Podľa Janusa inkasujeme veľa gólov od modrej

MINSK - Prvýkrát na tohtoročnom hokejovom šampionáte v bieloruskom Minsku došlo k zmene v slovenskej bránke. Po prvej tretine piatkového stretnutia so Švédskom nahradil Jána Laca na hracej ploche Jaroslav Janus. Gólman bratislavského Slovana čelil počas štyridsiatich minút 24 strelám, prekonal ho iba Magnus Nygren v úvode tretej časti hry.

 

Jaroslav Janus po strenutí so Švédskom v Minsku, foto SITA - Ján ViazaničkaJaroslav Janus po strenutí so Švédskom v Minsku, foto SITA - Ján Viazanička

Laco patril do skupiny hráčov, ktorá mala pred súbojom so Švédskom zdravotné problémy. Napokon sa postavil do bránky a odchytal prvú tretinu, v ktorej ho "tri korunky" dvakrát prekonali v presilových hrách. "Boli sme od rána dohodnutí s trénerom, že idem do bránky. Prvá tretina bola, aká bola. Švédi dali góly v presilovkách, tréneri sa rozhodli pre zmenu. Bol som v zápase v poriadku, tím však potreboval impulz, čo sa podarilo. Jaro chytal dve tretiny výborne, zdramatizovali sme to," povedal Ján Laco.

Brankár Jaroslav Janus nastúpil na svoj druhý zápas na svetovom šampionáte v kariére. Vlani chytal proti Rusku, teraz dostal šancu so Švédmi. "Tréneri si po prvej tretine zavolali Jana Laca a niečo si povedali. Za mnou prišiel pán Oremus a povedal, že idem do bránky. Rozcvičil som sa a chcel som pomôcť tímu urobiť niečo so zápasom. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi to. Chytalo sa mi dobre, Švédi sa snažili ísť do dorážok. Po dlhšom čase som bol v bránke, ale o tom je šanca. Dnes som ju dostal a snažil som sa ju využiť," uviedol Jaroslav Janus.

Slováci od druhej tretiny herne ožili, častejšie strieľali a aj vďaka Janusovi držali nádej na dobrý výsledok. V tretej časti hry však gólman SR pustil za svoj chrbát Nygrenovu strelu od modrej a Slováci už nevedeli nájsť odpoveď na pozornú defenzívu súpera. "Dostal puk na modrú čiaru, náš hráč sa pokúsil blokovať strelu, ale prešla mu pomedzi nohy. Ja som zbadal puk až v poslednej chvíli a prepadlo mi to cez lapačku. V Minsku dostávame veľa gólov po strelách od modrej. Dnes sa Švédi hádzali do striel aj hlavou, mali by sme si z nich brať príklad. Nevravím, že sa ten gól nedal chytiť, ale musíme popracovať na blokovaní, čo pomôže celému tímu," dodal Janus.