Hokejistkou roka je Ištocyová, ktorá sa vrátila na Slovensko

BRATISLAVA (SZĽH) – V štrnástich rokoch, keď hrali Slovenky olympijskú kvalifikáciu o postup na hry do Soči 2014, bola Tatiana Ištocyová súčasťou tímového servisu – pomáhala dodávať hokejistkám vodu či ovocie. Vzhliadala pri tom na svoje hokejové vzory, v tom čase najlepšie slovenské útočníčky ako Iveta Karafiátová či Jana Kapustová. Po piatich rokoch je slovenskou jednotkou samotná Ištocyová, ktorá sa stala Hokejistkou roka 2018. „Je to pre mňa veľká česť a zároveň motivácia do budúcich rokov. Som rada, že moje úsilie si všimli tréneri a ľudia z hokejového prostredia,“ uviedla 19-ročná víťazka ankety SZĽH.

 

Líderka „novej“ reprezentácie

Kým v spomínanej olympijskej kvalifikácii v roku 2013 fandila Slovenkám len spoza mantinelov, vlani už bola jednou z najmladších členiek národného tímu v zápasoch o postup na hry do Pjongčangu. No a teraz bude jednou z hlavných postáv ženskej reprezentácie v bojoch o účasť na zimnej olympiáde v Pekingu 2022. „Táňa je veľmi talentovaná, je to veľký líder na ľade aj mimo neho. Určite má predpoklady aby bola jednou z tých, ktoré privedú Slovensko opäť na olympijské hry. Ale čaká nás dlhá cesta a veľa práce, aby sa to podarilo,hovorí Ľubomíra Kožanová, manažérka ženskej reprezentácie. Ištócyová patrila medzi najlepšie hráčky Slovenska na aprílových majstrovstvách sveta divízie I skupina A vo francúzskom Vaujany. Sezónu odohrala v jednej najkvalitnejších ligových súťaži – vo Švédsku – v tíme HV71. „Možno práve to pôsobenie vo Švédsku mi pomohlo k zisku ocenenia Hokejistka roka. Na severe Európy som získala veľa skúseností a mala som dobrú sezónu,konštatuje 19-ročná rodáčka z Kežmarku.

 

Návrat na Slovensko

Ženská hokejová reprezentácia sa bude po piatich rokoch pripravovať formou centralizovanej prípravy, čo začiatkom júna schválil Výkonný výbor SZĽH. Jej súčasťou bude aj Hokejistka roka 2018, ktorá sa rozhodla po roku strávenom vo Švédsku pre návrat pod Tatry. „O mojom návrate rozhodlo to, že si chcem dokončiť strednú školu. Ťažko sa to dalo zvládnuť v poslednej sezóne, lebo ligová súťaž vo Švédsku prebiehala v čase maturitných písomiek. Na centralizovanú prípravu sa ale veľmi teším,“ povedala Ištócyová, ktorá pred odchodom do HV71 pôsobila v bratislavskom ŠKP a ZHK Poprad. Po roku sa tak v jednom tíme stretne opäť so sestrou – dvojčaťom Luciou Ištocyovou. „Ona sa veľmi tešila z toho, že som sa stala hokejistkou roka. Objali sme sa a bola za mňa šťastná – prežívala to možno ešte viac ako ja,prezradila účastnícka už štyroch svetových šampionátov. Medzi jej prednosti patrí najmä rýchlosť, sila a agresivita na ľade. Je ústrednou postavou v národnom tíme na ľade, ale aj v kabíne. „Táňa je neobyčajná vo vášni pre ľadový hokej. Je poctivá v tréningoch a celkovo v prístupe k všetkým hokejovým povinnostiam. V tomto smere je veľkým vzorom pre mladšie hráčka a možno aj pre svoje rovesníčky,“ dodala manažérka Kožanová. Ištócyová bude spolu s ďalšími členkami ženskej reprezentácie napredovať v medzinárodnej ženskej lige EWHL Supercup aj v súťaži kadetov, kde si národný tímu bude merať sily proti chlapcom do 16 rokov.


Ďalšie články