Prehra s obhajcom titulu Švédskom po dôstojnom výkone

MINSK - Aj v oklieštenej zostave a zdravotným problémom hráčov, ktorí nastúpili,  podala slovenská hokejová reprezentácia v piatkovom stretnutí A-skupiny na na 78. majstrovstvách sveta v Minsku prori  obhajcom titulu Švédom dôstojmý výkon, ale odchádzala z ľadu s prehrou 1:3. Máme na konte naďalej štyri body, ktoré nás radia v tabuľke na  6. priečku. Postup do štvrťfinále je naďalej reálny, no zverenci trénera Vladimírra Vůjtka  potrebujú zvládnuť trojbodovo zvyšné dva zápasy v skupine- v sobotu s Talianskom od 19.45 h SELČ a aj v utorok proti Dánsku a potom čakať aj na výsledky ďalších súbojov v skupine. 

 

Marinčinová strela mieri za chrbát  švédskeho brankára,  škoda len, že jediný raz, foto SITA/APPuk po Marinčinovej strele zakotvil v bránke Tre kronpr, škoa,m že len jediný raz

Tréner slovenského výberu V. Vůjtek mal pred zápasom problémy so zostavou, keďže viacero hráčov trápia respiračné ochorenia. Na premiérový duel na šampionáte nastúpil obranca Vladimír Mihálik. Od druhej tretiny dostal namiesto Jána Laca v bránke prvýkrát v Minsku šancu Jaroslav Janus a na ľade sa už neobjavoval ani zdravotne indisponovaný Ivan Švarný. Napriek problémom podali Slováci sympatický výkon, veľkou prekážkou pre nich bol brankár Anders Nilsson. Napokon sa prejavila kvalita na švédskej strane.

 

Richard Pánik odohral proti Švédom výborný zápas, foto IIHF - Richard WolowiczRichard Pánik odohral svoj najlepší zápas v Minsku

Skóre duelu v Čižovka Arene otvoril v 11. min pri presilovke Gustav Nyquist. V závere prvej časti hry sa presadil v ďalšej početnej výhode aj Mikael Backlund. V druhej tretine znížil v jej polovici Martin Marinčin na 1:2. Pre 22-ročného obrancu to bol premiérový gól v reprezentačnom drese a prvý v súťažnom zápase od 19. novembra 2013, keď sa presadil ešte v drese tímu AHL Oklahoma City Barons proti San Antoniu. V tretej časti hry dostal Švédov do dvojgólového vedenia Magnus Nygren, ktorý aj stanovil výsledok.

ŠVÉDSKO  - SLOVENSKO 3:1

Švédi začali duel oveľa lepšie, od začiatku zatlačili Slovákov do defenzívy a brankár Laco mal plné ruky práce. Slovenský tím, oslabený zdravotnými problémami, sa len ťažko dostával zo svojho obranného pásma. V 4. min nevyužili severania presilovku za príliš veľký počet hráčov na ľade, potom sa osmelili aj Slováci. V 11. min chýbali do návratu Nagya z trestnej lavice už len dve sekundy: Axelsson poslal z pravého kruhu presnú prihrávku k ľavej žŕdke, kde stál voľný Nyquist - 1:0. Laco potom zneškodnil pokus Klasena, na opačnej strane po skončení početnej výhody Réway predviedol po individuálnej akcii nedôrazný bekhend pred Nilssonom. V závere prvej dvadsaťminútovky potrestali Švédi aj druhé vylúčenie Nagya, keď 11 sekúnd pred sirénou dostal Backlund prihrávku pred bránku od Lindströma a trafil vzdialenejší roh - 2:0. Znížiť mohol ešte v poslednej sekunde Viedenský, jeho strelu v poslednej chvíli zlikvidoval Nilsson.
Do druhej tretiny nastúpili Slováci s Janusom v bránke a v početnej výhode, ktorú však na rozdiel od súpera nedokázali využiť. V 23. min sa dostal do tesnej blízkosti Janusa Backlund, slovenský gólman však dobre zasiahol. Hra dostala spád a Vůjtekovci boli nebezpečnejší. Najväčšou prekážkou pre nich bol brankár Nilsson. Ujala sa až Marinčinova strela od modrej v 30. min krátko po skončení presilovky, keď švédsky gólman neudržal puk v lapačke a ten prepadol za čiaru. O pár sekúnd mohol vyrovnať Šťastný, ale obrana severského súpera aj so šťastím poslala puk do bezpečia. "Tri korunky" potom pridali na dôraze a Janus pochytal viacero tvrdých striel. Švédi potom len s veľkou námahou prežili oslabenie, Miklíkovi po Pánikovej zadovke pokazil radosť Nilsson.
Aj tretiu časť hry začal slovenský tím aktívne a zvádzal súboje s Nilssonom. Ten chytil aj dobrú strelu Šťastného spomedzi kruhov. V 42. min trafil presne od modrej čiary Nygren a Švédi odskočili na rozdiel dvoch gólov. V 45. min trafil po Janusovom zaváhaní do žŕdky Axelsson. Švédi boli stále nebezpeční a neustále hrozili. Slováci útočili do pripravenej obrany súpera, bojovnosť nestačila na kompaktný švédsky tím.

Hlasy po piatkovom zápase Švédsko - Slovensko (3:1) v Minsku:

Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): "Vedeli sme, že švédske presilové hry sú dobré a smrtiace, aj tak sme dali súperovi možnosť trikrát ich hrať po našom zlom striedaní či zbytočných fauloch v útoku. Švédi to využili a dostali sa do komfortného náskoku. Od druhej tretiny sme zlepšili našu hru, vyrovnali sa súperovi, strelili kontaktný gól a mali niekoľko dobrých príležitostí, ale švédsky brankár bol pozorný. Napokon sa prejavila kvalita švédskeho mužstva, ktoré si postrážilo výsledok."

