COVID-19 v krajine a aké kroky sa robia na zabezpečenie toho, aby sa turnaj mohol konať bezpečne a v spolupráci s Lotyšskom. Avšak počas testovania pred odletom sme boli informovaní, že sme mali obaja pozitívne testy na COVID-19,“ uviedol Fasel na oficiálnej stránke IIHF. Prezident ďalej uviedol, že spolu s Lichtnerom sú na desať dní v domácej izolácii a keďže kancelária federácie pracuje diaľkovo, neočakáva ďalšie pozitívne prípady medzi zamestnancami. Stretnutie s bieloruským prezidentom odložili na neurčito ako aj plánovanú piatkovú videokonferenciu s národnými asociáciami.


UKONČENÁ SÉRIA

Liptovský Mikuláš sa dočkal prvého víťazstva v sezóne, keď zdolal Miškovec na jeho ľade 4:3. Prvý úspech vybojoval v dvadsiatom vystúpení v sezóne, čo je nový rekord súťaže. Ak neberieme do úvahy účinkovanie tímu SR „20“, ktorý nebol štandardným účastníkom extraligy a v ročníku 2018/19 prehral 24-krát, potom Liptáci ukončili rekordnú sériu prehier bez ohľadu na to, či sa ťahala od začiatku sezónu, či sa začala počas nej. Doterajšie maximum držal Kežmarok z ročníka 2008/09, keď medzi 19. septembrom až 1. novembrom prehral sedemnásťkrát.


DRESY TÝŽDŇA

Nitra nastúpila na domáci duel proti Banskej Bystrici v špeciálnej edícii dresov. Tentoraz neboli s vianočnou tematikou, ale dominovala im téma COVID-19. V klubovom logu nechýbalo rúško, okolo neho symbol koronavírusu, vzadu bol nápis STOP COVID. Vianočnú atmosféru pripomenuli snehové vločky. Špeciálne dresy nepomohli Nitre prerušiť 28-zápasovú negatívnu sériu proti Banskej Bystrici bez víťazstva za tri body. Naposledy v riadnom hracom čase „corgoni“ zdolali „baranov“ 16. apríla 2017.


COVID-19 PRÍPAD TÝŽDŇA

V tíme slovenskej reprezentácie do 18 rokov, ktorá sa pripravuje v Piešťanoch, sa rozšírila choroba COVID-19. Hráči postupne oznamovali členom realizačného tímu, že sa necítia dobre, preto mužstvo pretestovali už počas nedele. Antigénové testy odhalili trinásť pozitívnych. Tím preto nenastúpil na duel proti lídrovi SHL zo Žiliny a hráči sa presunuli do svojich domovov, kde absolvujú karanténu.


TRÉNERSKÁ ZMENA TÝŽDŇA

Tréner Norbert Javorčík po vzájomnej dohode skončil v hokejovom klube HC '05 Banská Bystrica. Mužstvo dočasne ako hlavný kouč povedie tréner juniorky Rastislav Paľov. Štyridsaťšesťročný Javorčík prišiel k A-tímu z juniorky Banskej Bystrice pred štartom sezóny 2020/21. „Trénerovi Javorčíkovi ďakujeme za odvedené služby pre náš klub a prajeme veľa šťastia v ďalšom pokračovaní kariéry. Mužstvo dočasne povedie ako hlavný kouč Rastislav Paľov, jeho asistenti zostávajú Richard Zedník a Jozef Budaj. Trénerom brankárov je naďalej Maximilián Bača,“ uviedol klub v stanovisku.


ČÍSLO TÝŽDŇA

1,29

milióna eur bola hodnota v dražbe, za ktorú záujemca získal zberateľskú kartičku Wayna Gretzkého z jeho nováčikovskej sezóny 1979/80.


OTÁZNIK TÝŽDŇA

V akom zložení a s kým odcestujú Švédi na majstrovstvá sveta do 20 rokov? Pred odletom do Edmontonú boli severania vo veľkej neistote. V tíme sa objavil koronavírus a okrem hráčov sa nakazil aj tréner Tomas Monten. Švédi najskôr oznámili, že pre koronavírus nemôžu na MS do 20 rokov odcestovať dvaja centri William Eklund a Karl Henriksson. Neskôr sa nakazili aj ďalší dvaja hráči a okrem trénera Montena aj niekoľkí členovia realizačného tímu.

Generálny sekretár Švédskeho hokejového zväzu Johan Stark pre denník Aftonbladet nevylúčil ani možnosť, že by sa na MS hralo bez Švédov. Po rokovaniach s IIHF napokon Švédi vysielajú do Edmontonu zdravých hráčov z tréningovej bubliny. Tím napokon povedú Joel Rönnmark, Anders Eriksén a Jason Pietrzykowski. Švédi zvažovali aj účasť bývalého skvelého hráča Daniela Alfredssona na striedačke, avšak IIHF mu nepovolila neskorší vstup do bubliny v Edmontone.


