Po prehre s Českom odchádzame zo Soči bez štvrťfinále ZOH

SOČI  -  Tradícia nepustila, na bielej olympiáde Slováci nad Čechmi ešte nezvíťazili.  V utorok slovenská hokejová reprezentácia zostala  na ľade Šajba arény na štíte svojho osemfinálového súpera z Česka a po prehre 3:5 sa naši hokejisti lúčia s učinkovaním na XXII. ZOH v ruskom Soči. Trojgólový finiš od  stavu 0:4  kladie už len hypotetickú otázku, aký bol výsledok duelu, keby zverenci trénera Vladimíra Vůjteka hrali tak odvážne, agresívne a kreatívne ako v záverečnej tretine. Keby... Slováci obsadili na turnaji 11. miesto. Oba tímy nastúpili na toto stretnutie oslabené, Čechom chýbal chorý Patrik Eliáš a zranený Michal Barinka, Slovákom zranení Ivan Baranka, Tomáš Kopecký a Tomáš Marcinko. Česi využili slovenské zaváhania v prvej tretine, v ktorej troma gólmi položili základ svojho úspechu.

 

Gól Mariána Hossu ešte oživil nádej, ktorá sa  však nenaplnila, foto SITA - Jozef Jakubčo

Na slovenskej strane sa presadil až za stavu 0:4 Marián Hossa, ktorý v tretej časti hry pridal ďalší gól. Na 3:4 znížil Tomáš Surový. Česi potom v záverečnej power-play súpera pri jeho súbežnom oslabení dali bodku za zápasom.

ČESKO - SLOVENSKO 5:3

Už v 2. min si vypracovali Česi prvú veľkú šancu, ale Voráček a ani Milan Michálek nedostali puk za bránkovú čiaru. Na opačnej strane predviedol svoju individuálnu techniku Tomáš Jurčo, ale v rozhodujúcej chvíli zvolil prihrávku a tá bola nepresná. V 7. min stačilo Čechom na využitie presilovky len 15 sekúnd, keď v ofenzíve skvele zapracovali a Aleš Hemský skóroval do prázdnej bránky. Navyše, o 29 sekúnd trafil po rýchlej akcii Plekanec do žŕdky a odrazený puk poslal Červenka do siete - 2:0. Slovákom sa nedarila kombinácia, problémy im robil prechod cez stredné pásmo. Česi ho umne pokrývali a nedovoľovali súperovi rozohrávať. V 10. min trafila Záborského tvrdá rana len pripraveného Pavelca. Brankár Laco sa zaskvel proti úniku Milana Michálka pri vlastnom oslabení. Českí hráči využili v 18. min ďalšiu presilovku, keď slovenského gólmana z ľavého kruhu tvrdo "prestrelil" Krejčí.
Slováci sa v druhej časti hry snažili ešte niečo urobiť s výsledkom, ale doplácali na zbytočné vylúčenia. Aktivitou hýril najmä Záborský, ktorý viackrát preveril pripravenosť Pavelca. V 29. min sa dostal do dobrej streleckej príležitosti Bartovič, ale trafil len českého gólmana. V čase, keď sa Slováci aspoň trocha nadychovali k tlaku, schladil ich Roman Červenka. Po prihrávke Zdena Cháru spoza českej bránky oklamal Roman Červenka číhajúceho Andreja Sekeru, dostal sa do nájazdu a nedal slovenskému gólmanovi žiadnu šancu. Na opačnej strane nevyšiel samostatný únik Mariánovi Hossovi. Útočník Chicaga sa dočkal až 63 sekúnd pred koncom druhej tretiny, keď ho spoza bránky našiel Handzuš a on nedal strelou z prvej spomedzi kruhov šancu Pavelcovi.
Český gólman zastavil v prvých sekundách tretej tretiny dobrý pokus Mariána Hossu. Začalo tým slovenské dobýjanie bránky. Česi sa však nezatiahli do defenzívy a Martin Erat pri jednom z protiútokov trafil konštrukciu. V 48. min sa opäť presadil Marián Hossa, ktorý doklepol do siete Tatarovu vyrazenú strelu - 2:4. O 91 sekúnd po Bartovičovej prihrávke medzi kruhy trafil z prvej presne Surový a znížil na rozdiel jediného gólu. Slováci dostali krídla a tlačili súperov pred Pavelca. Dobré strelecké príležitosti však zostávali nevyužité. Hokej sa fanúšikom v poslednej desaťminútovke musel páčiť. Obaja brankári boli pozorní. V záverečnej minúte putoval na trestnú lavicu Meszároš, napriek tomu hrali Slováci power-play a do prázdnej bránky dal Plekanec gól na konečných 5:3 pre ČR.

Kvalifikácia o štvrťfinále (Soči, Šajba aréna):
Česko - Slovensko 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)
Góly: 7. Hemský (T. Kaberle, Voráček), 8. Červenka (Jágr, Plekanec), 18. Krejčí (T. Kaberle, Gudas), 36. Červenka, 60. Plekanec (Krejčí) - 39. Marián Hossa (Sekera, Handzuš), 48. Marián Hossa (Tatar, Handzuš), 49. Surový (Sekera, Bartovič)
Vylúčení: 1:5 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Peel (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Cameron (Kan.), Suominen (Fín.), 3628 divákov

Zostavy:
Česko: Pavelec - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, T. Kaberle, Rozsíval, Gudas, Krajíček - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Hanzal, Erat - Palát, P. Nedvěd, Michael Frolík
Slovensko: J. Laco - Starosta, Chára, Meszároš, Vydarený, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Jurčo, Ölvecký, Záborský - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa