Do tretice zakopnutie v závere aj v zápase s Francúzmi

Obrat dokonaný, Damien Fleury po 26 sekundách využíva aj druhú presilovku a posiela Francúzov do vedenia 4:3, foto SITA/AP Obrat dokonaný, Fleury po 26 sekundách využíva druhú presilovku za sebou a posiela Francúzov do vedenia 4:3

MINSK - Osudové tretie tretiny hokejistov Slovenska. Po dueloch s Českom  a Kanadom ju nezvládli ani v  pondelok v dueli s Francúzkom a na 78. majstrovstvách sveta si pripísali tretiu prehru. pohľadu štvrťfinálových ambícií  najtrpkejšiu, pretože v  zbabranej záverečnej dvadsaťminútovke viedli zverenci trénera Vladimíra Vůjteka v 50. minúte ešte 3:1.

Smutný Ján Laco na MS 2014, foto: SITA / AP

Potom sa už nestačila Čižovka Arena čudovať, lebo potom skončili štyri puky za chrbtom Jána Laca, posledný na 3:5 do  opustenej bránky Slováci majú na svojom konte jeden bod. Najbližšie sa predstavia v stredu 14. mája o 19.45 SELČ proti Nórom.

V pondelkovom súboji s Francúzmi viedli Slováci dvakrát o dva góly, súperi však v tretej tretine dokázal vyrovnať, keď potrestali nedisciplinovanosť slovenských hráčov, a potom aj zavŕšiť obrat. V drese tímu SR sa dvakrát presadil Ladislav Nagy, ktorý má na svojom konte už 26 reprezentačných gólov. O ďalší presný zásah sa postaral rekordér v národnom tíme Miroslav Šatan, ktorý sa radoval v 179. zápase z 86. gólu.
Slovensko odohralo štvrtý duel proti Francúzsku na majstrovstvách sveta, tri predchádzajúce vždy vyhralo v Helsinkách. Celkovo sa oba tímy stretli 22. raz, Francúzi dosiahli tretie víťazstvo (bilancia 16 - 3 - 3), prvé na vrcholnom podujatí...

SLOVENSKO - FRANCÚZSKO 3:5

Slováci aktívnym pohybom nútili v úvode Francúzov k faulom, ale vylúčenia Yoricka Treilleho i Briana Hendersona zostali nepotrestané. Postupne sa dostávali k slovu vďaka rýchlemu prechodu do ofenzívy a aktívnemu napádaniu až pred slovenskou bránkou aj Francúzi. Ani jedno z mužstiev si nevypracovalo veľkú gólovú príležitosť, strelám chýbala väčšia presnosť. V 16. min zobral puk vo vlastnom obrannom pásme pri oslabení Nagy, prekorčuľoval s ním až za útočnú modrú čiaru, odkiaľ švihom spoza obrancu vystrelil a otvoril skóre. Tím SR potom prežil polminútové oslabenie o dvoch hráčov a Francúzi nepotrestali ani zaváhanie slovenskej defenzívy pred bránkou.
V 24. min sa nepodarilo Francúzom vyhodiť puk z obranného pásma, pri pravom mantineli ho zachytil Šatan, našiel pred bránkou voľného Nagya, ktorý sa druhýkrát nemýlil - 2:0. V 26. min najskôr vo vlastnom oslabení vytesnil Huet pokus Mikúša len špičkou hokejky a potom na opačnej strane strelou od modrej čiary znížil na 1:2 Amar, ktorý využil zakrytý výhľad Laca. Francúzi boli po góle aktívnejší a pred bránkou nebezpečnejší. Slováci sa dostali pod tlak, z ktorého však hráči "galského kohúta" nič nevyťažili. Tretia slovenská presilovka sa už skončila úspechom, keď Miklík našiel krížnou prihrávkou voľného Šatana, ktorý z prvej prestrelil Hueta. Gól povzbudil slovenský tím k väčšej aktivite, Tatar nedokázal skrotiť poskakujúci puk pred bránkou. Po chybe defenzívy mohol znížiť Teddy da Costa, ale jeho blafák zlikvidoval Ján Laco aj s pomocou bránkovej konštrukcie.
Francúzi sa snažili v tretej tretine znížiť aktívnym nástupom, Slovákom sa otvárala šanca na rýchle akcie. V 45. min oklamal Hrivík súpera v rohu klziska, natlačil sa pre bránku, ale Huet si dal pozor. Potom sa uvoľnil zasa Šatan, ale v dobrej pozícii minul bránku. V polovici tretej dvadsaťminútovky dostali Francúzi možnosť 78-sekundovej presilovky o dvoch hráčov, ktorú dokonale využili. Najskôr sa presadil Amar a potom pred Lacom tečoval puk po Beschovej strele Roussel. Následne mali možnosť dlhej početnej výhody o dvoch hráčov aj Slováci, ale možnosť na rozdiel od súpera nedokázali využiť. Francúzsky obrat dokonal Fleury, ktorý po závere pred bránkou dotlačil puk do siete. V závere hrali slovenský tím vabank pri vyše minútovej power-play, Francúzi však už vedenie ubránili a Roussel do prázdnej bránky stanovil na konečných 5:3.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): "Ťažko sa mi hovorí po tomto zápase. Dve tretiny sme kontrolovali výsledok, do 49. min to vyzeralo, že v pohode udržíme vedenie. Potom prišli dve vylúčenia, Francúzi si s tým dobre poradili. My sme mali presilovku, boli sme nervózni, nedokázali sme už skórovať a inkasovali sme ešte dva góly. Musím zablahoželať Francúzom k dobrému a bojovnému výkonu."

