Martin Fehérváry sa do zámorskej profiligy neponáhľa, asistent GM Capitals pripomína osud Bäckströma či Kuznecova

WASHINGTON - Slovenského hokejového obrancu Martina Fehéváryho si v 2. kole tohtoročného vstupného draftu do NHL z celkového 46. miesta vybral aktuálny víťaz Stanleyho pohára Washington Capitals. Osemnásťročný bek už s Capitals podpísal vstupný nováčikovský kontrakt na tri sezóny, do zámoria sa však neponáhľa. Uplynulý ročník odohral v drese IK Oskarshamn v druhej najvyššej švédskej súťaži Allsvenskan a v jednom dueli sa predstavil aj v najvyššej súťaži SHL, kde nastúpil za HV 71 Jönköping.

Práve v tíme HV 71 by mal pôsobiť v nasledujúcej sezóne. Bratislavský rodák je vo Švédsku od sezóny 2014/2015, v SHL premiérovo predstavil už v ročníku 2015/2016 ako najmladší cudzinec v histórii. "Od pätnástich rokov tam žijem úplne sám. Považujem to za skvelý zážitok, pomohlo mi to v sociálnom živote a najviac samozrejme v hokejovej oblasti. Ako mladý chalan som hral so staršími hráčmi, to ma veľmi posunulo. Nejakí hráči tam hrali aj v NHL, tak som sa snažil od nich toho čo najviac naučiť," zhodnotil svoje škandinávske pôsobenie Fehérváry pre nhl.com.

Pokračovanie "Fehyho" pôsobenia vo Švédsku schvaľuje aj asistent generálneho manažéra Capitals Ross Mahoney. Kanadský rodák poukazuje na kariéry ďalších európskych hráčov, ktorých Capitals draftovali v prvých kolách - Nicklasa Bäckströma, Marcusa Johanssona či Jevgenija Kuznecova. "Všetci z nich hrali v tamojších elitných ligách a prechod do zámoria bol pre nich jednoduchší, boli schopní naskočiť rovno do NHL. Nehrali tu až kým nemali 20 alebo 21 rokov. Takže, keď Martin bude hrať za HV 71 v najvyššej súťaži, bude to pre neho dobrý zážitok a urýchli to jeho vývoj," poznamenal Mahoney pre web zámorskej profiligy. Mahoneyho zaujal aj výkon bratislavského rodáka na uplynulom seniorskom svetovom šampionáte v Dánsku. "Hral tam proti mnohým hráčom NHL, a myslím si, že mu to naozaj išlo. Počas turnaja sa stále zlepšoval, bol s pukom na hokejke oveľa sebavedomejší a začal ho viac držať. Náš záujem priťahovalo aj jeho korčuľovanie, charakter aj hokejové myslenie," pochválil slovenského obrancu asistent GM Washingtonu Capitals.