V tretej tretine sme prežili zlý sen

MINSK - Štyri góly v záverečnej tretine v súboji s Francúzskom nám poriadne skomplikovali cestu za vytýčeným cieľom. Aj keď zazneli hlasy o záchrane, pred sebou máme v základnej skupine ešte štyri zápasy, v ktorých zabojujeme o dvanásť bodov.

Po dvoch tretinách sme mali všetko vo svojich rukách a viedli dvojgólovým rozdielom. Posledná desaťminútovka zápasu bola ale katastrofálna a súper nám v nej strelil štyri góly. "Bolo to ako zo zlého sna. Niečo neskutočné. Prišlo jedno vylúčenie, za ním ďalšie a súper bol na koni. Dve tretiny sme hrali dobre a kontrolovali sme vývoj duelu. Súper sa však presilovkou piatich proti trom vrátil do zápasu a my sme naopak z našej početnej výhody neskórovali. Inkasovali sme ešte raz a Francúzi strelili gól do prázdnej bránky. Museli sme im len pogratulovať. V závere sme stratili už tretí zápas na turnaji," ťažko hľadal slová Vladimír Vůjtek.

Vladimír Vůjtek. Foto SITA/JÁN VIAZANIČKA

Dva zápasy proti Česu a Kanade neboli zo slovenskej strany zlé a očakávalo sa, že naša reprezentácia zaberie od duelu s Francúzskom a naberie víťazný kurz. "O štvrťfinále by som nehovoril, čaká nás tvrdý boj o záchranu. Pred šampionátom bolo vidieť na Slovensku optimizmus. Ukázalo sa, že nie je oprávnený. Tento mladý tím nie je favoritom, môže hrať rovnocenné partie s mužstvami ako Francúzsko, ale musí bojovať o každý bod," povedal po prehre 3:5 s Francúzskom Vladimír Vůjtek 66-ročný tréner Slovenská reprezentácia má stále nádej na štvrťfinále, ale musí zabrať a vyhrať aspoň tri zo štyroch duelov. "Nie sme favoriti, budeme bojovať o každý bod, aby sme sa zachránili. Štvrťfinále beriem, ale dnes ho považujem skôr za utópiu," naznačil reprezentačný kouč.
Slovenské mužstvo stratilo všetky tri duely v poslednej tretine. S Českom neudržal pred bránkou Čerešňák skúseného Jágra, s Kanadou prišlo k chybnému striedaniu, čo skúsení súperi využili. S Francúzskom voľne ležiaci puk neskoro dokorčuľoval Valach, potom sa dopustil trocha zbytočného faulu aj Ďaloga. Francúzi v následnej dlhej presilovke piatich proti trom vyrovnali na 3:3 a neskôr dokázali pridať ešte ďalšie dva góly. Slováci majú z tretích tretín na turnaji hrozivé skóre 0:8. Problémom mužstva je psychika v závere súbojov.
"Nie je to chýbajúcimi fyzickými silami, ale neskúsenosťou hráčov. Urobíme v tretej dvadsaťminútovke chyby, ktoré nerobíme počas celého duelu. Aj dnes prišli dva fauly a zápas sa rýchlo otočil. Aj silné mužstvo by potom malo problémy a my nie sme silný tím. K nadšeniu mladých chlapcov potrebujete umenie a to nám ešte chýba," doplnil Vladimír Vůjtek.
Slováci v utorok trénujú od 13.30 minského času a v pláne majú tímové fotenie.