HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Ocenenia tentoraz do Nitry

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

SLOVENSKÝ HRÁČ TÝŽDŇA

Adrián Holešinský (Nitra). Počas posledného týždňa sa radoval zo štyroch presných zásahov a potvrdil nimi svoj talent. Presadil sa v každom z troch stretnutí. Dva z jeho gólov mali prívlastok aj víťazné. Strelil tretí gól Nitry pri výhre 3:2 nad Zvolenom, rozdielový presný zásah dosiahol aj pri víťazstve 8:2 v Liptovskom Mikuláši, kde skóroval dokonca dvakrát. Úspešný týždeň osobný i klubový zavŕšil gólom do siete Trenčína.

 

SLOVENSKÝ TÍM TÝŽDŇA

HK Nitra. Tím Antonína Stavjaňu počas minulého týždňa šľapal ako hodinky a ako jediný si vybojoval v najvyššej súťaži deväť bodov. Nitrania si poradili najskôr so Zvolenom 3:2, potom poľahky vyhrali v Liptovskom Mikuláši a napokon v dôležitom súboji o najlepšiu šestku zdolali Trenčín 3:1 a momentálne šiestej Dukle i siedmej Detve odskočili v tabuľke už na rozdiel ôsmich bodov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Návrat trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Craiga Ramsayho pod Tatry sa priblížil. Čoskoro 70-ročný kanadský bard priletí koncom marca a po nutnosti karanténnej izolácie začne pripravovať národný tím na majstrovstvá sveta v Rige.

Na Slovensko tentoraz dorazí bez manželky Susan, ktorá zostane doma, aby pomáhala dcére s dieťaťom. Craig sa však na Slovensko teší: „Najmä preto, že uvidím všetkých svojich kolegov a priateľov. Dúfam, že dáme dokopy skvelý tím a budeme pokračovať v nedokončenej práci. Zahráme si niekoľko prípravných zápasov a pôjdeme na majstrovstvá sveta.“

Tie sľubujú veľkú výzvu. Finálne sa odohrajú len v jednom dejisku, ktorým je lotyšská Riga, hoci v hre o spoluorganizovanie šampionátu bola donedávna aj Bratislava. „Bude to dozaista jedna z najväčších výziev mojej kariéry. Ani neviem, čo môžem očakávať. Trénujem už dlho, ale toto som ešte nikdy nezažil. Bude to jedinečné. Priznám sa, že som aj trošku nervózny. Najmä v situácii, keď máme niečo robiť, pritom netušíme, čo všetko sa vlastne môže stať.  Stále však platí, že pôjdeme do toho naplno a odvedieme najlepšiu robotu, akú vieme,“ doplnil na margo nejasností ohľadom svetového šampionátu v Rige Craig Ramsay.

Celý rozhovor s Craigom Ramsaym nájdete TU.

 

ZMENA TÝŽDŇA

Odchod Jana Šťastného z Košíc uvoľnil v klube dvojnásobného federálneho a osemnásobného slovenského majstra hneď tri funkcie. Pozície hlavného trénera sa ujal Marcel Šimurda, rola šéftrénera mládeže je zatiaľ neobsadená, no po minulom piatku už poznáme aj meno nového športového manažéra. Jedného štyridsiatnika strieda druhý a košický káder bude po novom budovať – ešte stále aktívny – útočník Gabriel Spilar. „Gabo si zachoval kontakt s Košicami aj po jeho odchode. Odohral tu veľkú časť kariéry, urobil si tu meno, žije tu. Aj preto ho vnímame ako vhodného človeka pre tento post. Počítame s ním na dlhšie obdobie, ale nebudem hovoriť, či je to na rok, dva, alebo tri. Našim cieľom je, aby to bolo na dlho. Veríme, že bude vo svojej práci úspešný a bude sa tu cítiť dobre,“ uviedol Spilara do novej funkcie výkonný riaditeľ Miloslav Klíma.

Celý rozhovor s Gabrielom Spilarom si môžete prečítať TU.

