HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Banská Bystrica mužstvom a jej brankár Belányi hráčom týždňa

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.


SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

HC 05 Banská Bystrica. Banskobystričania po trénerskej zmene a príchode Miroslava Chudého ožili. Počas minulého týždňa vyhrali na ľade Trenčína 2:1 a uspeli aj v Detve (3:2 po predĺžení).


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Filip Belányi (Banská Bystrica). Devätnásťročný brankár mal parádny vstup do Tipos extraligy. V prvých dvoch stretnutiach po príchode z Levíc zaznamenal víťazstvá a bol veľkou oporou svojho tímu, keď v priemere inkasoval 1,46 gólu a mal 95,24 % úspešnosť zákrokov. V Trenčíne (1:2) pustil za svoj chrbát len jednu z 28 striel domácich, v nedeľu v Detve (2:3 pp) si pripísal 33 zákrokov. Nadviazal tak na výkony z Levíc, kde v piatich štartoch mal 94,48 % úspešnosť zákrokov. 


DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Keď výprava slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov dostala v piatok popoludní miestneho času oficiálne povolenie opustiť karanténu v Edmontone na základe viacnásobne negatívnych výsledkov PCR testov, hráči radostne zamierili z izieb najskôr na snack a následne koridorom do tréningovej haly spojenej s Rogers Place. Prvý tréning si všetci dosýta užili.  

„V piatok popoludní sme sa všetci stretli prvýkrát po piatich dňoch a presunuli sa na večerný tréning. Každé mužstvo malo v prvý deň jednu jednotku, my sme boli na zozname o šiestej večer miestneho času. Na chlapcoch bolo vidno, že sa veľmi tešia. Aj rozloženie tréningu sme prispôsobili tak, aby mali z neho radosť. Som veľmi spokojný, pretože z hráčov išla iskra,“ povedal tréner Róbert Petrovický.

Členovia výpravy slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov absolvovali od nástupu do záverečnej fázy prípravy na šampionát 30. novembra vo Zvolene do prvého tréningu v Edmontone dovedna už viac ako 350 PCR testov na koronavírus. Zatiaľ každý bol negatívny.

Už v dejisku šampionátu sa Slováci v sobotu dozvedeli, že namiesto dvoch prípravných stretnutí nastúpia len na jeden, v noci na Štedrý deň ich preveria Česi. Zmenu si vyžiadali pozitívne testy na COVID-19 v tímoch Nemecka a Švédska.

Všetky informácie o slovenskej reprezentácii do 20 rokov nájdete TU .


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Vedenie zámorskej NHL a hráčska asociácia NHLPA dosiahli dohodu o detailoch novej sezóny. Tá sa začne 13. januára, pričom v základnej časti odohrá každý tím 56 zápasov. Základná časť sa skončí 8. mája. V play-off bude štartovať 16 tímov v tradičnom formáte na štyri víťazné zápasy a bude sa hrať aj kanadská divízia. „NHL sa už teší na novú sezónu. Máme pred sebou veľké výzvy, prioritou bude zdravie a bezpečnosť našej komunity,“ uviedol komisár NHL Gary Bettman.

Podľa dohody budú kluby hostiť zápasy vo svojich domovských arénach. Nie všade to však bude možné, napríklad hráči San Jose zatiaľ nebudú môcť využívať svoju halu. V okrese Santa Clara sú vzhľadom na koronavírusovú situáciu zakázané akékoľvek kontaktné športy minimálne do 8. januára. Pokiaľ úrady zákaz nezrušia, Sharks plánujú usporiadať svoj tréningový kemp a otvoriť základnú časť v Arizone. Takisto je otázne, kde bude hrať sedem kanadských účastníkov. Čaká sa na verdikt zdravotníckych úradov v piatich kanadských provinciách, ktoré budú rozhodovať o tom, či je možné zorganizovať zápasy v Alberte, Britskej Kolumbii, Manitobe, Ontáriu a Quebecu. NHL je pritom pripravená určiť neutrálne dejisko, ak to bude potrebné. Isté je, že sedem kanadských tímov vytvorí vlastnú divíziu, kluby z USA boli preskupené do ďalších troch novovytvorených divízií podľa geografického kľúča.

