HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Ocenenia pre Tomeka a Michalovce, prvá trofej pre Nitru

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

SLOVENSKÝ HRÁČ TÝŽDŇA

Tomáš Tomek (Dukla Ingema Michalovce). Jeden z najlepších brankárov Tipos extraligy neprehral v posledných ôsmich vystúpeniach. V minulom týždni síce nedosiahol žiaden shutout, avšak jeho výkony boli predovšetkým základom pri víťazstvách v Nitre a v Bratislave nad Slovanom i doma proti Banskej Bystrici. Na Tomeka letelo počas minulého týždňa celkovo 81 pukov, mal 93,83 % úspešnosť zákrokov.

 

SLOVENSKÝ TÍM TÝŽDŇA

Dukla Ingema Michalovce. Zemplínčania sa dostali po Novom roku do výbornej formy a v tabuľke sa už vyšplhali na tretie miesto. Pomohli im k tomu aj minulotýždňové výhry nad Nitrou (4:2), Slovanom (3:2) a Banskou Bystricou (4:1). Celkovo neprehrali už deväť zápasov za sebou.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Úderom polnoci z pondelka 15. na utorok 16. februára sa skončilo prestupové obdobie v slovenských hokejových súťažiach. Viaceré kluby boli v posledných hodinách aktívne, pred rozhodujúcou časťou sezóny sa snažili vystužiť svoje kádre. Sumarizujeme pohyby, ktoré nastali počas pondelka 15. februára v kádroch slovenských mužstiev. Prestupový trh bol relatívne pokojný, získať rozdielového hráča bolo v súčasnej pandemickej situácii veľmi náročné. Kto ho nezískal skôr, mal veľmi málo možností. Aj preto sa tímy sústredili najmä na vystuženie kádrov a zvýšenie konkurencie.

Paradoxne, najznámejšie mená ulovil účastník SHL z Humenného. Na východ republiky zamieril bronzový medailista z majstrovstiev sveta 2007, dvojnásobný majster sveta do 20 rokov a s Ufou víťaz Gagarinovho pohára 2011 Maxim Kondratiev, i niekdajší spoluhráč Alexandra Ovečkina Michail Anisin a ďalší ostrieľaný borec z KHL Igor Veličkin.

Viac o posledných transferoch v sezóne a zmenách dresov sa dozviete v tomto článku.

 

ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Zápasy NHL pod holým nebom pri jazere Tahoe v pohorí Sierra Nevada výrazným spôsobom ovplyvnilo počasie. Nádherné prírodné scenérie si mohli hráči z ľadu i diváci pri televíznych obrazovkách vychutnávať len jednu tretinu sobotňajšieho duelu medzi Vegas Golden Knights a Coloradom Avalanche. Silné slnko zapríčinilo, že kvalita ľadu sa postupne zhoršovala a nebolo možné začať ďalšiu tretinu. Stretnutie po debatách komisára NHL Garyho Bettmana s generálnymi manažérmi oboch klubov prerušili a následne dohrali až po dlhej viac ako sedemhodinovej prestávke vo večerných hodinách. Colorado vyhralo 3:2. „Hrali sme už zápasy v daždi, na snehu, ale najväčším nepriateľom bolo slnko. Napriek tomu bol krásny deň,“ povedal komisár NHL Gary Bettman.

Vedenie ligy presunulo o päť hodín na podvečerný čas aj nedeľňajší duel medzi Bostonom a Philadelphiou. Na výhre Bruins 7:3 sa desiatym hetrikom kariéry podieľal Čech David Pastrňák.

 

ZMENA TÝŽDŇA

Vedenie HC Košice odvolalo Jana Šťastného z pozície hlavného trénera, športového manažéra aj šéftrénera mládeže. „Oceliarov“ v zostávajúcom priebehu sezóny povedie doterajší asistent Marcel Šimurda. „Potrebovali sme dať hráčom impulz pred zostávajúcimi zápasmi základnej časti. Je potrebné, aby zbierali body a aby sa dostali na priečky garantujúce play-off,“ uviedol výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klima.

Trénerský tím rozšíril Tomáš Kochan, ktorý sa do A-mužstva presunul z košickej mládeže. Šťastný prišiel do Košíc pred sezónou 2019/20, v klube pôsobil ako športový manažér. Pred ročníkom 2020/21 sa ujal aj trénerského kormidla.

