HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Chárovo jubileum, útočník Anisimov v brankárskom výstroji

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou prvú fázu prípravy na majstrovstvá sveta, v rámci ktorej odohrala v Piešťanoch aj štyri prípravné zápasy. S Lotyšmi prehrali raz po predĺžení (1:2) a raz sa im v predĺžení podarilo zvíťaziť (1:0). S Nemcami zvíťazili 4:3 po nájazdoch a 2:1. „Chceli sme do tohto bloku zobrať mladých hráčov a musím povedať, že nesklamali. Naše výsledky boli tesné, malo to zlepšujúcu tendenciu. Máme s trénermi a s Otom Haščákom ťažké rozhodovanie ako obmeniť zostavu. Do ďalšieho bloku príde ďalších šesť hráčov, so šiestimi sa teda musíme rozlúčiť,“ povedal prezident SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Prezident zväzu tiež komunikuje s hráčmi zo zámoria, v tejto chvíli však nechcel konkretizovať, kto by mohol Slovensko posilniť na MS: „S niektorými som hovoril, nemám ešte kompletný obraz a neviem, kto z nich by mohol prísť. Niektorí však prejavili záujem, ale ešte to nemôžeme zverejniť. Záleží aj na ich kluboch.“

Reprezentačný tím odohrá počas tohto týždňa ďalšie dva prípravné stretnutia, v Piešťanoch nastúpi počas víkendu proti Rakúsku.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

V Rige v súčasnosti nie je možné, aby sa blížiaci svetový šampionát hokejistov konal za účasti divákov. Organizátori však dúfajú, že dostanú povolenie zriadiť v meste zóny pre fanúšikov. Dokončená zatiaľ nie je ani druhá Aréna Daugava, ktorá mala byť odovzdaná do prevádzky 17. marca. Dokončiť by sa mala do konca apríla. Šéf organizačného výboru svetového šampionátu Edgars Bunciš pre lotyšské médiá uviedol, že rozhodnutie o prítomnosti divákov bude pravdepodobne prijaté na poslednú chvíľu: „Pripravujeme sa, ale situácia v krajine je taká, aká je. Otázka fanúšikov je dôležitá a aktuálna, diskutuje sa o nej na každom stretnutí. Dúfame však, že bude možné zorganizovať vonkajšie akcie - takéto miesta plánujeme v Rige zriadiť. Podľa môjho názoru je bezpečnejšie zhromažďovať sa vonku, ako byť v hale."

Organizátori pracujú na protokole Covid-19. Medzinárodná hokejová federácia potvrdila základné princípy červenej bubliny, ktorá bude zahŕňať hráčov a ďalších ľudí. Príchod tímov do Rigy je naplánovaný na 16. mája a po troch dňoch izolácie a niekoľkých testoch budú môcť začať trénovať. V súčasnosti existujú tri bubliny - červená pre športovcov, modrá pre médiá a zelená pre zamestnancov a partnerov federácie a šampionátu. Všetkých 16 tímov bude počas šampionátu bývať v jednom hoteli. Rozhodcovia budú bývať na rôznych poschodiach, ale uzavretých.


JUBILEUM TÝŽDŇA

Obranca Washingtonu Capitals Zdeno Chára odohral v sobotu proti New Yorku Islanders jubilejné 1600. stretnutie v NHL. Chára sa stal trinástym hráčom a piatym obrancom histórie NHL, ktorý dosiahol tento míľnik. Pred ním to z obrancov dokázali Chris Chelios (1651), Scott Stevens (1635), Larry Murphy (1615) a Ray Bourque (1612). Z Európanov to pred ním dokázal len Jaromír Jágr, ktorému s 1733 zápasmi patrí štvrté miesto. K víťazstvu nad tímom, v ktorom začínal svoju kariéru v profilige, prispel Chára dvoma plusovými bodmi, na ľade strávil takmer 20 minút.


PLUS TÝŽDŇA

Vedenie zámorskej NHL potvrdilo, že chce umožniť hokejistom, aby mohli štartovať na ZOH 2022 v Pekingu. Najprv však musí prísť k dohode s Medzinárodnou hokejovou federáciou. Vedenie zámorskej súťaže sa už pri podpise poslednej kolektívnej zmluvy dohodlo s hráčskou asociáciou NHLPA, že nebude brániť hokejistom v olympijskej účasti. V stredu to podľa TSN potvrdilo aj generálnym manažérom klubov. Liga chce urgentne urobiť definitívne rozhodnutie, pretože musí zostaviť kalendár na sezónu 2021/2022 a zároveň musí vedieť, či má do neho zahrnúť termín ZOH. NHL predtým informovala, že zostavuje zoznam pravidiel, po splnení ktorých bude pripravená pustiť hráčov do Pekingu. ZOH sa budú konať od 4. do 20. februára 2022. Hráči z NHL sa na predchádzajúcich ZOH v Pjongčangu nezúčastnili.


