Bronz z Minsku do Švédska, Česi skončili štvrtí

Kapitán Švédov Joel Lundqvist trofejou 3. miesto na MS v Minsku, ktorú odovzdal viceprezident IIHF Thomas Wu, foto IIHF - Andre RinguetteKapitán Švédov Joel Lundqvist trofejou 3. miesto na MS v Minsku, ktorú odovzdal viceprezident IIHF Thomas Wu, foto IIHF - Andre Ringuette

MINSK - Hokejisti Švédska získali bronzové medaily na majstrovstvách sveta 2014 v bieloruskom Minsku. Minuloroční majstri sveta zdolali v nedeľňajšom súboji o 3. miesto v Minsk Arene pred 14-tisíc divákmi výber Česka 3:0. Švédsko získalo sedemnástykrát v histórii bronzové medaily na MS, celkovo je to pre severskú krajinu už 45. cenný kov (9 - 19 - 17). Pre českú hviezdu Jaromíra Jágra to bol pravdepodobne posledný duel v reprezentačnej kariére. Na ľade malo zastúpenie aj Slovensko, pretože jedným z čiarových rozhodcov bol Miroslav Valach. 

 

Rozhodca Miroslav Valach v zápase o bronz, foto IIHFRozhodca Miroslav Valach v zápase o bronz, foto IIHF

Na hre oboch tímov bolo vidieť, že po semifinále sú hokejisti veľmi sklamaní. Švédi mali o pár hodín viac na regeneráciu, čo sa prejavilo v prvej tretine. V 5. min si zrazil nahodenie Joakima Lindströma za vlastného brankára Petr Zámorský, v 16. min sa presadil po kombinácii Simon Hjalmarsson. Česi neskórovali v posledných siedmich tretinách na šampionáte, po prechode do Minsk Areny z haly Čižovka sa nepresadili ani raz a na zvrat v zápase nemohli pomýšľať. V záverečnej dvadsaťminútovke prekonal Saláka aj Mikael Backlund.

Švédsko a Česko, resp. Česko-Slovensko sa na šampionátoch stretli 74-krát, "tri korunky" vyhrali 36. duel. V Minsku sa presadili proti Čechom už aj v základnej skupine. Česko prehralo zápas o bronz prvýkrát od roku 2003. Na švédskej lavičke chýbal asistent Rikard Grönborg, ktorý pykal za semifinálovú výmenu názorov s ruským trénerom Olegsom Znaroksom.

ŠVÉDSKO - ČESKO 3:0

Česi začali oveľa lepšie ako v semifinále proti Fínom. V 4. min preveril pozornosť Nilssona v dobrej príležitosti Jágr. Na opačnej strane sa Švédi tešili zo šťastného gólu, Lindströmovo nahodenie z rohu pred bránku tečoval Zámorský za chrbát Saláka. Česi sa nedokázali presadiť proti pozorne chytajúcemu Nilssonovi ani pri presilovkách, dobré šance mali Jágr či Zaťovič. Po chybnom vyhodení puku zakončil po kombinácii celého útoku v 16. min do odkrytej bránky Hjalmarsson. Česi sa snažili, hrali aktívne, ale stroskotávali na pozornej švédskej defenzíve. S Nilssonom hrala aj konštrukcia bránky, pravú žŕdku trafil Sobotka, hornú zasa Vondrka. Na opačnej strane zazvonila konštrukcia po pokuse Möllera. V tretej tretine mali dobré príležitosti Möller a Nyquist, na opačnej strane pohrozil Rolinek. V 49. min vyšiel Švédom brejk a Backlund definitívne rozhodol o osude súboja.

O 3. miesto (Minsk Arena):
Švédsko - Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Góly: 5. Lindström (Andersén, Möller), 16. Hjalmarsson (Ekholm), 49. Backlund (Gustafsson, Lindström)
Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) - Suominen (Fín.), Valach (SR), 14 001 divákov

Zostavy:
Švédsko: Nilsson - Ekholm, Fransson, Gustafsson, Erixon, Andersén, Burström, Nygren - Backlund, Möller, Lindström - Klasen, Nyquist, Järnkrok - J. Ericsson, Axelsson, J. Lundqvist - Rasmussen, Sjögren, Hjalmarsson - Danielsson
Česko: Salák - Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář, Ševc - Jágr, J. Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Zaťovič, Hudler, Sekáč - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek - Martin Růžičk

Hlasy (zdroj: RTVS, ČT 4 Sport, iihf.com, Sportbladet):
Pär Maarts (tréner Švédska): "Dnes to nebol z našej strany ideálny výkon, ale mali sme Andersa Nilssona v bránke, ktorý nás zachránil. Je skvelé, že odchádzame domov z majstrovstiev sveta s medailou."

Oscar Möller (útočník Švédska): "Napriek prehre v semifinále to bol pre nás úspešný turnaj. Ideme domov s medailou, z čoho sme šťastní."

Jaromír Jágr (útočník Česka): "Bol to môj posledný zápas v reprezentačnej kariére. Rozhodol som sa počas šampionátu, keď som vycítil, že je už čas odísť. V záverečných dvoch stretnutiach sme nedali gól, škoda, chceli sme medailu. Mali sme veľa mladých hráčov najmä v obrane, mnohí hrali prvýkrát na svetovom šampionáte. Nováčikom nemôžeme nič vyčítať, odviedli maximum, čo mohli. Na budúci rok budú lepší. So Švédmi i Fínmi sme inkasovali ako prví, potom sme mali problémy dať gól. V súboji o bronz sme mali dostatok šancí, ale chýbal nám potrebný pokoj."

Tomáš Hertl (útočník Česka): "Keď počas dvoch zápasov dostanete šesť gólov a nedáte ani jeden, potom nemôžete vyhrať. Saša Salák sa môže pretrhnúť v bránke, ak nie sme schopní dať gól. Dnes to bolo z našej strany lepšie ako proti Fínom, ale nevyužili sme šance. Máme zemiakové medaily, ktoré sú najhoršie. Veľmi nás to mrzí."