 

DOBRÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Do konca tohto roka chce mesto Poprad postaviť modernú tréningovú hokejovú halu, ktorá bude súčasťou tamojšieho zimného štadióna. Slúžiť bude nielen obyvateľom mesta, ale aj celému podtatranskému regiónu. Nové priestory by mohli podľa radnice využívať najmä mládežnícke družstvá. Vysúťažená cena stavby činí vyše 4,7 milióna eur s DPH, z toho sa na jej výstavbu podarilo mestu v roku 2019 získať dva milióny eur formou dotácie od vlády. Ďalšie peniaze idú z mestského rozpočtu. Vzhľadom na náročnosť časového zosúladenia všetkých vekových kategórií a na potrebu eliminovania negatívnych dopadov skorých ranných tréningov detí považuje mesto za vhodné riešenie vybudovanie krytej tréningovej haly ako prístavby k existujúcemu zimnému štadiónu, s ktorým ho bude prepájať spojovací kŕčok. Na stavenisku už prebiehajú prípravné práce. V Poprade pribudne do konca roka ešte jedna ľadová plocha a to na sídlisku Juh pri centre voľného času, ktorá bude v zime slúžiť pre hokejistov a v lete pre hokejbalistov.

 

TROFEJ TÝŽDŇA

Po takmer štvrťstoročí sa na Slovensku hrala pohárová súťaž. Tipsport Kaufland Cup vyhrali hokejisti Nitry po finálovej výhre 5:3 nad Popradom. Predtým sa Slovenský pohár hrával v prvých štyroch ročníkoch po osamostatnení Slovenska, vždy ho získali hokejisti Trenčína. Finále Tipsport Kaufland Cupu sa hralo v Detve a bolo vzhľadom na pandemické opatrenia aj zápasom 40. kola Tipos extraligy. Nitrania v súboji pretrhli sériu štyroch prehier a pripravili Popradu prvú prehru v tohtosezónnej pohárovej edícii. Viac o zápase sa môžete dozvedieť v tomto článku.

 

FAIR PLAY ČIN TÝŽDŇA

Krídelník Banskej Bystrice Filip Vašaš sa zaradil medzi rytierov fair play na ľadových plochách. Napriek dôležitým momentom odvolal v prvej tretine stretnutia Tipos extraligy na ľade Slovana Bratislava vylúčenie Nerijusa Ališauskasa. Odmenou mu neskôr bola radosť z gólu a po zápase aj z troch bodov. Vašaš sa s Ališauskasom za stavu 0:0 rútili za pukom smerujúcim za bránku Slovana. Banskobystrický útočník sa pri zadnom mantineli ocitol na ľade a arbitri signalizovali podrazenie obrancu bratislavského mužstva. Ališauskas protestoval, keďže nemal pocit, že by spáchal priestupok. K rozhodcom Milanovi Novákovi a Ondrejovi Kalinovi prikorčuľoval aj Vašaš a oznámil im, že k nepovolenému zákroku neprišlo. „Chcel som urobiť protismernú kľučku, asi som sa dostal s korčuľou do ryhy a spadol som. Slovanista mal síce hokejku na mojej nohe, ale nefauloval ma. Hneď som vedel, že nešlo o nedovolený zákrok. Videl som, že slovanisti debatujú o niečom s rozhodcami, ale ja som rozhodnutie neodvolal na základe ich vyzývania. Išiel by som zrušiť trest v každom prípade. Podobné veci by sa mali vždy robiť,“ hovoril 22-ročný rodák zo Starej Ľubovne.

 

NÁVRAT TÝŽDŇA

Jozef Kováčik rozšíril trénerský štáb v českom extraligovom klube HC Kometa Brno. Jeho úlohou bude rozvoj obrancov a neskôr prevezme aj mládežnícke tímy. Bývalý obranca Kováčik strávil v Komete Brno šesť sezón, v ročníku 2016/2017 získal v jej drese majstrovský titul. Hráčsku kariéru uzavrel v lete 2020 po dvoch sezónach v materských Topoľčanoch. Následne sa stal hlavným trénerom Levíc v druhej najvyššej slovenskej súťaži. V klube však nedávno skončil na vlastnú žiadosť a nahradil ho Martin Hrnčár. „V ten večer, ako som rozviazal zmluvu v Leviciach, mi prišla SMS-ka od majiteľa Komety Libora Zábranského. Sedel som doma na gauči a vykríkol som na manželku a dve dcéry, že mi píše Libor. Žena mi povedala, že si určite robí srandu a nech ma ani nenapadne nastúpiť na ľad. Myslela si, že budem zase hrať (smiech). Všetkých ponuka trénovať veľmi nakopla, Kometu máme veľmi radi celá rodina. Dievčatá si hneď obliekli môj komeťácky dres s číslom 6,“ prezradil Kováčik.

 

PRAVIDLÁ TÝŽDŇA

Predseda organizačného výboru MS hokeji 2021 sa stretol s odborníkmi z Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (SPKC). Edgars Bunciš s nimi prediskutoval základné požiadavky pred šampionátom v Lotyšsku. Bunciš počas stretnutia predstavil pravidlá preventívnych opatrení na MS pred koronavírusom. Organizačný výbor turnaja stanovil požiadavky na ubytovanie športovcov, obslužného personálu a akreditovaných osôb v hoteloch, arénach, tréningových plochách, doprave, logistike, ako aj denné testovacie postupy všetkých účastníkov svetového šampionátu.

