HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Mládežnícke reprezentácie majú za sebou prípravné kempy, dištanc pre rozhodcu v NHL

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Tipos extraliga už pozná kompletnú osmičku štvrťfinalistov. V predkole si účasť v play-off vybojovali Dukla Trenčín a nečakane Nové Zámky. Oba tímy potrebovali na postup štyri zápasy. Trenčín vyhral sériu s majstrom z posledných troch riadne ukončených sezón z Banskej Bystrice, v ktorej sa hrali zo štyroch zápasov až tri predĺženia. Nové Zámky si poradili s Košicami, ktoré sa nepredstavia v play-off po 21 rokoch. Naposledy nehrali vo vyraďovacej fáze na jar 2000.

Počas minulého týždňa sa začali aj semifinálové série Slovenskej hokejovej ligy. Dubnica v nich trápi favorita zo Žiliny, zaujímavá je aj séria medzi Martinom a Spišskou Novou Vsou. Všetky informácie o zápasoch play-off SHL i Tipos Extraligy nájdete aj na stránke HockeySlovakia.sk.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Hokejový rozhodca Tim Peel už nikdy nebude pískať zápasy NHL. Vedenie profiligy ho potrestalo po incidente z utorkového zápasu medzi Nashvillom Predators a Detroitom Red Wings. Mikrofóny zachytili podivnú komunikáciu medzi arbitrami po vylúčení jedného z hráčov Nashvillu. Incident sa stal na konci piatej minúty druhej tretiny, keď Viktor Arvidsson jemne postrčil Jona Merrila a na prekvapenie všetkých putoval na trestnú lavicu za podrazenie. „Nebolo to nič hrozné, ale chcel som dať Nashvillu sku... trest v úvode,“ povedal Peel svojmu kolegovi Kellymu Sutherlandovi. „Peel už nikdy nebude rozhodovať zápas NHL. Nič nie je dôležitejšie ako integrita súťaže. Správanie Tima Peela je v priamom rozpore so základnými princípmi, ktoré vyžadujeme od rozhodcov, a ktoré očakávajú fanúšikovia, hráči, tréneri a všetci tí, ktorých niečo spája s ligou. Neexistuje žiadne ospravedlnenie na jeho komentára bez ohľadu na kontext či jeho úmysel,“ reagoval viceprezident NHL pre hokejové operácie Colin Campbell.


ZÁPASY TÝŽDŇA

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov prehrala vo dvoch prípravných zápasoch vo Vyškove s rovesníkmi z Česka 1:2 a 4:7. Napriek neúspešným výsledkom slovenskí mladíci herne nesklamali. V treťom a štvrtom zápase od polovice februára boli pre Čechov, účastníkov elitnej kategórie majstrovstiev sveta, vyrovnaným súperom. „Obidva zápasy mali svoju kvalitu. V druhom sme prvú tretinu asi odsedeli v autobuse, pretože sme ju totálne nezvládli. Boli sme úplne odovzdaní, ťažko sa mi to hodnotí. Od druhej tretiny spĺňal zápas všetky kritériá medzinárodného hokeja v kategórii do 18 rokov. Jeden aj druhý tím ukázal, že má kvalitných a perspektívnych hráčov. Aj v druhom zápase sme postavili dvanásť chlapcov, ktorí vekovo ešte spadajú do 16-tky či 17-tky, čo ma veľmi teší. Takéto ťažké zápasy potrebujeme hrávať pravidelne a často. Ak chceme hrať vyrovnané partie so svetovou špičkou, musíme ešte tvrdo pracovať,“ hodnotil tréner SR „18“ Ivan Feneš.


SÚSTREDENIA TÝŽDŇA

V Námestove sa na sústredení v „bubline“ stretli počas minulého týždňa reprezentácie do 16 a 17 rokov. Oba výbery sa stretli prvýkrát po dlhom čase. Tréneri i hráči sa na sústredenie veľmi tešili. Tréningom nechýbala dynamika i nasadenie, z chlapcov na ľade sršala energia i nadšenie. Sústredenie spestrili aj dva zápasy medzi oboma reprezentáciami. „Pandemická situácia nám veľa neumožnila. Mali sme spolu dve akcie ešte v priebehu minulého leta, odvtedy sme sa nevideli. Veľmi ma to mrzí. Som však rád, že sme mohli vytvoriť bublinu a stretnúť sa. Našim cieľom je dať mužstvo dokopy, nahradiť chlapcom tréningový a zápasový rytmus, ktorý nie je možný ani v kluboch. Chceme chlapcov čo najlepšie pripraviť na letný turnaj Hlinka Gretzky Cup, ktorý ich čaká v auguste,“ hovoril tréner sedemnástky Roman Sýkora.

Po ôsmich mesiacoch sa stretli aj hráči ročníka narodenia 2005. „Bublina je bezpečná, spĺňa svoj účel. Je len veľkou škodou, že sme sa s chlapcami nemohli stretnúť častejšie. Mali sme pripravený bohatý program. Žiaľ, sme na tom rovnako ako okolité krajiny, hokejová Európa, či vlastne celý svet. Špeciálne ma mrzí, že okrem štyroch-piatich tradičných akcií v sezóne sme mali mať ešte ďalšie tri s Čechmi, ktoré sa taktiež neuskutočnili. Chlapci prišli o veľa. Som však rád, že z rozbitej sezóny máme vydarený aspoň jej záver,“ tešil sa kouč reprezentačnej šestnástky Jerguš Bača.

