Slováci zdolali Rakúšanov aj na druhý pokus, v samostatných nájazdoch rozhodol Bakoš

INNSBRUCK - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili nad národným tímom Rakúska 2:1 po samostatných nájazdoch v sobotňajšom medzištátnom zápase v Innsbrucku, ktorý bol súčasťou seriálu Euro Hockey Challenge. Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali vynikajú štart do stretnutia a už po necelých dvoch minútach viedli, keď v presilovke o dvoch hráčov skóroval Martin Bakoš. Potom sa však Slováci uspokojili s tesným náskokom, pustili súpera do hry a v druhej tretine inkasovali po zásahu Dominica Zwergera. Vo zvyšku riadneho hracieho času si obidva tímy utvorili niekoľko šancí na rozhodnutie, ale to prišlo až v samostatných nájazdoch. Rozdielový gól dosiahol Bakoš, do "čierneho" namierili aj Michal Chovan a Marián Studenič.

Slovenskí hokejisti pred štartom domáceho svetového šampionátu v príprave ešte nastúpia dvakrát proti Česku (26. 4. v Trenčíne, 27. 4. v Nitre), v máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a generálkou pred MS pre nich bude súboj s Nórskom v Michalovciach (7. 5.).

Euro Hockey Challenge - Innsbruck (Rak.) - sobota:

Rakúsko - Slovensko 1:2 po sam. nájazdoch (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly
: 25. Zwerger (Hofer) - 2. M. Bakoš (Studenič, Michal Chovan), rozhodujúci sam. nájazd M. Bakoš
Vylúčení: 8:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gruber, Ofner - Nothegger, Sparer (všetci Rak.), 1380 divákov

Zostavy:
Rakúsko: Kickert - Maier, Lindner, Schlacher, Payr, Kirchschläger, Jakubitzka, Vallant, Matzka - Ulmer, Baumgartner, Ganahl - Hofer, Haudum, Zwerger - Cijan, Gaffal, Macierzynski - Pöschmann, Maxa, Wachter
Slovensko: J. Hudáček - Štajnoch, Čajkovský, Fehérváry, Marek Ďaloga, Grman, M. Rosandič, Sersen, Koch - P. Svitana, Špirko, Puliš - Studenič, Kytnár, Michal Chovan - M. Bakoš, M. Sukeľ, Liška - Cingel, Buc, D. Bondra



Slovenskí reprezentanti dostali hneď v úvode zápasu výhodu presilovky o dvoch hráčov a v 2. min ju využili. Marián Studenič ideálne našiel pred odkrytou bránkou osamoteného Martina Bakoša a ten pohotovou strelou z prvej napol sieť. Rakúšania mohli skórovať rovnako v početnej výhode. Dvakrát sa ocitol v bezprostrednej blízkosti slovenskej svätyne Fabio Hofer, ale v oboch prípadoch stroskotal na pripravenom Júliusovi Hudáčkovi. V 11. min Slovákom vyšla kombinácia v útočnom pásme. Matúš Sukeľ posunul puk pred prázdnu bránku Martinovi Štajnochovi, ktorý ho však neposlal správnym smerom. Skóre sa nezmenilo ani v závere tretiny po brejkových príležitostiach slovenského tímu. Najskôr v prečíslení troch proti jednému neuspel Michal Chovan a krátko potom v situácii dvoch proti jedného ani na dvakrát neskóroval Dávid Buc.

Začiatok druhého dejstva lepšie zvládli domáci hokejisti, ktorým sa podarilo vyrovnať v 25. min. Hofer našiel krížnou prihrávkou Dominica Zwergera a Hudáček sa nedokázal včas presunúť, aby jeho strelu zastavil. Slováci odpovedali zlepšeným pohybom a vyššou aktivitou v útočnom pásme. V koncovke sa však zbytočne ponúkali a v 35. min mohli inkasovať pri vlastnej presilovej hre. Po chybnej prihrávke Michala Čajkovského postupoval Zwerger sám na brankára Hudáčka, ale gólman Spartaka Moskva puk vykopol betónom do rohu klziska. O štyri minúty neskôr sa ocitol v podobnej pozícii Hofer, ktorý v samostatnom nájazde netrafil bránku.

V tretej tretine diváci čakali na prvú zaujímavejšiu príležitosť až do 48. min. Radovan Puliš prihral pred bránku Patrikovi Svitanovi, ktorý bol tiesnený a bekhendom trafil iba Davida Kickerta. Hneď vzápätí prišlo zaváhanie Čajkovského. Slovenský bek poslal puk priamo na hokejku rakúskeho obrancu Daniela Jakubitzku, ale ten v dobrej pozícii nemieril presne. V 53. min Slováci zaváhali v defenzívnej činnosti, zabudli na voľného Davida Maiera, no Hudáček situáciu prečítal a posunul duel do predĺženia. V pridanej päťminútovke síce Buc prekonal Kickerta, pomohol si však hokejkou zdvihnutou nad úrovňou hornej žŕdky a videorozhodca gól neuznal. Rozuzlenie priniesli až samostatné nájazdy, v ktorých rozhodol Bakoš. Okrem neho sa presadili aj Michal Chovan a Marián Studenič.