POZITÍVNA SPRÁVA TÝŽDŇA

Zdravotný stav hokejistu HKM Zvolen Jána Chlepčoka sa zlepšuje. Po tom, čo ho v piatok 16. apríla hospitalizovali po zásahu pukom do hlavy, je už doma. „Moja rekonvalescencia pokračuje dobre,“ odkázal prostredníctvom instagramu. Chlepčok utrpel po zásahu pukom prasknutú spánkovú kosť a následné krvácanie do mozgu. Štyri dni bol v starostlivosti lekárov a jeho stav sa postupne zlepšoval. „Už som konečne doma. Chcem sa veľmi pekne poďakovať za povzbudivé správy, ktoré som dostal. V hlave mám ešte stále krvnú zrazeninu, ktorá sa každým dňom zmenšuje. Mám tiež rozhodenú rovnováhu, preto treba najmä odpočinok a tak si môžem vychutnať našu jazdu v play off. Ešte raz veľké ďakujem všetkým, ktorí na mňa myslíte,“ odkázal 22-ročný krídelník. K zraneniu prišlo počas tréningu, na ktorom sa Chlepčok pripravoval na debut v prebiehajúcej play off. V sezóne 2020/2021 odohral celkovo 30 zápasov. V nich si do štatistík pripísal 5 gólov, asistenciu, 4 trestné minúty a 4 plusové body.


TRÉNERSKÁ ZMENA TÝŽDŇA

Hokejistov HC Košice povedie v pozícii hlavného trénera štyridsaťsedemročný Fín Kalle Kaskinen. Ako asistent bude pôsobiť jeho krajan Timo Saarikoski. Kaskinen doteraz trénersky pôsobil takmer výlučne vo Fínsku, výnimkou bola iba sezóna 2005/2006, v ktorej viedol hokejový tím FC Barcelona. Ako asistent trénera bol štyri roky pri mládežníckych výberoch Fínska - trikrát na MS hráčov do 18 rokov, raz na MS „20“. Na svetovom šampionáte mužov v roku 2017 bol jedným z troch asistentov Lauriho Marjamäkiho. V pozícii asistenta pôsobil dve sezóny v tíme Jokerit Helsinki v KHL. V rokoch 2017 až 2020 bol hlavný tréner TPS Turku v najvyššej fínskej súťaži.


REKORD TÝŽDŇA

Kanadský útočník Patrick Marleau zo San Jose sa postaral o zápis do historických tabuliek NHL. Štyridsaťjedenročný krídelník Sharks nastúpil v noci na utorok proti Vegas Golden Knights na 1768. zápas v súťaži a prekonal rekord legendárneho Gordieho Howea v počte odohraných stretnutí. Marleau odohral 899. zápas základnej časti za sebou, čo je štvrtá najdlhšia séria histórie NHL. „Obávam sa iba toho, že nedokážem poďakovať každému, kto si to zaslúži. Naozaj som vďačný všetkým a ak som na niekoho zabudol, ospravedlňujem sa,“ povedal 41-ročný Kanaďan. „Je to viac ako len osobný míľnik. Myslím si, že je to odkaz pre každého hráča v tomto zápase. Je to niečo, čo sa bude ťažko prekonávať. Zapísal sa do histórie celej ligy,“ dodal jeho spoluhráč Erik Karlsson.


KURIOZITA TÝŽDŇA

Arťom Anisimov odohral v hokejovej NHL 770 zápasov ako útočník, ale v sobotu vo Vancouveri bol v brankárskom výstroji pripravený naskočiť medzi žrde Ottawy Senators. Napokon si debut na netradičnom poste nemusel odkrútiť, kuriózna situácia však napriek prehre 2:4 jeho spoluhráčov pobavila. Problémy Senators sa začali pred zápasom, keď sa v rozcvičke zranil Anton Forsberg. Do bránky sa postavil Matt Murray, ale ten v 5. minúte druhej tretiny zamieril predčasne do šatne a nahradiť ho musel Marcus Högberg, ktorého Sens vytiahli z „taxi tímu“. Ďalšieho muža v maske už Senators vo Vancouveri nemali, a preto sa do brankárskeho výstroja pre istotu obliekol Anisimov, ktorý takisto figuroval v „taxi tíme“. „Mrzia nás prehra a zranenia, ale vidieť ho oblečeného v komplet brankárskom výstroji bolo vtipné,“ povedal obranca Ottawy Thomas Chabot. Högberg napokon zápas dochytal, ale keď ho hneď pri prvom zákroku „zrámoval“ vlastný spoluhráč Nikita Zajcev, trénerom na ottawskej lavičke stuhla krv.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Do finále Tipos Extraligy postúpili HKM Zvolen a HK Poprad. Zvolenčania zdolali v semifinále Slovan Bratislava 4:1 na zápasy, Popradčania uspeli v sérii s Michalovcami 4:2.