Tréningové kempy sa začnú 3. januára, pričom pre krátkosť času sa neuskutočnia žiadne prípravné stretnutia. Sedem klubov, ktoré neštartovali v minulosezónnej vyraďovačke, majú povolené začať so spoločnou prípravou o tri dni skôr, teda na Silvestra.

V rámci dohody sa NHL a NHLPA zjednotili na tom, že hráči dostanú v sezóne 2020/2021 72 percent z ich platov. Dvadsať percent im strhnú, aby majitelia vykryli doterajšie finančné straty spôsobené pandémiou, a ďalšiu časť z platu im odložia a vyplatia v nasledujúcich troch rokoch. Hokejisti majú právo neprísť do kempov a nezúčastniť sa na nadchádzajúcom ročníku, ak zo zdravotného hľadiska patria medzi rizikové skupiny. V tom prípade by však daný hráč nedostal svoj plat.


ČÍSLO TÝŽDŇA

50 000.

gól v histórii najvyššej slovenskej súťaže strelil v zápase Slovana Bratislava s Liptovským Mikulášom hosťujúci Kanaďan Allana McShane. (zdroj informácie: Ján Karašinský).


TREST TÝŽDŇA

Disciplinárna komisia SZĽH potrestala Martina Pospíšila z HC Košice zastavením činnosti od 11. decembra na osem zápasov. Útočník dostal dištanc za vrazenie Filipa Vašaša na mantinel v 24. min súboja proti Banskej Bystrici. Rozhodcovia situáciu prehliadli a Pospíšil zápas dohral. Vašašovi pri zákroku zlomil ruku. Pre Pospíšila bol súboj s Banskou Bystricou posledný v drese Košíc, keďže plánuje odletieť do zámoria, kde sa zapojí do kempu Calgary Flames. Na jeho miesto po 1. januári príde kanadský center Chris Langkow, ktorý hral slovenskú ligu už v drese MAC Budapešť a naposledy hrával v českom Litvínove.


ZMENY TÝŽDŇA

Novým trénerom HC '05 Banská Bystrica sa stal Miroslav Chudý, ktorý sa s vedením klubu dohodol na kontrakte do konca sezóny 2020/2021. „Baranov“ po odchode trénera Norberta Javorčíka dočasne trénoval Rastislav Paľov. Chudý pôsobil od októbra 2017 v Michalovciach, kde ešte počas účinkovania v I. lige nahradil Miroslava Ihnačáka. Na Zemplíne zanechal výraznú stopu, dvakrát vyhral s tímom druhú najvyššiu súťaž a s klubom zažil historicky postup do extraligy. Z klubu odišiel v polovici novembra na vlastnú žiadosť. Päťdesiatosemročný kormidelník je v Banskej Bystrici dobre známy, v rokoch 2008-2010 zastával v klube pozíciu asistenta. V rokoch 2012-2015 bol hlavným trénerom HC '05. Počas sezóny 2014/2015 priviedol mužstvo prvýkrát v histórii do finále play-off najvyššej súťaže. Medzi pôsobeniami pod Urpínom a v Michalovciach trénoval v Nových Zámkoch a Detve, s ktorými zhodne dvakrát vyhral druhú najvyššiu súťaž.

Po príchode Miroslava Chudého káder Banskej Bystrice posilnili Jakub Sukeľ zo Slovana Bratislava, obranca Marc-Olivier Crevier-Morin a kanadský útočník Alexis D’Aoust. Bystričania už majú na súpiske sedem legionárov. Premiéru v bránke Banskej Bystrice má za sebou Filip Belányi, ktorého si klub vytiahol z Levíc.


