Hokejisti SR16 a SR17 pilovali na unikátnom kempe svoje zručnosti

BRATISLAVA (SZĽH) – Vylepšovať herné činnosti jednotlivcov, na ktoré nebýva počas reprezentačných zrazov toľko priestoru. To bol jeden z hlavných motívov tréningového kempu, ktorý od 7. do 9. októbra organizoval Slovenský zväz ľadového hokeja. Na Zimnom štadióne v Dolnom Kubíne sa zišlo spolu 34 mladých hokejistov s ročníkom narodenia 2003 a 2004.

 

Najväčšie zastúpenia mali hráči z HC Košice a HC ŠKP Poprad, z ktorých trojdňový kemp absolvovalo po sedem hráčov. „Kemp takéhoto druhu sa uskutočnil vôbec po prvýkrát. Mali sme viac času sa zamerať na prvky a detaily, ktoré chceme vylepšiť v našej hre,“ skonštatoval Ján Lipiansky, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 17 rokov, na kempe, ktorý sa zameriaval prioritne na zlepšovanie herných činností útočníkov. Na druhej strane, obrancov mal v Dolnom Kubíne na starosti tréner Boris Žabka, ktorý pôsobí aj ako asistent trénera národného tímu do 18 rokov.

Súčasťou realizačného tímu tréningového kempu boli v pozícii asistentov aj Marcel Šimurda a Roman Sýkora. Brankárov mal na starosti Mojmír Božík a o zázemie sa staral kustód František Oláh. Svoje postrehy a praktické ukážky dopĺňali z pozície konzultantov bývalý slovenský reprezentant Róbert Döme a niekoľkonásobný medailista z majstrovstiev sveta v dresoch Československa a Česka, otec obrancu Washingtonu Capitals Radka Gudasa, Leo Gudas. „Realizačný tím vytvoril výborné podmienky. Tešila ma skvelá komunikácia medzi trénermi. Verím, že hráči si z týchto tréningov vzali aspoň ich časť. To bolo našim cieľom a myslím, že sa nám ho podarilo naplniť,“ povedal Gudas, na ktorého nadviazal Lipiansky: „Obrancovia a útočníci trénovali svoje zameranie. Osobne takéto kempy vítam – spoznali sme bližšie aj chlapcov, ktorí nemajú tak často možnosť chodiť na reprezentačné zrazy.

 

Okrem samotného zlepšenia herných činnosti dodal kemp hráčom aj výuku v oblasti kondičnej prípravy. „Po praktickej stránke sme prešli rôzny formy dynamického rozcvičenia sa, v teórii sme ich informovali o správnej strave a životospráve,“ povedal kondičný tréner Michal Vysoký. Komplexnosť kempu doplnil účasťou aj lekár Oto Lobodáš. Hráčom vysvetlil dôležitosť prevencie pri predchádzaní zranení a následnom dôslednom dodržiavaní času rekonvalescencie a odporúčaní lekára. Spoločne tiež diskutovali o význame správneho stravovania pre organizmus vrcholového športovca.

Hráči k tréningu a vzdelávaniu pristupovali príkladne a zodpovedne. Aj to je pre nás spätná väzba, ktorá dokazuje, že títo mladí hráči sa chcú posúvať dopredu. V neposlednom rade však ďakujeme aj mestu Dolný Kubín a Penziónu Koliba, kde nám vytvorili ideálne podmienky,“ povedal manažér kempu a sekretár súťaží kadetov a žiakov SZĽH Lukáš Pék.

 

Ďalší trojdňový kemp sa začal dnes (v pondelok 14.10.2019) v Považskej Bystrici. Zúčastnia sa ho opäť hráči s výberov do 16 a 17 rokov, no tentokrát z klubov zo západného Slovenska. Pravidelnými výcvikovými tábormi chcel SZĽH pripraviť mladých hokejistov na vstup do veľkého hokeja.


Fotogaléria