Hokejový tréner Břetislav Guryča oslavuje 89. narodeniny

BRATISLAVA (SZĽH) – Niekdajší hokejový tréner Břetislav Guryča sa 31. januára 2023 dožíva 89. narodenín. K blahoželaniu sa pripájajú a predovšetkým veľa zdravia prajú zástupcovia Slovenského zväzu ľadového hokeja i celá hokejová rodina!

Břetislav Guryča pôsobil ako tréner v kluboch 1. celoštátnej ligy Slovan Bratislava, VSŽ Košice či Zvolena, kde nazbieral celú radu medailových umiestnení v národných aj medzinárodných súťažiach a turnajoch. V sezóne 1971/72 v rámci federálnej súťaže pôsobil na striedačke VSŽ Košice v pozícii najmladšieho ligového trénera popredného federálneho mužstva. Kariérne pôsobil aj desať sezón vo funkciách trénera v bratislavskom Slovane, či pri mužstve dospelých, ale aj juniorov. V ročníku 1975/76 doviedol po boku asistenta Tóna Zrubáka zvolenský klub k triumfu v I. Slovenskej národnej hokejovej lige. Dodnes rád spomína na chvíle, keď cestovali spolu so Zvolenom do Prahy na rozhodujúci kvalifikačný zápas o postup do I. ligy proti vtedajšiemu Gottwaldovu. S tímom sa vybrali aj desiatky zvolenských fanúšikov. Euforicky fandili, keď ich miláčikovia viedli 2:0. Napokon však prehrali 2:4. Razom sa obrovské nádeje a pozitívna nálada premenili na sklamanie s očami pre plač. Zvolen mal na dosah prvú ligu, no v rozhodujúcom súboji neuspel. A veruže do plaču bolo aj samotného koučovi Břetislavovi Guryčovi...

Svoje trénerské skúsenosti uplatnil aj a pri reprezentačných výberoch ČSSR do 16, 17 či 18 rokov. Jeho rukami prešlo viacero hokejistov, ktorí si neskôr zahrali aj v NHL. V zahraničí pôsobil v Rakúsku a Taliansku, kde vychovával hokejistov všetkých vekových kategórií od prípravky po mužov. Pod jeho vedením pôsobili hráči takých zvučných mien, ako Dárius Rusnák, Dušan Pašek, Ján Jaško, Vincent Lukáč, Tomáš Kaberle, Jaroslav Pouzar a mnoho ďalších.

K 89. narodeninám praje vedenie SZĽH i celá hokejová rodina trénerovi Břetislavovi Guryčovi všetko dobré, najmä veľa zdravia a pohody!