NAJNEPRÍJEMNEJŠIA INFORMÁCIA TÝŽDŇA

Švédsky brankár Henrik Lundqvist sa iba ťažko zmieruje s faktom, že si za Washington Capitals v budúcej sezóne NHL nezachytá. Stopku na celý ročník mu vystavili problémy so srdcom. Tridsaťosemročný Lundqvist mal v zámorskej súťaži absolvovať prvýkrát sezónu v drese iného klubu ako New York Rangers, kde strávil uplynulých pätnásť rokov. „Je pre mňa veľmi ťažké stráviť to. Po mnohých diskusiách s lekármi po celej krajine sme tento týždeň dospeli ku konečnému záveru, že nebudem môcť odohrať sezónu. Bol to pre mňa náročný a emocionálny deň,“ povedal švédsky brankár.

Lundqvist nastúpil na 887 zápasov v základnej časti NHL a na ďalších 130 v play off. V roku 2014 postúpil s Rangers do finále bojov o Stanleyho pohár. Klub z New Yorku ho po predchádzajúcej sezóne vykúpil zo zmluvy, s Washingtonom podpísal ročný kontrakt na 1,5 milióna dolárov.


KONFLIKT TÝŽDŇA

Po záverečnej siréne utorkového súboja Tipos Extraligy v Miškovci sa takmer pobili domáci tréner Dave Allison so šéfom striedačky Detvy Ernestom Bokrošom. Bývalý tréner reprezentácie do 20 rokov sa poriadne rozohnil smerom na Kanaďana a len zásah usporiadateľov zabránil výraznejšiemu konfliktu medzi oboma mužmi, ktorí si medzi sebou vymenili niekoľko štipľavých slov. Ernest Bokroš neskôr priznal, že ho pobúrili urážky smerom na jeho osobu i jeho tím zo strany Allisona. Kanaďan mal smerom k striedačke Detvy ukázať prostredník. Allisona malo údajne nahnevať rozhodnutie Ernesta Bokroša zobrať si za rozhodnutého stavu oddychový čas. Tréner Detvy obhajoval tento krok tým, že vyplynul z hry a bol potrebný. „Slovenskí tréneri sa nenechajú takto dehonestovať. Je to neslušné a nekultúrne, zareagoval som a snažil sa mu povedať, čo si to dovoľuje. Kanadskí tréneri sú často arogantní, mám s tým bohaté skúsenosti,“ vysvetľoval svoje konanie Bokroš. Prípadom sa už začala zaoberať aj disciplinárna komisia.


NÁVRAT TÝŽDŇA

Majiteľ českého klubu Rytíři Kladno Jaromír Jágr sa opäť vrátil na ľad ako aktívny hráč. Svojmu tímu pomohol v stredajšom zápase proti Jihlave v druhej najvyššej domácej súťaži. Štyridsaťosemročný bývalý hviezdny útočník NHL nastúpil za Kladno naposledy v marci. Podľa informácii portálu idnes.cz sa Jágr pripravoval nastúpiť na súťažný duel neskôr v sezóne, no zdravotné problémy hráčov Kladna urýchlili jeho návrat.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Vo finále Tipsport Kaufland Cupu nastúpia proti sebe v ešte neurčenom termíne Poprad a Nitra. Popradčania v semifinále vyradili Michalovce, Nitrania zasa Slovan Bratislava.

- Útočník Dávid Skokan z Popradu nedohral semifinále Tipsport Kaufland Cupu pre napádanie rozhodcov.

- Útočník HKM Zvolen Allan McPherson vynechal minulotýždňové zápasy Tipos Extraligy pre ľahký otras mozgu zo súboja v Detve, dĺžka absencie by mala byť minimálne sedem dní.

- Útočník Peter Šišovský po odchode z Vítkovíc sa dohodol na zmluve so Slovanom Bratislava.

- Až šesť týždňov budú Slovanu Bratislava chýbať zámorské opory – Brant Harris si na tréningu natrhol stehenný sval, Brendan Ranford si zranil rameno. Na tréningoch i v zápasoch navyše chýba aj obranca Andrej Meszároš. Ďalší zadák Cam Lee sa už vrátil do zámoria, kam si ho stiahol Pittsburgh.

- Americký obranca Jeffrey King a kanadský center Slater Doggett sa zapojili do tréningového procesu Nových Zámkov.

