HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Cehlárik hráčom a Nitra mužstvom týždňa

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Peter Cehlárik (Leksand). Počas minulého týždňa bol v SHL veľmi produktívny, v troch stretnutiach strelil tri góly a pridal jednu asistenciu. Dva z jeho presných zásahov majú prívlastok víťazné. So 16 gólmi je momentálne najlepší strelec SHL. 


SLOVENSKÝ TÍM TÝŽDŇA

HK Nitra. Nitrania vyhrali počas týždňa na prelome rokov v domácej prestrelke s Novými Zámkami 6:4, následne nečakane vyhrali na ľade rozbehnutého Slovana 2:1. Zaujímavosťou je, že posledné tri výhry Nitry na bratislavskom ľade sa zrodili vždy 30. decembra. Predtým to bolo v rokoch 2010 a 2019. Nitrania zakončili týždeň výhrou 3:2 po predĺžení nad Trenčínom, o ktorú sa postaral 500. kanadským bodom v extralige Marek Slovák. 


DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Pozornosť fanúšikov slovenského hokeja sa počas predošlých dní upierala do kanadského Edmontonu. Slovenskí reprezentácia do 20 rokov po úspešnom vstupe do svetového šampionátu proti Švajčiarsku (1:0) už v ďalších svojich vystúpeniach v základnej skupine nevyhrala, postupne prehrala s Kanadou, Nemeckom i Fínskom. Slováci sa v dobrom svetle predstavili vo štvrťfinále proti Američanom, ktorým napokon podľahli 2:5. Za najlepších hráčov Slovenska na šampionáte vyhlásili Šimona Latkóczyho, Dávida Mudráka a Šimona Nemca, ktorý sa so štyrmi bodmi za štyri asistencie stal najproduktívnejším hráčom mužstva Róberta Petrovického. S MS do 20 rokov sa Slováci šiestykrát za sebou lúčili prehrou vo štvrťfinále. „Viacerí chlapci ukázali veľký talent a potenciál. Musíme pokračovať v dobrej práci a veriť, že sa z nich stanú dobrí hráči. Nebáli sme sa dať šancu aj mladším. Keď budú ďalej na sebe tvrdo pracovať, ešte sa zlepšia,“ hovoril po šampionáte tréner Róbert Petrovický. 
Všetky informácie o slovenskej reprezentácii do 20 rokov nájdete TU.  


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Krátko pred koncom roka pripravil Zdeno Chára fanúšikom jedno veľké prekvapenie. Štyridsaťtriročný obranca, ktorý už dávnejšie naznačil pokračovanie kariéry, sa rozlúčil po štrnástich rokoch s dresom Bostonu a dohodol sa na zmluve na jeden rok s Washingtonom Capitals. Pritom spojenie Chára a Bruins sa zdalo byť nerozlučiteľné. S dresom „medveďov“ bol Chára spätý a veľmi ho nechcel vyzliecť. Napokon sa od manažmentu Bruins dozvedel, že v tíme chcú dať šancu mladším hráčom a preňho už nemajú priestor. Jednocestnú zmluvu s Bruins má už deväť obrancov. 
O najvyššieho i najstaršieho muža NHL malo už dlhšie záujem viacero tímov. Washington ho oslovil medzi prvými už krátko po otvorení trhu s voľnými hráčmi. Capitals sa napokon po podpise kontraktu na jeden rok za 795-tisíc dolárov stali jeho štvrtým klubom v NHL po New Yorku Islanders, Ottawe a Bostone. 
Chára sa radil o svojom odchode aj so svojím dobrým priateľom a hviezdou americkej futbalovej NFL Tomom Bradym. Štyridsaťtriročný rozohrávač sa po dvadsiatich rokoch rozlúčil s New England Patriots a posilnil Tampu Bay Buccaneers. Chára v rovnakom veku zvolil podobnú cestu.


ČÍSLO TÝŽDŇA

13 slovenských hokejistov by sa malo predstaviť v kempoch klubov zámorskej NHL. Sedem Slovákov má s klubmi podpísanú jednocestnú zmluvu, šiesti dvojcestnú. Prehľad Slovákov v kempe nájdete TU


DEBUT TÝŽDŇA

Syn bývalého výborného útočníka Ivana Čiernika Alex, ktorý už viac rokov hokejovo rastie vo Švédsku, nastúpil v predposledný deň na premiérový zápas medzi seniormi. Vo veku 16 rokov, 2 mesiace a 22 dní sa predstavil v súboji druhej najvyššej švédskej súťaže Allensvenskan v drese Södertälje proti Kristianstadsu (4:3). Šancu dostal vo štvrtej formácii počas dvoch striedaní v prvej tretine. Celkovo odohral 61 sekúnd. Čiernik si miesto v prvom tíme vypýtal výkonmi v juniorskom mužstve Södertälje, v ktorom v desiatich stretnutiach nazbieral sedem bodov (2+5).