 

PROJEKT TÝŽDŇA

Mládežnícky hokej na Slovensku prežíva mimoriadne náročnú sezónu 2020/21. Keďže pandémia koronavírusu výrazne paralyzovala jeho organizovanú súťažnú štruktúru, Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v druhej polovici minulého týždňa spustil pilotnú časť projektu, ktorého cieľom je v súlade s aktuálnou vyhláškou ÚVZ SR dožičiť hokejovej mládeži opätovný kontakt so športovou konfrontáciou. Stálym dejiskom krátkodobých hokejových kempov, organizovaných formou takzvaných bublín, sa stalo Námestovo.

Súčasťou pilotného projektu boli mládežnícke družstvá MMHK Nitra, HKM Zvolen a HKM Michalovce, ktorých hráči z juniorskej či dorasteneckej kategórie sú súčasťou tréningového procesu v rámci platnej výnimky pre extraligových účastníkov. „Veľmi citlivo vnímame a zároveň sa s kolegami na športovom oddelení pravidelne zaoberáme súčasnou situáciou. Všetci dobre vieme, že naša mládež momentálne nemôže organizovane súťažiť. Chceme však, aby športovala, aby emócie, ktoré šport prináša, opäť rezonovali a hráči ich mohli precítiť. Samozrejme, riadime sa aktuálnym znením vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá určuje, čo všetko musí byť splnené v súvislosti s organizáciou bubliny. Všetky podmienky a opatrenia dodržiavame,“ hovorí Rastislav Konečný zo športového oddelenia SZĽH.

Všetky informácie o projekte nájdete TU.

 

ORIEŠOK TÝŽDŇA

Po približne piatich mesiacoch vyvrcholila základná časť Slovenskej hokejovej ligy. Súťaž bola od začiatku atraktívna a zaujímavá. Ani pred posledným kolom nebolo zodpovedaných viacero podstatných otázok. Definitívne uzatvorené pozície mala iba trojica tímov, voľná ostávala jediná postupová miestenka a známa bola iba jedna štvrťfinálová dvojica. V záverečnom kole síce Spišská Nová Ves vygumovala poslednú Trnavu, potvrdila rolu favorita, no na druhé miesto sa nevyšvihla. Východoslovenského derby sa teda na úvod play-off nedočkáme, „Novejša“ narazí na šieste Levice. Skorší víťaz základnej časti zo Žiliny zmaril postupové nádeje Skalice a nepriamo si do štvrťfinále vybral Považskú Bystricu, ktorá senzačne zaskočila Topoľčany a napriek náročnejšej alternatíve vybojovala postup. Druhý Martin nadelil „levom“ z Humenného osem gólov a pre hráčov od Laborca pripravil nepríjemnú pozvánku na nasledujúcu stredu, keď vyraďovacie boje štartujú. Piatkové výsledky nijako neovplyvnili jedinú jasnú dvojicu – semifinalista vzíde z dvojice Topoľčany – Dubnica. Rovnako do absolútneho konca zamotané osudie produktivity napokon ovládol Patrik Koyš. Útočník žilinských Vlkov nazbieral 52 kanadských bodov za osemnásť gólov a tridsaťštyri asistencií. Najlepším strelcom sa stal 31-gólový Róbert Varga z Topoľčian, medzi brankármi dominoval Marcel Melicherčík zo Spišskej Novej Vsi (93,27 %).

 

NÁVRAT TÝŽDŇA

Obranca Zdeno Chára sa prvý raz v tejto sezóne predstavil v bostonskej TD Garden, kde predtým pôsobil 14 sezón. Dlhoročnému kapitánovi Bostonu Bruins pripravili domáci počas zápasu s Washingtonom, ktorý Capitals vyhrali 2:1 po sam. nájazdoch, spomienkové video, ktoré počas zápasu pustili na kocke. V stoji mu tlieskali všetci hráči Bruins na striedačke, Chára bol po tomto momentne očividne dojatý. „Pre Zdena to bol dôležitý zápas. Som za neho skutočne šťastný, že sme mu dokázali pomôcť a získať pre neho víťazstvo v jeho prvom zápase v Bostone po prestupe k nám,“ povedal pre nhl.com tréner Washingtonu Peter Laviolette.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Hokejisti Bratislava Capitals si v predstihu zabezpečili postup do play-off Ice Hockey League, kde si ich na štvrťfinálovú sériu vybralo Bolzano.

- Košice dokázali ako prvý tím po trinástich zápasoch zdolať Michalovce, na ich ľade vyhrali 3:1.