- Vedenie klubu SHL Vlci Žilina sa rozhodlo po neúspešnej finálovej sérii so Spišskou Novou Vsou nepredĺžiť zmluvu s trénerom Dušanom Gregorom.

- Disciplinárna komisia SZĽH udelila jednozápasový dištanc Marekovi Mašlonkovi z Michaloviec za zákrok na Dávida Skokana z Popradu vo štvrtom semifinále, trest si odpykal v piatom stretnutí série.

- Po oblastiach antidopingu a mentálneho rozvoja pokračovali webináre Slovenského zväzu ľadového hokeja minulý týždeň prednáškami zo sféry kondičnej prípravy, stovkám mládežníckych trénerov prezentovali nové poznatky Matúš Dzian, Róbert Béreš a Ján Kovačič.

- Klub Bratislava Capitals predĺžili zmluvu s trénerom Petrom Draisaitlom do konca budúcej sezóny. Jeho asistentom zostáva Jiří Šolc.

- Erik Černák sa stal absolútnym víťazom ankety Športová osobnosť Košíc 2020.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Útočník Martin Chromiak podpísal try-out kontrakt s klubom zámorskej AHL Ontario Reign.

- Tomáš Tatar sa stal pätnástym slovenským hokejistom, ktorý v NHL nazbieral 200 asistencií v základnej časti.

- Vedenie Vegas Golden Knights poslalo Tomáša Jurča na farmu do Hendersonu do AHL.

- Obranca Adam Jánošík je medzi jedenástkou hokejistov, ktorí nebudú pokračovať vo švédskom Oskarshamme.

- Pre brankára Patrika Rybára a útočníka Michala Krištofa z Kärpätu Oulu sa sezóna vo fínskej Liige po prehre 0:3 na zápasy s IFK Helsinki skončila.

- Kristián Pospíšil a Pavol Skalický výraznou mierou pomohli k postupu Lukko Rauma cez Ilves Tampere do semifinále fínskej Liigy.

- Obranca Lukáš Kozák, ktorý naposledy pôsobil v Porube, sa pohráva s myšlienkou ukončiť kariéru.

- V prípravných stretnutiach pred MS zdolali Rusi na svojom ľade Bielorusov 6:3 a 2:0, Česi si poradili s Rakúšanmi 5:0 a 7:2.

- Veľká Británia oznámila ako prvá krajina 27-člennú nomináciu na majstrovstvá sveta do Lotyšska, v tíme nechýba ani Mike Hammond, ktorý sa pred začiatkom sezóny uchádzal o miesto v HKM Zvolen.

- Rusko by na svetovom šampionáte v Rige mohol posilniť útočník Vladimír Tarasenko zo St. Louis.

- Minister zdravotníctva Lotyšska Daniels Pavluts uviedol, že vydal príkaz na očkovanie účastníkov olympijských a paralympijských hier v Tokiu, ako aj pre lotyšskú hokejovú reprezentáciu.

- Hymnou majstrovstiev sveta v Lotyšsku bude skladba For Glory and Joy od skupiny Astro’n’out.

- Generálnym manažérom Kanady na MS bude bývalý výborný brankár Roberto Luongo, jeho asistentom bude Shane Doan.

- Pre obavy zo šírenia koronavírusu úrady v Novom Škótsku nedovolili usporiadať od 6. do 16. mája majstrovstvá sveta  žien v Halifaxe a Trure, šampionát sa možno uskutoční v auguste.

- Po prvých štyroch zápasoch finále Kontinentálnej hokejovej ligy je stav série medzi Avangardom Omsk a CSKA Moskva 2:2 na zápasy.

- Detroit dohrá sezónu NHL bez Dylana Larkina, dvadsaťštyriročný útočník sa zranil v závere štvrtkového zápasu s Dallasom a bude mimo hry minimálne dva týždne. V piatok prišli „červené krídla“ aj o Tylera Bertuzziho, ktorému hrozí operácia.

- Ryan Hartman podpísal s Minnesotou nový kontrakt na tri roky na 5,1 milióna dolárov.

- Obranca Brady Lyle, ktorý v tejto sezóne hral aj za Detvu, podpísal nováčikovský kontrakt s Bostonom Bruins.

- Obranca Iľja Ľubuškin sa dohodol s Arizonou na novej zmluve na jeden rok za 1,35 milióna dolárov.

- Pre pandémiu koronavírusu a predĺženie zákazu vychádzania do 20. mája definitívne zrušili sezónu juniorskej OHL.

- KAC Klagenfurt získal už 32. rakúsky titul, vo finále Ice Hockey League zdolal Bolzano 4:1 na zápasy.