Viac o prípravných kempoch v Námestove nájdete TUTU.


BRANKÁRSKY KEMP TÝŽDŇA

Kým v sezóne 2019/20 mali mládežnícki brankári až sedem spoločných kempov, v aktuálnom ročníku absolvovali vôbec premiérový. V Námestove sa od minulej stredy do nedele zišlo 36 mladých brankárskych nádejí, ktorých viedlo sedem koučov vrátane Jána Lašáka. Bývalí majstri svojho remesla pripravili početnej skupine tínedžerov bohatý program. Nechýbalo pilovanie hokejových zručností, zábava či dobrá nálada.

Príležitosť dostali aj brankári s ročníkom narodenia 2007. „Máme tu naozaj mladých chalanov. Tento rok uvidíme skoro všetky 2007-ky, aby sme ich spoznali a pripravili si ich. Samozrejme, nasledujú starší chalani až po reprezentáciu do 20 rokov, z ktorej máme dvoch brankárov. Máme aj viacero trénerov, aby kvalita tréningu bola dostačujúca, aby sme sa každému mohli venovať detailne, individuálne. Aby sme s každým mohli zdieľať čo najviac informácií v procese zdokonaľovania. Každý mladý brankár potrebuje takúto iniciatívu a v rámci nej kempy zručností, ale aj prednášky. Chlapcom sa snažíme doručiť komplexný balík vecí. O to viac nás teší, keď od nich počúvame pozitívne reakcie. V porovnaní s prvým kempom spred vyše troch rokov sme sa všetci veľmi posunuli. Najmä však chalani, ktorí pravidelne posúvajú svoje zručnosti na vyšší level,“ hovoril Ján Lašák.

Viac informácií o kempe je TU.


ZAUJÍMAVOSŤ TÝŽDŇA

Švédsky hokejista Mika Zibanejad z New Yorku Rangers v priebehu týždňa dvakrát zaznamenal v zápasoch NHL proti Philadelphii po šesť kanadských bodov za tri góly a tri asistencie. Stal sa prvým hráčom v histórii profiligy, ktorý v dvoch stretnutiach po sebe proti tomu istému súperovi nazbieral šesť bodov. Zibanejad sa 18. marca podieľal tromi gólmi a tromi asistenciami na vysokom víťazstve „jazdcov“ 9:0 nad Philadelphiou, o osem dní neskôr dosiahol proti Flyers navlas rovnakú bilanciu. Od 14. do 23. minúty strelil čistý hetrik, pričom všetky góly dal v presilovkách. „Padá mi to tam. Je pekné, že môžem pomôcť ofenzíve tímu, najmä keď sa mi v úvode sezóny nedarilo,“ povedal. Zibanejad je tretí hráč v histórii NHL, ktorý zaznamenal dva čisté hetriky proti rovnakému súperovi v jednej sezóne. Predtým to dokázali len Thomas Vanek v drese Buffala proti Tampe Bay (2007/08) a Slovák Peter Bondra za Washington proti New Yorku Islanders (1995/96).


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Útočníci Marek Tvrdoň, Andrej Kollár, Adrián Holešinský a Michael Drábek a obranca Martin Vitaloš budú aj v sezóne 2021/2022 pôsobiť v HK Nitra, s ktorým podpísali ročné kontrakty. Pod Zoborom počítajú aj so službami útočníkov Tomáša Hrnku a Daniila Fominycha a obrancov Šimona Nemca a Martina Bodáka.

- Po zákroku Kruisa Reddicka z Trenčína v prvom zápase predkola play-off skončil Marek Sloboda z Banskej Bystrice v nemocnici so zraneniami hlavy a jej tvárových častí. Reddick dostal od disciplinárnej komisie dištanc na desať stretnutí.

- Američan Andrew Perrott ukončil spoluprácu s Martinom a vrátil sa do zámorskej juniorskej súťaže.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Vedenie San Jose vrátilo Christiána Jaroša z prvého do taxi tímu.

- Útočník Winnipegu Jets Paul Šťastný vyrovnal v NHL zápis svojho otca Petra, keď nastúpil na svoj 977. zápas v základnej časti. Gólom pomohol k triumfu svojho tímu na ľade Vancouveru 4:0.

- Hokejisti, ktorých vymenia z USA do Kanady, nemusia stráviť v karanténe štrnásť dní, ale iba polovicu.

- Rada guvernérov NHL schválila zmeny v draftovej lotérii v snahe zvýhodniť najslabší tím po základnej časti súťaže.

- Andrew Copp sa štyrmi gólmi podieľal na víťazstve Winnipegu nad Vancouverom 5:1.

- Hokejisti Montrealu Canadiens museli pre koronavírus ísť do týždňovej karantény.

- Tyler Toffoli utrpel zranenie v dolnej časti tela a Montrealu Canadiens bude chýbať asi tri týždne.

- Montreal získal v rámci výmeny s Buffalom centra Erica Staala a uzavrel trojročný nováčikovský kontrakt s Coleom Caufieldom, ktorý hral v univerzitnej NCAA za Wisconsin.

- Pre zranenie v hornej časti tela chýbal Bostonu v závere minulého týždňa brankár Tuukka Rask.

- Bývalý hráč Trenčína Josef Mikyska sa dohodol na zmluve so Sheffieldom Steelers.

- Vo veku 78 rokov zomrel pri autonehode bývalý obranca St. Louis Bob Plager.