Slováci sa chcú proti Britom víťazne naladiť pred MS

POPRAD - Popradský týždeň zakončia slovenskí hokejisti zápasom proti reprezentantom Veľkej Británie. Pre zverencov Craiga Ramsayho to bude v sobotu od 16.00 h predposledný súboj v príprave pred domácim svetovým šampionátom, ktorý už klope na dvere. Slováci ho odštartujú presne o týždeň košickým súbojom s Američanmi.

Briti sú napohľad hokejový malý národ, do elitnej kategórie MS postúpili pred rokom po dlhých 25 rokoch. Konfrontácia s nimi je teda pre slovenský tím pomerne veľká neznáma. "Veľká Británia? Každý už dnes vie korčuľovať, zápasy proti papierovo slabším súperom sú nepríjemné..Uvidíme, ako sú na tom oni, ale bude to o nás a ako k tomu pristúpime. Tréner to musí dať dokopy a ako partia sa musíme nabudiť. Bude to pre nás dobrá skúška pred svetovým šampionátom. Navyše, Britov máme aj v základnej skupine," povedal útočník Marko Daňo pred sobotňajším duelom v Poprade.

Daňo je jeden z piatich hráčov, ktorí sa v príprave na MS 2019 predstavia po prvý raz. Spolu s útočníkom Manitoby v AHL v sobotu na popradský ľad vykorčuľujú aj ďalší dvaja útočníci z tímov finalistov českej najvyššej súťaže Tomáš Marcinko (Třinec) a Libor Hudáček (Liberec), resp. obrancovia Erik Černák a Martin Marinčin z tímov NHL Tampa Bay a Toronto. Všetci títo hráči sa do prípravy národného mužstva zapojili v priebehu tohto týždňa. Vedenie reprezentácie si od nich sľubuje aj zvýšenie produktivity, lebo Slováci v príprave zatiaľ "horia" na nepremenených šanciach. Naposledy proti Čechom strelili vo dvoch zápasoch len jeden gól. Kanaďan Ramsay a jeho štyria slovenskí asistenti budú mať k dispozícii na zápas s Veľkou Britániou dokopy 27 hráčov. Brankár Patrik Rybár, ktorý len čerstvo priletel zo zámoria, by ešte nemal byť k dispozícii.

"Očakávam kvalitný a oduševnený výkon od všetkých formácií. Samozrejme, teším sa z príchodu nových hráčov do tímu a verím, že budú skutočnými posilami. Od obrancov zo zámoria očakávam, že ponúknu aj niečo navyše ako len obyčajný štandard," vyslovil sa tréner Craig Ramsay.

Podľa oficiálnych štatistík ešte len tretí reprezentačný štart si pripíše v sobotu v Poprade Erik Černák. Práve mladučký obranca by mal byť lídrom defenzívy, keďže v tejto sezóne odohral 62 zápasov v elitnom tíme NHL Tampa Bay Lightning, ktorý aj jeho zásluhou získal Prezidentskú trofej pre najlepšie mužstvo základnej časti. "Ešte nikdy som proti Britom nehral a ani som netušil, že práve oni nás čakajú v Poprade. Je to tak trochu prekvapenie. Teším sa však na to ako aj ostatní spoluhráči. Verím, že posledné dva prípravné zápasy pred MS sa nám vydaria a naladíme sa na víťaznú vlnu. Súpera nemôžeme podceniť, pretože každý tím na MS má svoju kvalitu, aj keď nemá veľké mená," povedal 21-ročný Černák.

Vedenie britského tímu ako prvé zverejnilo konečnú podobu súpisky pre MS 2019. V 25-člennej nominácii hrajú prím hokejisti z Elite Ice Hockey League (EIHL), ktorá je najvyššou súťažou na Britských ostrovoch. Legionármi sú iba útočníci Joseph Lewis z druholigového nemeckého tímu ESV Kaufbeuren a mladý krídelník Liam Kirk pôsobiaci v zámorskej juniorskej lige OHL. Ich prechodným domovom na Slovensku sa stali Michalovce, kde sa budú pripravovať až do začiatku majstrovstiev sveta. Ešte doma na ostrovoch odohrali v závere minulého týždňa aj dva prípravné zápasy proti tímu KHL Torpedo Nižnij Novgorod, v Nottinghame zdolali ruského súpera 5:4 a v Sheffielde podľahli 2:5.

"Absolvovali sme dokopy štyri fantastické prípravné zápasy, chcem sa poďakovať tisíckam našich fanúšikov za skvelú podporu počas predchádzajúcich dvoch týždňov," vyslovil sa generálny manažér britského tímu Andy Buxton na webe icehockeyuk.co.uk.

Po Britoch odohrajú Slováci už len jeden prípravný zápas. Bezprostrednou generálkou na svetový šampionát bude súboj proti Nórom v utorok 7. mája od 18.00 h v Michalovciach. Majstrovstvá sveta na Slovensku sa začnú v piatok 10. mája. Slovenská reprezentácia na turnaji nastúpi postupne proti výberom USA, Fínska, Kanady, Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie a Dánska.

Káder slovenskej hokejovej reprezentácie na prípravný duel proti výberu Veľkej Británie (4.5. v Poprade):


Nominácia Veľkej Británie na prípravný zápas proti Slovensku v Poprade (4.5.) aj MS v hokeji v Bratislave a Košiciach (10. - 26. mája 2019):
Brankári
: Ben Bowns (Cardiff Devils), Thomas Murdy (Cardiff Devils), Jackson Whistle (Sheffield Steelers)
Obrancovia: Tim Billingsley (Nottingham Panthers), Dallas Ehrhardt (Manchester Storm), Steve Lee (Nottingham Panthers), Evan Mosey (Cardiff Devils), Ben O'Connor (Sheffield Steelers), David Phillips (Sheffield Steelers), Mark Richardson (Cardiff Devils), Paul Swindlehurst (Belfast Giants)
Útočníci: Ollie Betteridge (Nottingham Panthers), Ben Davies (Guildford Flames), Robert Dowd (Sheffield Steelers), Robert Farmer (Nottingham Panthers), Luke Ferrara (Coventry Blaze), Mike Hammond (Manchester Storm), Liam Kirk (Peterborough Petes/Kan., OHL), Robert Lachowicz (Nottingham Panthers), Ben Lake (Coventry Blaze), Joseph Lewis (ESV Kaufbeuren/Nem., DEL2), Matthew Myers (Cardiff Devils), Brett Perlini (Nottingham Panthers), Jonathan Phillips (Sheffield Steelers), Colin Shields (Belfast Giants)