Slováci si v Salzburgu poradili s domácimi Rakúšanmi

SALZBURG - Slovenskí hokejoví reprezentanti si v aprílovej príprave na domáce majstrovstvá sveta pripísali prvé víťazstvo. Zverenci trénera Craiga Ramsayho v piatok v rakúskom Salzburgu zdolali domáci tím hladko 5:1. Predtým podľahli raz Švédom a dvakrát Nemcom.

Slováci mali počas väčšej časti duelu prevahu a zúročili ju aj gólmi. Do streleckej listiny sa postupne zapísali Marián Studenič, Ladislav Nagy, Dávid Buc, Adam Liška a Martin Štajnoch, za Rakúšanov na priebežných 1:2 skorigoval v závere prvej tretiny Manuel Ganahl.

Studenič pri debute v seniorskej reprezentácii SR dosiahol premiérový gól, strelecký účet v národnom tíme si v šiestom reprezentačnom súboji otvoril Liška a prvý presný zásah v najcennejšom drese dosiahol aj obranca Štajnoch.

Slovenskí hokejisti odohrajú odvetu s Rakúšanmi už v sobotu 20. apríla o 17.30 h v Innsbrucku. Pred štartom domáceho svetového šampionátu ešte nastúpia dvakrát proti Čechom (26. 4. v Trenčíne, 27. 4. v Nitre), v máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a prípravu uzavrú súbojom proti Nórom v Michalovciach (7. 5.).

Euro Hockey Challenge - Salzburg (Rak.) - piatok:

Rakúsko - Slovensko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Góly
: 19. Ganahl (Ulmer) - 3. Studenič (M. Rosandič, M. Bakoš), 14. L. Nagy, 23. Buc (Sersen), 26. Liška (M. Bakoš, M. Sukeľ), 47. Štajnoch (Grman, Buc)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: Čajkovský (SR) 5+DKZ za hrubosť, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Smetana, Nikolic - Nothegger, Konchider (všetci Rak.), 1590 divákov

Zostavy:
Rakúsko: Herzog - Maier, Lindner, Schlacher, Payr, Kirchschläger, Jakubitzka, Vallant, Matzka - Ulmer, Baumgartner, Ganahl - Hofer, Haudum, Zwerger - Gaffal, Komarek, Cijan - Pöschmann, Maxa, Antonitsch
Slovensko: Godla - Štajnoch, Čajkovský, Marek Ďaloga, Fehérváry, Sersen, Koch, Grman, M. Rosandič - Puliš, Špirko, L. Nagy - Studenič, Kytnár, Michal Chovan - P. Svitana, Buc, D. Bondra - M. Bakoš, M. Sukeľ, Liška



Slovenskej reprezentácii vyšiel výborne úvod stretnutia. Od 87. sekundy hrala presilovku a držanie Hauduma potrestal premiérovým gólom v národnom tíme pre reprezentačnom debute útočník Studenič, ktorý po strele M. Bakoša poslal puk za Herzoga z tesnej blízkosti - 0:1. Slováci v celej prvej tretine na ľade dominovali a túto prevahu zúročil v 14. min skúsený krídelník L. Nagy, ktorého zásah odobril videorozhodca. V závere prvej tretiny slovenský tím urobil chybu v rozohrávke, puk od M. Rosandiča na Kytnára zachytil Ganahl a prekonal Godlu.

Tretí gól tímu SR pridal v 23. min Buc, ktorý vložil hokejku do strely obrancu Sersena. O niekoľko sekúnd neuspel M. Sukeľ, no v 26. min Liška ťažil z bojovnosti M. Bakoša a náskok slovenského družstva bol už trojgólový. Aj v druhej časti mali Slováci prevahu, ale príležitosti Kytnára s Michalom Chovanom či D. Bondru zostali nevyužité.

V úvode tretej časti brankár Godla znemožnil skórovať Zwergerovi, ktorý sa snažil presadiť po chybe M. Rosandiča na obrannej modrej čiare. Slováci sa potom ubránili pri vylúčení Grmana, po skončení jeho trestu sa puk dostal až k obrancovi Štajnochovi a jeho bekhendová koncovka skončila v rakúskej bránke - 1:5. Pri vylúčení M. Sukeľa predviedol Godla pekný zákrok pri delovke Hauduma. Trest do konca duelu potom inkasoval za hrubosť obranca Čajkovský, ale Slováci už umnou hrou nepustili súpera k vážnejšej šanci.