Kanaďania druhými finalistami ZOH

SOČI - Hokejisti Kanady sa stali druhými finalistami olympijského turnaja v Soči a v nedeľu nastúpia proti Švédom. Kanaďania v zámorskom semifinále zdolali výber USA najtesnejším rozdielom 1:0. Javorové listy pripravili Američanom prvú prehru na turnaji a stále majú šancu obhájiť prvenstvo z Vancouveru 2010. Hokejisti USA neodplatili súperom prehru z finále predchádzajúceho olympijského turnaja. "Neukázali sme našu hru, ktorú sme predvádzali v doterajšom priebehu turnaja. Je to frustrujúce. Táto prehra bolí oveľa viac ako pred štyrmi rokmi vo finále vo Vancouveri," tvrdil po zápase pre ONS Ryan Suter.

Radosť Kanaďanov pri postupe do finále, foto SITA/AP

V Ľadovom paláci Boľšoj sa hral od začiatku svižný hokej, oba tímy si vypracovali viaceré šance, ale dlho sa nevedeli presadiť. Brankári Jonathan Quick i Carey Price predviedli výborné zákroky. Kanaďania mali najmä v úvode viac z hry. V 22. min poslal strieľanú prihrávku popred bránku Jay Bouwmeester a Jamie Benn šikovne tečoval puk do siete. Kanaďania si potom vypracovali aj ďalšie možnosti na skórovanie, ale proti bol predovšetkým pozorný Quick. Američania sa nevedeli vyrovnať s pozornou a veľmi tesnou obranou súpera. V tretej tretine netrafil takmer prázdnu bránku Američanov v páde Sidney Crosby, na opačnej strane žiaril Price. V závere hrali hokejisti USA bez Quicka, ale Kanaďania už tesné vedenie ubránili a brankár Price sa tešil v prestížnom zápase z čistého konta.
"Vedeli sme, čo nás čaká. Američania výborne korčuľovali. Snažili sme sa o pozorné bránenie. Obom tímom zachytali brankári. Som rád, že sa nám podarilo zvíťaziť a môžeme ísť za naším cieľom - obhajobou zlata," povedal obranca Duncan Keith. "Kanaďania dnes hrali vzadu skvele, my sme sa nevedeli presadiť pred ich bránkou, dostať sa poriadne do pásma a utvoriť si dobrý tlak," priznal americký útočník Ryan Callahan.
Naposledy sa Švédsko a Kanada stretli v boji o zlato na niektorom z veľkých turnajov na majstrovstvách sveta 2004 v Prahe, kde sa z triumfu radoval zámorský výber. Oba tímy budú bojovať vo finále olympijského turnaja vo vzájomnom zápase prvýkrát od roku 1994, keď v Lillehammeri vyhrali Švédi až po pamätných samostatných nájazdoch s koncovkou Petra Forsberga. "Švédi majú výborný tím, na turnaji ešte neprehrali a predvádzajú skvelý hokej. Potrebujeme si teraz poriadne oddýchnuť. Čaká nás veľká bitka," povedal Ryan Getzlaf.

SEMIFINÁLE (Ľadový palác Boľšoj, Soči)
USA - Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 22. Jamie Benn (Bouwmeester)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Meier (USA), Sutherland (Kan.) - Deduľa (Biel.), Devorski (Kan.), 11 172 divákov