Ďalogu škrie skoré vyradenie v play off, chce zabojovať o šieste MS

PIEŠŤANY - Spomedzi deviatich hokejistov, ktorí začali v stredu v Piešťanoch s prípravou na MS, je najskúsenejší v reprezentačnom kádri Marek Ďaloga. Tridsaťdvaročný obranca by si rád predĺžil sezónu po tom, ako s Pardubicami vypadol už vo štvrťfinále play off českej extraligy. "Pernikári" prehrali s Mladou Boleslavou hladko 0:4 na zápasy.

"Celkovom hodnotím klubovú sezónu dobre. Play off nám však trochu nevyšlo, mohlo byť aj lepšie. V základnej časti sme sa rozbehli, v nastolenom trende sme však vo vyraďovacej časti nepokračovali. Play off bolo úplný opak, štvrťfinále rozhodne nebolo z našej strany dobré," hodnotil uplynulý ročník vo svojom klube Ďaloga, ktorý v 44 dueloch základnej časti nazbieral 15 bodov za sedem gólov a osem asistencií. V play off pridal štyri asistencie v šiestich súbojoch. "V Pardubiciach sa cítim dobre. Čo sa týka mojej produktivity, mohla byť aj lepšia, ale celkovo som spokojný. Všetko bolo v poriadku, až na to play off. Prehrať sériu 0:4 štvalo každého. Mali sme určite na viac."

Záverečné tri štvrťfinálové stretnutia vynechal Ďaloga pre natiahnutý sval. Zdravotne je už však v poriadku a je pripravený zapojiť sa do spoločných reprezentačných tréningov. Po krátkej pauze si opäť obuje korčule a pod vedením trénera Craiga Ramsayho si od stredy do soboty zatrénuje v prípravnom kempe v Piešťanoch. "Vždy je lepšie, keď je človek na ľade, keď je spolu s tímom, aj keď nás je tu v Piešťanoch menej. Určite je to lepšie, ako trénovať sám," vravel Ďaloga, ktorý bojuje o svoje šieste MS. Okrem piatich svetových šampionátov reprezentoval Slovensko aj na ZOH 2018 v Pjongčangu: "Motivácia je u každého hráča vysoká. Každý chce zabojovať o miesto v záverečnej nominácii. Minulý rok sa majstrovstvá sveta pre pandémiu nekonali, myslím si, že tento rok to môže byť v Lotyšsku celkom dobré. Ale cesta na MS je dlhá, uvidím, čo bude. Každý, kto dostal pozvánku do reprezentácie, chce urobiť maximum, aby sa na MS dostal."

Pod trénerom Ramsaym sa predstavil už na ZOH 2018, MS 2018 i domácich MS 2019. Tie sa pre neho skončili predčasne po tom, ako ho v zápase s Fínskom (2:4) zasiahol puk do tváre. Kanadský kouč mu verí a vsádza na jeho korčuliarske kvality. "Vyhovuje mi jeho štýl. Dobre sa mi pod ním hrá," povedal Ďaloga na adresu Ramsayho. Na konte má už 96 reprezentačných štartov a pomaly sa blíži k veľkému míľniku: "Či nad tým premýšľam? Vedel som, že sa postupne blížim k stovke, ale presný počet štartov som nepoznal. Teraz už budem nad tou métou viac premýšľať."

Tohtoročné MS budú špecifické oproti tým prechádzajúcim, pre pretrvávajúcu pandémiu sa celé uskutočnia v uzavretej bubline, pravdepodobne bez divákov. Reprezentantov čaká niekoľko týždňov v izolácii, okrem hotela, štadióna a tréningovej haly zrejme neuvidia z Rigy nič iné. "Hygienické opatrenia sme zažili už v kluboch, no na šampionáte to bude oveľa prísnejšie. Neviem, čo od toho čakať. Karanténa je všade, ale tu to bude obzvlášť iné, nebudeme sa asi môcť nikam pohnúť. Aj v Piešťanoch sme v podobnej bubline, no v Lotyšsku to bude ešte prísnejšie." Ani tvrdé bezpečnostné opatrenia však Ďalogu neodradili, aby zabojoval o šampionát: "Chcem hrať, to je jediné, čo ma zaujíma. Samozrejme, každému je to nepríjemné, celý rok vás testujú, musíte si dávať pozor, ale to sa vlastne týka všetkých ľudí. Ale človek chce hrať, hokej ho baví a určite chcem ísť na MS."

Po konci klubovej sezóny v Česku sleduje jedným okom situáciu v najvyššej slovenskej súťaži. Najviac ho zaujímajú výsledky Detvy a Zvolena, za ktoré v minulosti hrával. "Detva ma výkonmi milo potešila, hrala super. A sledujem aj Zvolen, kde mi minulý rok v lete umožnili krátko trénovať. Myslím si, že tento rok majú veľkú šancu na zisk titulu. Zatiaľ predvádzajú dobrý hokej a verím, že to zvládnu. Bolo by to super."