Dave Henderson (tréner Francúzska)"Po prehre s Talianskom sme mali pohovor s hráčmi a povedali sme si pár vecí. Dnes sme od druhej tretiny začali lepšie korčuľovať. Vyšla nám presilovka o dvoch hráčov. Ukázal sa charakter nášho tímu. Sme veľmi šťastní z tohto výsledku."

Miroslav Šatan (útočník a kapitán SR)"Opäť sme mali zbytočne vylúčenia, Francúzi využili presilovky a rozhodli. Pri našich početných výhodách chýbal už iba gól. Vyrovnaním na 3:3 sa Francúzi dostali ´na koňa´, my sme hrali nervózne a robili zbytočné fauly. V tretej časti to bol z našej strany veľmi zlý výkon. Máme mužstvo, ktoré sa prebudováva, takéto veci sa dajú čakať. Hlavy vešať nebudeme, turnaj pokračuje ďalej. Čaká nás ďalší duel a v ňom nesmieme robiť chyby."

Ladislav Nagy (útočník SR, autor dvoch gólov): "Chlapci si musia vstúpiť do svedomia. Nemôžeme hrať polovicu duelu v oslabení. Faulami sme si prehrali zápas. Ťažko sa o takomto zápase hovorí. Mali sme dať ešte jeden gól a dohrať stretnutie v pokoji. Každý zápas je teraz pre nás dôležitý."

Tomáš Tatar (útočník SR): "Vedieme 3:1, urobíme fauly, dostaneme dva góly a je vyrovnané. Mohli sme sa dostať do zápasu ešte pri našej presilovke o dvoch hráčov, ale na rozdiel od Francúzov sme neskórovali. Keď už niekto vyrovná z 1:3 na 3:3, nakopne ho to a hrá oveľa lepšie. Zápas nás mrzí, rovnako aj to, že vedieme vo všetkých stretnutiach a napokon ich prehráme. Musíme začať zbierať body, lebo to nebude dobré."

Michel Miklík (útočník SR): "Vôbec sme nezvládli tretiu tretinu. Zápas sme mali v pohode dohrať, asi sme si mysleli, že sa nič nestane. Zbytočné vylúčenia dostali súpera na koňa. Prestali sme korčuľovať a z toho pramenili vylúčenia. Stále hovoríme o tom, že by sme mali hrať šesťdesiat minút. Príde však zápas a nie je to tak."

Marek Hrivík (útočník SR): "Teraz to budeme mať náročné, ale verím, že tento tím to môže zvládnuť v každom zápase. Musíme hrať najlepšie, ako vieme."

Richard Pánik (útočník SR): "Viedli sme, no potom sme prestali hrať. Kým Francúzi využili presilovku o dvoch hráčov, nám sa to nepodarilo. Zápas sme si prehrali sami. V úvode sme hrali dobre a mysleli sme si, že sa súper zdolá sám. Stále hráme nedisciplinovane, v takýchto dôležitých zápasoch sa to nemôže stávať. Teraz nás čakajú ďalšie zápasy a v nich musíme bodovať."

Ján Laco (brankár SR): "Zase ten záver... Na takomto podujatí nemôžeme hrať toľko oslabení, to je samovražda. Dnes sme chceli zvíťaziť, ale asi sme pre to neurobili všetko."

A-skupina (Čižovka Arena)

Slovensko - Francúzsko 3:5 (1:0, 2:1, 0:4)
Góly: 16. L. Nagy (K. Sloboda), 24. L. Nagy (Šatan), 37. Šatan (J. Valach, Miklík) - 27. Amar (Desrosiers, T. Da Costa), 50. Amar (Guttig), 51. Roussel (Besch), 57. D. Fleury (T. Da Costa, Guttig), 60. Roussel
Vylúčení: 7:5 na 2 min, presilovky: 1:3, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Kaval, Patafie (obaja USA) - Deďuľa (Biel.), Fluri (Švaj.), 5200 divákov

Zostavy:
Slovensko: J. Laco - K. Sloboda, Marek Ďaloga, J. Brejčák, Marinčin, J. Valach, Švarný - Šatan, Hrivík, L. Nagy - Tatar, Viedenský, Pánik - Miklík, Marcinko, Réway - Skokan, J. Mikúš, Tybor
Francúzsko: Huet - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - S. Da Costa, Roussel, Bellemare - Guttig, D. Fleury, T. Da Costa - Ritz, B. Henderson, Raux - Berthon

Tabuľka A-skupiny:
1. Nórsko 2 2 0 0 0 7:3 6
2. Švédsko 2 1 1 0 0 7:3 5
3. Francúzsko 3 1 1 0 1 9:7 5
4. Kanada 2 1 0 1 0 6:4 4
5. Česko 2 0 1 1 0 6:6 3
6. Taliansko 2 1 0 0 1 2:4 3
7. Slovensko 3 0 0 1 2 6:12 1
8. Dánsko 2 0 0 0 2 3:7 0
Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.