ZAUJÍMAVOSŤ TÝŽDŇA

Prvýkrát v ére samostatného Slovenska sa hral u nás zápas na Nový rok. Slovenské tímy majú 1. januára voľno, rovnako tak bolo aj v čase účinkovania Slovana Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige. Nepísané pravidlo porušili hráči Bratislavy Capitals, ktorí na Nový rok nastúpili proti Viedni Capitals. Vstup do roku 2021 nemali úspešní, s rakúskym tímom v Ice Hockey League prehrali 2:5. V tíme Petra Draisaitla už v novom roku nepokračujú brankár Peter Hamerlík a útočník Tibor Varga. Do mužstva pribudol obranca Lukáš Ďurkech z Považskej Bystrice. 


DOHODA TÝŽDŇA

Útočník Oliver Okuliar bude pôsobiť v Dukle Trenčín do konca sezóny 2020/2021. Pôvodne mal v pláne vrátiť sa do zámoria, no napokon sa zmluvne zaviazal zotrvať v tíme „vojakov“. Okuliar pôsobil v uplynulých dvoch ročníkoch v zámorských juniorských súťažiach QMJHL a WHL, no pre ich posunutý štart sa v úvode ročníka 2020/2021 rozhodol pôsobiť v slovenskej extralige. Sezónu začal v drese Liptovského Mikuláša, za ktorý odohral 6 zápasov, v nich získal 8 kanadských bodov za 3 góly a 5 asistencií. V dobrých výkonoch pokračoval aj po príchode do Trenčína, momentálne je najproduktívnejší hráč Dukly.


APEL TÝŽDŇA

Zástupcovia HC Košice po prehranom zápase s Michalovcami (1:2) odmietli podpísať zápis o stretnutí na znak dlhodobej nespokojnosti s výkonmi rozhodcov. Košičania následne vo vyhlásení vyjadrili sklamanie s kvalitou rozhodovania. „Tak, ako náš klub pristupuje k všetkým svojim povinnostiam maximálne zodpovedne a transparentne, žiadame rovnakú mieru profesionality a zodpovednosti aj od všetkých činovníkov pôsobiacich v rozhodcovských štruktúrach. Výkony rozhodcov vnímame ako dlhodobú Achillovu pätu slovenskej extraligy a nebadáme žiadny progres či nápravné opatrenia, ktoré by mohli aktuálnu situáciu zlepšiť,“ uvádza sa vo vyhlásení HC Košice. Klub pripomenul, že tak ako štát bez súdnictva, ani hokejová extraliga nemôže napredovať bez kvalitného rozhodovania. 


KLIMATICKÉ ROZHODNUTIE TÝŽDŇA

Florida Panthers využije priaznivé klimatické podmienky v prevencii proti koronavírusu. „Panteri“ sa rozhodli, že tréningový kemp pred začiatkom novej sezóny zrealizujú v čo najväčšej miere pod holým nebom. Strechy, balkóny a ďalšie vonkajšie priestory sa premenia na posilňovne a tréningové miesta. Výhodou floridského klubu je, že v Sunrise je aktuálne teplota okolo 27 stupňov Celzia. Severnejšie položené kluby takú možnosť nemajú, pre porovnanie, v Minneapolise je šesť stupňov pod nulou, vo Winnipegu ukazuje teplomer -3, v ďalších kanadských mestách sa teploty hýbu okolo nuly. „Posilňovňu budeme mať vonku, myslím si, že to bude štýlové. Vždy, keď to bude možné, tak sa vo vonkajších priestoroch budú konať aj mítingy a spoločné stravovanie. Myslím si, že hráčom sa to bude páčiť,“ povedal pre agentúru AP generálny manažér Bill Zito.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

