Hokejová infraštruktúra prioritou, konferencia v Šali podnetnou pre jej ďalšiu obnovu

ŠAĽA (SZĽH) – Nie je žiadnym tajomstvom, že infraštruktúra v slovenskom hokeji nie je na dostatočnej úrovni. V posledných rokoch však možno badať mierny posun vpred, hoci komplexná obnova celej infraštruktúry je behom na dlhé trate. Aj z tohto dôvodu však bola prospešná minulotýždňová konferencia v Šali zameraná práve na hokejovú infraštruktúru, kde boli prezentované viaceré efektívne možnosti obnovy pre vlastníkov zimných štadiónov.

Zväz chce pomáhať aj pri výstavbe veľkých štadiónov

Po úvodných slovách primátora Šale Jozefa Belického prezentoval ako prvý svoj príspevok prezident SZĽH Martin Kohút. V rámci neho priblížil proces prípravy pilotného projektu stredoškolskej hokejovej akadémie v Trenčíne, v ktorej by mali mať študenti z celého regiónu k dispozícii kompletné hokejové zázemie vrátane ľadovej plochy.  

Už v súčasnosti je podpísaná spolupráca medzi dcérskou spoločnosťou SZĽH Infra a mestom Liptovský Hrádok o vybudovaní prvého športového centra s ľadovou plochou o rozmeroch 40 x 20 metrov. Rovnaké športové centrum by v budúcnosti chcel zväz zrealizovať aj v objektoch už existujúcich zimných štadiónov v Gelnici a Partizánskom, ktoré sa nachádzajú v blízkosti tamojších základných škôl.

Jozef BalickýPrimátor mesta Šaľa Jozef Balický

Ešte smelšou ambíciou zväzu je pomôcť pri výstavbe nových veľkých multifunkčných arén s kapacitou 8 až 10 tisíc divákov v spádovej oblasti zhruba 600 tisíc obyvateľov. „Už dnes existuje projektová dokumentácia a vizualizácia haly v regióne Banskej Bystrice a Zvolena. V tejto chvíli je výstavba už iba otázkou nájdenia finančných prostriedkov,“ povedal Kohút.

Po prezidentovi SZĽH prezentoval plány na výstavbu zimného štadión v Šali funkcionár novovzniknutého klubu HK Mládeže Šaľa Jozef Holota a následne sa o skúsenosti s nenáročným a finančne prijateľným prekrytím otvorených ľadových plôch podelil primátor mesta Sabinov Peter Molčan.

O skúsenosti sa delili aj prevádzkovatelia jednej z najnovších hál

Na konferencii nechýbal ani Milan Ladiver, manažér len tento rok otvorenej MM arény v intraviláne Krásna nad Kysucou. Unikátny projekt s moderným vybavením bol financovaný plne zo súkromných zdrojov, Ladiver upozorňuje, že ide o rodinný projekt, v ktorom sú jednotliví členovia zamestnaní na rôznych pozíciach. „Nikto sa však na nič nehrá. V zime vezme do ruky lopatu a ide odhŕňať sneh majiteľ, manažér, skrátka ktokoľvek, kto má záujem. To isté aj nedávno, keď sme pokladali trávnik,“ dodal Ladiver

Nie je to ešte tak dávno, čo HC Košice hrali na starom „skleníku“ na Kavečianskej ceste. Po tom, čo v roku 2011 bola k Steel aréne dobudovaná tréningová plocha, odišli zo štadióna na Kavečianskej ceste aj mládežnícke družstvá HC Košíc. Celý komplex následne zmenil vlastníka, ktorý starý a už nevyhovujúci zimný štadión premenil na modernú arénu s kapacitou 1200 miest. „Hlavným účelom celej rekonštrukcie bolo energetické zefektívnenie celého štadióna. Energetický štítok A je pre nás tým najlepším osvedčením, ktorý sme mohli dostať,“ povedal konateľ Crow Arena s.r.o. Andrej Kiss

Milan LadiverŠport, event, marketing manažér MM Arény Milan Ladiver

Ďalším z projektov, vďaka ktorému vznikla na Slovensku nová ľadová plocha, je aj JL aréna v Liptovskom Mikuláši, otvorená v roku 2014. Investícia súkromného investora však nespočívala len vo vybudovaní tréningovej haly. Súčasne prešla pod ich správu aj prevádzka hlavného zimného štadióna. Branislav Duboš, majoritný spoločník v JL aréna, s.r.o. prízvukoval výhody takéhoto partnerstva. Súkromnému investorovi sa totiž podarilo znížiť prevádzkové náklady zimného štadióna, čím sčasti odbremenili mestskú kasu, súčasne však dispozíciou s voľnými ľadovými plochami či predajom názvu arény mohol koncesionár-investor napĺňať svoje podnikateľský zámer. „Radi sa o našu skúsenosť podelíme a za určitých podmienok sme schopní tento projekt realizovať aj v iných mestách,“ dodal Duboš.

Výmenou osvetlenia dosiahli vo Zvolene trojštvrtinovú úsporu

Skraja kalendárneho roku 2018 bol oficiálne otvorený zrekonštruovaný zimný štadión v Michalovciach. Vyše 8-mesačná rekonštrukcia spočívala v komplexnej obnove zimného štadióna, navyše až pri tejto rekonštrukcii prebehli na štadióne stavebné úpravy, ktoré neboli uskutočnené v 80. rokoch pri zastrešení ľadovej plochy. Pri už zrealizovanej rekonštrukcii však ambície Michalovčanov nekončia. „Štadión sme mali v takom dezolátnom stave, že rekonštrukcia bola nevyhnutná. V tejto chvíli máme priestor na to, aby sme na našom štadióne mohli realizovať viaceré inovatívne riešenia, ktoré na tejto konferencii boli prezentované,“ dodala Jana Machová z odboru informatizácie a grantov mesta Michalovce.

Ján LacoNa konferencii bol medzi prezentujúcimi aj hokejový brankár Ján Laco

Na margo osvetlenia zimných štadiónov prezentoval svoj príspevok Michal Elečko zo spoločnosti Innogy Slovensko, s.r.o. Tá na začiatku kalendárneho roka zrealizovala výmenu klasických svetelných výbojok na zimnom štadióne vo Zvolene za moderné LED osvetlenie, ktoré so sebou okrem rovnomernejšieho osvetlenia ľadovej plochy a lepšej intenzity osvetlenia prinieslo aj výraznú úsporu nákladov. Podľa prepočtov po nainštalovaní nového osvetlenia by sa mala ročná spotreba elektrickej energie pohybovať na úrovni 19,2 MWh, čo je oproti pôvodnému osvetleniu bezmála 77-percentná úspora.

Ďalšie myšlienky smerujúce k zníženiu prevádzkových nákladov zimných štadiónov s dôrazom na životné prostredie predostrel ďalší z prednášajúcich, Vladimír Valach zo spoločnosti Volt consulting, s.r.o. Na to nadviazal posledný z prednášajúcich Tomáš Halas z H+H TECHNIKA, spol. s r.o., ktorý sa venoval komplexným riešeniam energetiky na zimných štadiónoch.