- Vedenie Dukly Ingema Michalovce ukončilo spoluprácu s Tomášom Matoušekom a Jurajom Majdanom.

- Američan Patrick Curry sa na základe rozhodnutia Detroitu Red Wings rozohrá v Detve.

- Útočník Matej Giľák sa po pôsobeniach v Michalovciach a Nových Zámkoch dohodol na zmluve do konca ročníka s tímom SHL zo Spišskej Novej Vsi.

- Spišská Nová Ves angažovala aj skúseného brankára Marcela Melicherčíka.

- Kmeňový hráč Banskej Bystrice Matej Gajan môže chytať aj za účastníka SHL z Levíc.

- Martin, kde skončil na striedačke Miroslav Mosnár a nahradil ho doterajší asistent Marek Žila, angažoval českého obrancu Jakuba Müllera.

- Ďalším mužstvom SHL, ktoré musí ísť do karantény pre pozitívne výsledky testov na koronavírus, je HC 19 Humenné. 


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Marek Biro, ktorý odohral v obrane Banskej Bystrice v tejto sezóne trinásť zápasov, je už hráčom GKS Tychy.

- Fínsky obranca Jyri Marttinen po ukončení spolupráce s Detvou zamieril do Katovíc.

- Po hosťovaní v Miškovci sa do Bostonu vrátil obranca Nick Wolff.

- Útočník Alexander Steen, ktorý vlani získal Stanleyho pohár so St. Louis, ukončil kariéru. K rovnakému kroku sa odhodlal aj Wojtek Wolski, ktorý hral v NHL i v KHL a naposledy v Třinci.

- Klub NHL Minnesota Wild sa dohodol na zmluve s brankárom Andrewom Hammondom, ktorý by na pozícii dvojky mohol nahradiť zraneného Alexa Stalocka.

- Švéd Oskar Lindblom z Philadelphie sa po roku vyliečil z rakoviny.

- Vo veku 72 rokov zomrel bývalý generálny manažér Colorada Avalanche Pierre Lacroix.

- Anaheim poslal brankára Romana Durného do ECHL do tímu Tulsa Oilers.

- Brankár Jason Bacashihua, ktorý získal v roku 2017 titul s Banskou Bystricou, bude pôsobiť v maďarskom Dunaújvárosi.

- Taliansky brankár Andreas Bernard, ktorý naposledy chytal za MAC Budapešť, sa dohodol na kontrakte s HC Bolzano.

- Miroslav Ihnačák už nie je trénerom HC Merano, v tíme skončil z dôvodu stabilizácie rozpočtu aj jeho synovec Brian Ihnačák.

- Rusko nemôže nasledujúce dva roky na základe rozhodnutia Športového arbitrážneho súdu organizovať žiadne svetové podujatia a na vrcholných športových podujatiach budú hrať v nasledujúcich dvoch rokoch ako nezávislé tímy bez národných symbolov. Je to trest za dopingové kauzy z minulých rokov.

- Třinec získal na hosťovanie do konca sezóny brankára Ondřeja Kacetla.

- Viac ako 500 hráčov a členov klubov KHL sa už vyliečilo z koronavírusu.

- Kanadský obranca John Gilmour sa dohodol na zmluve do konca ročníka s CSKA Moskva.

- Po pôsobení v NHL sa možno Iľja Kovaľčuk opäť vráti do KHL, jeho agent priznal kontakt s Avangardom Omsk.

- Miškovec získal na hosťovanie z Vasasu Budapešť trojicu Martin Turbucz, Zsolt Szalma a Bence Paterka a z fínskeho JoKP brankára Attilu Adorjána. DVTK zároveň uvoľnil brankára Miklósa Rajnu na hosťovanie do UTE.

- Bývalý hráč Košíc, Žiliny, Nitry, Nových Zámkov či Leva Poprad Štěpán Novotný ukončil aktívnu kariéru.

- Reprezentanti Ruska vyhrali druhý diel Euro Hockey Tour – domáci turnaj O pohár Prvého kanála v Moskve. Druhí skončili Švédi, tretí Fíni a štvrtí Česi.