Hokejistom roka sa po šiestykrát stal Chára, vyrovnal sa Hossovi

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja vyhlásil víťazov ankety Hokejista roka 2019. Na slávnostnom galavečere pri príležitosti 90 rokov organizovaného hokeja na Slovensku získal hlavnú cenu obranca a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára. V ankete Hokejista roka hlasovala odborná verejnosť, novinári, kluboví aj zväzoví funkcionári aj samotní hráči.

Zdeno Chára získal titul „Hokejista roka“ po šiestykrát v kariére, čím sa vyrovnal rekordérovi v tejto ankete Mariánovi Hossovi. Chára predtým triumfoval aj rokoch 2009, 2011, 2012, 2013 a 2018. V kategórii „Najlepší obranca“ mu však titul vyfúkol mladý zadák Tampy Bay Lightning Erik Černák, ktorý má za sebou prelomovú sezónu v zámorskej NHL. V najlepšom tíme základnej časti odohral 58 stretnutí a ďalšie štyri pridal v play-off. Spomedzi Slovákov v NHL bol dokonca najlepší v hodnotení +/-, keď dosiahol 25 bodov – o tri viac ako druhý Zdeno Chára.

Odborná verejnosť zvolila za najlepšieho útočníka Tomáša Tatara, ktorý vlani zmenil dres. Stal sa hráčom najúspešnejšieho klubu NHL, Montrealu Canadiens. A prechod do azda najhokejovejšieho mesta na svete mu vyšiel na výbornú. So ziskom 58 bodov v základnej časti zaznamenal svoju najúspešnejšiu sezónu v doterajšej kariére v NHL. Bodovo úspešný bol aj na majstrovstvách sveta v Košiciach, na ktorých v siedmich odohratých dueloch nazbieral šesť bodov (2+4).

Najlepším brankárom sa stal v súčasnosti jediný Slovák v NHL Jaroslav Halák. V drese Bostonu Bruins odohral 40 zápasov, zaznamenal 22 víťazstiev a 92,2% úspešnosť zákrokov, čím svojmu tímu pomohol k postupu do playoff. Najlepším hráčom do 20 rokov sa stal Adam Liška, ktorý si túto sezónu vyskúšal seniorský hokej v drese HC Slovan Bratislava v náročnej Kontinentálnej hokejovej lige. Odohral 52 stretnutí a každým zápasom výrazne napredoval. Skúsenosti a mladícku dravosť pretavil do úspešného vystúpenia aj na majstrovstvách sveta, kde bol najmladším členom výberu trénera Ramsayho.

Kanadský kouč slovenskej hokejovej reprezentácie bol v ankete zvolený za najlepšieho trénera. Napriek neúčasti vo štvrťfinále majstrovstiev sveta sa Ramsayho tím prezentoval ofenzívnym a odvážnym hokejom. Triumf v ankete si zaslúžil aj za celoročné vzdelávanie iných trénerov a reprezentačných asistentov.

Hokejistkou roka sa stala Nicol Čupková, ktorá ako jediná slovenská hokejistka absolvovala sezónu v polo-profesionálnej ruskej najvyššej súťaži. V tíme Agidel Ufa zaznamenala 44 bodov v 35 odohratých zápasoch a bola druhou najproduktívnejšou hráčkou klubu. Titul najlepšieho rozhodcu získal Peter Stano, ktorý sa ako jediný slovenský hokejový rozhodca zúčastnil majstrovstiev sveta na Slovensku v úlohe hlavného arbitra. Ešte predtým na prelome decembra a januára rozhodoval stretnutia aj na svetovom šampionáte do 20 rokov v Kanade.

Už tradične bola vyhlásený aj All-Star tím Tipsport Ligy, ktorý tvorí brankár Michal Valent (HK Dukla Trenčín), obrancovia Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín), Ivan Ďatelinka (HC 05 Banska Bystrica) a útočníci Róbert Lantoši, Samuel Buček (obaja HK Nitra) a Ladislav Nagy (HC Košice).

Slovenský zväz ľadového hokeja rozšíril počas slávnostného galavečera Sieň slávny slovenského hokeja o štyri významné osobnosti. V kategórii tréner boli uvedení legendárni tréneri národného tímu Július Šupler a Ján Filc, v kategórii hráč Oto Haščák a v kategórii funkcionár kľúčová postava pri rozvoji ľadového hokeja na území Slovenska Ferdinand Marek.

 

Kompletný zoznam víťazov ankety Hokejista roka 2019

Hokejista roka: Zdeno Chára

Najlepší obranca: Erik Černák

Najlepší útočník: Tomáš Tatar

Najlepší brankár: Jaroslav Halák

Najlepší tréner: Craig Ramsay

Najlepší rozhodca: Peter Stano

Najlepší hráč do 20 rokov: Adam Liška

Hokejistka roka: Nicol Čupková

All star Tipsport ligy: Michal Valent (HK Dukla Trenčín) – Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín), Ivan Ďatelinka (HC 05 Banska Bystrica) – Róbert Lantoši, Samuel Buček (obaja HK Nitra), Ladislav Nagy (HC Košice)

Sieň slávy: Július Šupler, Oto Haščák, Ján Filc, Ferdinand Marek