Bunciš tiež uviedol, že v súčasnosti je hlavnou výzvou organizátorov rekonštrukcia olympijského športového centra, kde sa budú konať zápasy A-skupiny. Slovenskí reprezentanti sa na v nej predstavia spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou.

MS budú sledovať tak ako každý rok stovky miliónov ľudí po celom svete. Či si však fanúšikovia vychutnajú niektoré zápasy aj naživo, nie je v tejto chvíli jasné. „Všetko závisí od epidemiologickej situácie v krajine. Naozaj dúfam, že sa to zlepší a niektorí hokejoví fanúšikovia si budú môcť vychutnať zápasy na tribúne. Musíme si však uvedomiť, že situácia je v súčasnosti vážna a nemôžeme sa uponáhľať. Aj my v organizačnom výbore vyzývame všetkých ľudí na dodržiavanie obmedzení stanovených vládou, iba tak môžeme dosiahnuť želaný výsledok,“ uzavrel Bunciš.

 

REKORD TÝŽDŇA

Štyridsať hráčov v kanadskej Alberte utvorilo svetový rekord v dĺžke hokejového stretnutia. Charitatívny zápas trval od 4. februára nepretržite viac ako 252 hodín a jeho cieľom bolo získať financie na výskum rakoviny. Desaťdňové podujatie vynieslo pre miestnu univerzitu približne 1,8 milióna dolárov. Hokejistov neodradilo ani extrémne počasie, keď teplota dosiahla až 40 °C pod nulou a mráz bol taký silný, až spôsobil rozlomenie puku. Podľa organizátorov sa napokon stal víťazom "Tím nádej", ktorý zdolal "Tím liek" 2649:2528.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Viacerí známi odchovanci Liptovského Mikuláša na čele s Jánom Lacom a Martinom Cibákom napísali vedeniu mesta list, v ktorom vyjadrili nesúhlas s momentálnym stavom i vedením v tamojšom klube.

- Slovan v zápase s Michalovcami prišiel o skúsené trio Brandan Ranford, Andrej Meszároš a Peter Šišovský, najmä zranenie kanadského útočníka je veľmi vážne.

- Možná jednotka draftu NHL Brandt Clarke riaditeľovi novozámockého tímu Imremu Valáškovi viackrát povedal, že extraliga je kvalitnejšia ako OHL.

- Fín Timi Lahtinen, Čech Jaroslav Moučka a Slovák Boris Česánek sú novými tvárami v kabíne Spišskej Novej Vsi, ktorú opustili legionári Zach Franko a Dixon Bowen.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Richard Pánik minulý utorok na ľade Pittsburghu oslavoval 100. asistenciu kariéry v NHL.

- Ambri-Piotta poslala Stanislava Horanského na hosťovanie do druholigového Oltenu, kde pôsobil už v predošlých ročníkoch.

- Útočník Maxim Čajkovič neodohrá sezónu v AHL na farme Tampy Bay v Syracuse Crunch, pôsobiť by mal v QMJHL v Saint John Sea Dogs.

- 500. bod v NHL si v strede minulého týždňa pripísal Connor McDavid. Hviezdny útočník Edmontonu Oilers sa na túto métu dostal v 369. stretnutí kariéry, čím sa vyrovnal Sidneymu Crosbymu. Rýchlejšie sa to podarilo len siedmim hokejistom vrátane Petra Šťastného, ktorý to zvládol za 322 duelov.

- Úrady povolili na zápasoch Columbusu zaplniť desať percent kapacity haly, na tribúnach bude môcť byť 1953 divákov.

- Na COVID listine v NHL je momentálne jedenásť hokejistov vrátane českého útočníka Jakuba Voráčka z Philadelphie i kapitána Flyers Clauda Girouxa.

- Brankár Eric Comrie sa prostredníctvom waiver listiny po mesiaci v New Jersey opäť vrátil do Winnipegu. 

- Obranca Jacob Trouba bude New Yorku Rangers chýbať štyri až šesť týždňov pre zlomeninu prsta na ruke.

- Jaromír Jágr sa radoval z presného zásahu aj po svojich 49. narodeninách.

- Útočník Alex Galchenyuk putoval v rámci výmeny najskôr z Ottawy do Caroliny a následne o 48 hodín neskôr bol súčasťou ďalšej výmeny a ocitol sa v kádri Toronta.

- Nemenovaná dvojica českých hokejistov pôsobiacich vo Fínsku sa počas turnaja Euro Hockey Tour v Malmö nakazila koronavírusom.

- Útočník Tim Coffman, v drese Zvolena najlepší strelec Tipsport ligy 2017/18, sa dohodol na ukončení spolupráce vo švajčiarskom tíme HC La Chaux-de-Fonds.