  • Odchod Martina Pospíšila do kempu Calgary skomplikoval pozitívny test na koronavírus, útočník preto zotrvá ešte niekoľko zápasov v Košiciach. Príchod Kanaďana Chrisa Langkowa sa preto posunul na 9. januára. 
  • Liptovský Mikuláš v stredu 30. decembra odohral po 316 dňoch prvý zápas na svojom čiastočne zrekonštruovanom štadióne. Nový ľad pokrstili zverenci Milana Jančušku výhrou 5:3 nad Banskou Bystricou. 
  • Po takmer dvoch mesiacoch opustil Zvolen kanadský útočník Adam Helewka, ktorý sa vrátil do AHL do tímu Cleveland Monsters. 
  • Na vlastnú žiadosť Jakea Cardwella s ním rozviazalo vedenie HK Nitra zmluvu. Nitrania angažovali do obrany Martina Hřebíčka z prvoligových Levíc. 
  • Kanaďan Kruise Reddick, ktorý posledné tri sezóny hral za britský Guildford Flames, posilnil Duklu Trenčín. 
  • Poprad angažoval na rozhodujúcu časť sezóny 30-ročného kanadského obrancu Stevena Seiga, ktorý hral aj v KHL, vo fínskej i nemeckej lige. 
  • Dvadsaťjedenročný kanadský obranca Brady Lyle sa stal hráčom Detvy. 
  • Spišská Nová Ves angažovala do obrany Kanaďana Drydna Dowa, ktorý doteraz hral v ECHL za Wheeling, a Michala Pichnarčíka, ktorý sa na Slovensko vrátil po štyroch rokoch v cudzine. Za Spišiakov bude hrávať aj univerzál Brett Stovin. 
  • Český obranca Martin Šimon sa vrátil do Martina. 
  • Žilina nastúpila na zápas SHL v oklieštenom zložení, koronavírus vystavil stopku šestici hráčov, trénerom i lekárovi mužstva. 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉN

  • Prezident IIHF René Fasel plánuje cestu do Minska, kde bude hovoriť s Alexandrom Lukašenkom o majstrovstvách sveta. Zatiaľ stále platí, že šampionát by sa mal uskutočniť v Minsku a Rige. 
  • Kanadský útočník Josh Winquist sa po pôsobení v HC 05 Banská Bystrica vrátil do zámoria. Na spolupráci sa dohodol s Wheeling Nailers, ktorý účinkuje v ECHL.
  • Český útočník Jiří Novotný bude pôsobiť v Ambri-Piotta. 
  • Český útočník Lukáš Vopelka po neúspešnom pôsobení v Košiciach podpísal po skúške zmluvu do konca sezóny so Zlínom. 
  • Útočník Plzne Jaroslav Kracík dostal za seknutie čiarového rozhodcu v zápase českej extraligy dištanc na šesť zápasov. 
  • Po prerušení kariéry Michala Neuwirtha zo zdravotných dôvodov ho v bránke Sparty Praha nahradí Alexander Salák. 
  • Kanadskí útočníci Taylor Leier a Jack Rodewald, ktorí majú skúsenosti z NHL, rozšírili káder lídra českej extraligy z Třinca.
  • Kanadský útočník Matt Murphy sa dohodol s účastníkom Tipos extraligy DVTK Jegesmedvék Miškovec. 
  • Americký útočník Trevor Lewis, ktorý dvakrát získal Stanleyho pohár, je na skúške v kempe Winnipegu Jets. 
  • Pravdepodobne až do polovice februára bude v zostave Bostonu Bruins absentovať po operácii bedrového kĺbu do polovice februára. 
  • Brankár Cory Schneider, obranca Andy Greene a útočník Matt Martin podpísali zmluvy s NY Islanders. 
  • Najproduktívnejší hráč Columbusu v minulej sezóne Pierre-Luc Dubois podpísal ako obmedzený voľný hráč s klubom zmluvu na dva roky za 10 miliónov dolárov. 
  • Kanadský útočník Derick Brassard podpísal kontrakt na jeden rok s klubom Arizona Coyotes. 
  • Dlhoročný hráč Detroitu Andreas Athanasiou sa dohodol na zmluve na jeden rok za 1,2 milióna eur s Los Angeles Kings. 
  • Útočník Corey Perry bude spoluhráčom Tomáša Tatara v Montreale Canadiens. 
  • Obranca Buffala Casey Nelson sa rozhodol pre obavy z pandémie vynechať nadchádzajúcu sezónu NHL. 
  • Vo veku 35 rokov ukončil aktívnu kariéru útočník Ryan Callahan.