- Devätnásťročný útočník Nitry Michael Drábek prežil parádny debut v extralige, v prvom zápase na ľade Liptovského Mikuláša strelil dva góly.

- Nitra neuvoľnila do fínskeho klubu SaiPa Lappeenranta útočníka Adriána Holešinského.

- Prvá prestávka zápasu medzi Banskou Bystricou a Detvou sa poriadne natiahla pre incident, po ktorom museli prezident domáceho tímu Juraj Koval a športový manažér Július Koval opustiť zvolenský štadión.

- Košice nastúpili na zápas na ľade Slovana Bratislava v špeciálnych charitatívnych dresoch s červeným krížom. Ešte tesne pred začiatkom duelu hrozilo, že v nich nebudú môcť hrať, napokon sa všetko vyriešilo. Dresy teraz pôjdu do charitatívnej dražby.

- Mladíci z projektu reprezentačnej osemnástky zakončila sezónu po sérii deviatich víťazstiev tesnou prehrou 3:4 v Humennom.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Bývalý slovenský reprezentant René Vydarený po nedeľňajšom zápase Českých Budějovíc s Karlovými Varmi ukončil kariéru.

- Milan Jurčina predĺžil so Spartou Praha zmluvu aj na ďalšiu sezónu.

- Obranca Peter Čerešňák z Plzne si zranil koleno a hrozí mu dlhšia pauza.

- Útočník Tomáš Mikuš, ktorý hráva za Karlove Vary, by mohol posilniť v novej sezóne Zlín.

- Erika Černáka z Tampy Bay trápia v poslednom čase viaceré zdravotné problémy v hornej časti tela. 

- Útočníka Tomáša Jurča povolali Vegas Golden Knights do taxi tímu.

- Medzinárodná hokejová federácia posunula dátum konania MS žien v kanadskom Halifaxe o jeden mesiac, po novom sa uskutočnia 6. - 16. mája.

- Ruskí hokejisti budú na tohtoročných majstrovstvách sveta v Rige hrať pod vlajkou s logom Ruského hokejového zväzu alebo Ruského olympijského výboru.

- Darryl Sutter nahradil na striedačke Calgary Flames odvolaného Geoffa Warda.

- Tím St. Louis Blues zapísal na listinu zranených hráčov Coltona Parayka, obranca chýba v zostave pre zranenie hornej časti tela od 15. februára.

- Tom Wilson z Washingtonu si za zásah do hlavy Brandona Carla z Bostonu nezahrá v NHL v siedmich stretnutiach.

- Nashville Predators dal na zoznam zranených hráčov Matta Duchena, ktorý bude pre zranenie dolnej časti tela mimo hry tri až päť týždňov.

- Švajčiarsky kapitán New Jersey Nico Hischier sa opäť zranil a pre zlomeninu nosa a otras mozgu z duelu s Washingtonom nepomôže v najbližšom čase Devils.

- Graeme Clarke, ktorý sezónu začínal v Nových Zámkoch, podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s New Jersey.

- Útočník Edmontonu Alex Chiasson príde pre krosček na Jimmyho Veseyho z Toronta a následnom jednozápasovom dištance o 18 534 dolárov.

- Pre tragédiu v rodine kapitána Třinca Petra Vránu o dva dni odložili zápas českej extraligy medzi Ocelářmi a Litvínovom.

- Prezidentský pohár pre víťaza základnej časti českej extraligy získala Sparta Praha.

- Bývalá opora Banskej Bystrice Matthew Maione sa po rozviazaní kontraktu s Dinamom Riga dohodol na zmluve do konca ročníka s nemeckým Mníchovom.

- Obranca Joona Erving si po odchode z Popradu našiel pôsobisko v druholigovom fínskom IPK Iisalmi.

- V budúcom ročníku Ice Hockey League budú pôsobiť aj slovinský klub Olimpia Ľubľana, rakúsky Pustertal a do ligy sa vráti po ročnej pauze aj Znojmo.

- Vo veku 63 rokov zomrel Mark Pavelich, člen zlatého tímu USA na ZOH 1980 a potom hráč NY Rangers, Minnesoty a San Jose.

- Vo veku 82 rokov zomrel otec legendárneho Wayna Gretzkého Walter.