ŠPEKULÁCIA TÝŽDŇA

Nová sezóna zámorskej hokejovej NHL by mohla odštartovať 13. januára a každý tím by počas skrátenej základnej časti odohral 56 zápasov. Podľa informácií televízie TSN o tom rokujú predstavitelia ligy a Hráčskej asociácie (NHLPA), keďže už vyriešili finančné otázky. Podľa novinára TSN Darrena Dregera sa už nebude viesť diskusia o navrhovaných finančných zmenách v podmienkach kolektívnej zmluvy. Jeho kolega Pierre LeBrun uviedol, že pred finálnou dohodou ešte musia obe strany vyriešiť viacero ďalších vecí, ako sú protokoly, harmonogram či kritické dátumy. Nakoniec ešte musia všetko schváliť správna rada NHL a výkonný výbor NHLPA.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Košičan Martin Pospíšil má na základe podnetu z Banskej Bystrici disciplinárne zastavenú činnosť až do rozhodnutia, keďže vrazením na mantinel, ktoré si nevšimli rozhodcovia, zlomil ruku Filipovi Vašašovi.

- Dlhoročný hráč Košíc Jakub Suja, ktorý sezónu začal v Bratislave Capitals, pokračuje v kariére v Dukle Ingema Michalovce.

- Obranca Martin Nemčík podpísal zmluvu do konca sezóny s Košicami. Klub zareagoval jeho angažovaním na odchod Dávida Mudráka, ktorý po povinnostiach pri reprezentačnej dvadsiatke zamieri do zámoria.

- Novou posilou Dukly Trenčín sa stal Kanaďan Aaron Berisha. V Dukle sa rozlúčili s útočník Brandonom Aldersonom, ktorý sa po mesačnom hosťovaní vrátil do Mladej Boleslavi.

- Kanadskí hokejisti Allan McShane, Tyler Tullio a David Jesus sa pred začiatkom zámorskej súťaže OHL rozohrávajú v extraligovom Liptovskom Mikuláši.

- Fínsky útočník Tomi Iso-Mustajärvi už nie je hráč HC Nové Zámky.

- Jeden z najlepších bieloruských hokejistov histórie Sergej Kosticyn možno posilní Bratislava Capitals.

- Obranca Jakub Cibák bude mať striedavé štarty z Košíc v prvoligovom Humennom.

- Do Trnavy na striedavý štart zo Zvolena prišiel brankár Adam Trenčan.

- Levice na striedavé štarty z extraligy získali útočníkov Michala Matoušeka, Lukáša Luntera a Michala Králika.

- Brankár Matej Kristín a obranca Jan Jarábek budú hrať za tím SHL Spartak Dubnica nad Váhom.

- Španiel Luis Gimenez už nepokračuje v HK Martin.

- Pre pozitívne prípady na COVID-19 išiel do karantény celý tím HK 95 Považská Bystrica.

- Brankár Roman Durný prežíva rušné chvíle, Anaheim mu druhýkrát oznámil, že sa má presunúť do zámoria.

 


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Slovenský reprezentant Dávid Bondra sa dohodol s vedením Červenej hviezdy Kchun-lun na rozviazaní spolupráce.

- Brankár Jaroslav Janus predĺžil zmluvu s Fehervár AV19 až do konca sezóny.

- Obranca Oldrich Kotvan už nie je hráčom Karlových Varov.

- Šestnásťročný Rus Matvej Mičkov podpísal zmluvu na päť rokov s SKA Petrohrad.

- Obrancovia Matthew Robertson, Mason Millman a Daemon Hunt a útočníci Ridly Greig a Xavier Simoneau nepomôžu kanadskej reprezentácii do 20 rokov na MS, všetci mali pozitívny test na koronavírus.

- Vo Vegas Golden Knights majú problém s platovým stropom, vyriešiť ho budú musieť pravdepodobne odchodom niektorého z kľúčových hráčov. Spomína sa Max Pacioretty.

- Bývalý brankár Roberto Luongo bude pomáhať pri hokejovom raste mužov s maskou v tíme Florida Panthers.

- Obranca Philippe Myers sa dohodol na novom kontrakte na tri roky za 7,65 milióna dolárov s Philadelphiou.

- Bývalý hráč Slovana Bratislava Jonathan Sigalet sa presunul v rámci švédskej SHL z Brynäsu do Frölundy.

- Kanaďan Carter Ashton, ktorý posledné sezóny hrával v KHL, sa stal spoluhráčom Mareka Hrivika a Petra Cehlárika v Leksande.

- Mesačnú skúšku vo Vítkoviciach absolvuje útočník Marek Kalus.

- Rakúsky útočník Konstantin Komarek a Američan Matt White ukončili angažmán v Diname Riga.

- Fínsky obranca Alex Lintuniemi sa stal čerstvou posilou kazašského Barysu Nur-Sultan.

- Nór Mats Zuccarello z Minnesoty nestihne štart nového ročníka NHL, keďže sa stále lieči po operácii pravej ruky.

- Švédsky útočník ukrajinského pôvodu Dmitro Timashov sa sťahuje z Detroitu do New Yorku Islanders, ktorí ho získali za budúce vyrovnanie.