Pär Maarts (tréner Švédska): "Pre nás to bol skutočne náročný zápas. Boli sme dostatočne agresívni, dodržiavali sme taktiku. Podržal nás brankár Nilsson, ktorý bol výborný najmä v druhej a tretej tretine. Pomohli nám využité presilovky. Celý čas sme boli o krok vpredu a zahrali sme lepšie ako vo štvrtok s Francúzmi.“

Vladimír Országh (asistent trénera SR): "Mali sme ťažší začiatok a dostali dva góly v presilových hrách súpera. Chalani bojovali, no nepremenili sme šance. Na prehru musíme rýchlo zabudnúť, v sobotu na nás čaká náročný duel proti Talianom. Dúfame, že chorí hráči sa dajú dokopy a budú k dispozícii na tento zápas. Jano Laco tiež nebol stopercentne fit, preto sme ho po prvej tretine striedali. Rovnako aj Ivan Švarný, ktorého sme radšej stiahli."

Miroslav Šatan (útočník a kapitán SR): "Mali sme slabý začiatok a Švédi využili presilovky. Zápas sa pre nás vyvíjal zle, ale dali sme kontaktný gól. V tretej tretine prišiel po našej chybe ďalší inkasovaný gól. Švédi boli lepší, tretí gól im priniesol pokoj na hokejky. V sobotu nás čaká súboj o tri body, v ktorom budeme favoriti. Musíme sa poučiť zo zápasu s Francúzmi."

Richard Pánik (útočník SR): "Zasa sme sa nepoučili z vlastných chýb. V koncovke mi pri šanciach chýbalo šťastie, no dúfam, že môj gól čoskoro príde. Pre nás krídelníkov to nebolo ťažšie, keď sa pri nás striedali traja centri, odohrali sme dobré striedania. Prvá tretina nebola ideálna, v sobotu proti Talianom musíme nadviazať na druhú a tretiu tretinu."

Martin Marinčin (obranca Slovenska): "Keď sme hrali v piatich, dokázali sme držať Švédov aj v ich pásme. Mali sme šance, škoda, že sme ich nepremenili. Ak by sme dali aspoň pred koncom zápasu gól, potom urobíme ešte väčší tlak a možno by sa nám ešte podarilo vyrovnať. Druhá tretina bola z našej strany dobrá. Pri góle som mal voľný priestor, potiahol som puk na stred. Pred bránkou výborne clonil Juraj Mikúš. Ak by tam neodviedol super robotu, potom asi ten gól nepadne."

Martin Réway (útočník SR): "Bolo to dosť náročné stretnutie. Švédi nás chvíľami poriadne točili. Nemali sme to zle rozohrané, ale doplácame na to, že nepremieňame šance. Nemali sme toľko striel, koľko by sme si predstavovali. Brankár Švédska chytal skutočne dobre. Musíme dobre zregenerovať a v sobotu Talianov zatlačiť, hrať od prvej minúty a pokúsiť sa dať rýchle góly. Verím, že to zvládneme."

Ján Laco (brankár SR): "Boli sme od rána dohodnutí s trénerom, že idem do bránky. Prvá tretina bola, aká bola. Švédi dali góly v presilovkách, tréneri sa rozhodli pre zmenu. Bol som v zápase v poriadku, tím však potreboval impulz, čo sa podarilo. Jaro chytal dve tretiny výborne, zdramatizovali sme to."

Jaroslav Janus (brankár SR): "Tréneri si po prvej tretine zavolali Jana Laca, niečo si povedali. Za mnou prišiel pán Oremus a povedal, že idem do bránky. Rozcvičil som sa a chcel som pomôcť tímu urobiť niečo so zápasom. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi to. Chytalo sa mi dobre, Švédi sa snažili ísť do dorážok. Po dlhšom čase som bol v bránke, ale o tom je šanca. Dnes som ju dostal a snažil som sa ju využiť."

Výsledok - piatok:

A-skupina (Čižovka Arena):
Švédsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Góly: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (J. Lindström), 42. Nygren (Klasen) - 30. Marinčin (Réway, Tatar)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rönn (Fín.), Šindler (ČR) - Carlson (Kan.), Leermakers (Hol.), 8200 divákov
Zostavy:
Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Burström, Andersen, Nygrén, Erixon - J. Lindström, Backlund, Möller - J. Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson - Nyquist, Järnkrok, Klasen - J. Danielsson, J. Lundqvist, Axelsson - Rasmussen
Slovensko: J. Laco (21. Janus) - K. Sloboda, Marek Ďaloga, J. Valach, Švarný, J. Brejčák, Marinčin, Čerešňák, V. Mihálik - Šatan, Viedenský, L. Nagy - Miklík, J. Mikúš, Tatar - Tybor, A. Šťastný, Pánik - D. Skokan, Réway

Tabuľka A-skupiny:
1. Švédsko 5 4 1 0 0 14:6 14
2. Kanada 5 4 0 1 0 22:9 13
3. Česko 4 1 1 1 1 11:10 6
4. Nórsko 4 2 0 0 2 10:10 6
5. Francúzsko 4 1 1 0 2 10:9 5
6. Slovensko 5 1 0 1 3 12:17 4
7. Dánsko 4 1 0 0 3 8:14 3
8. Taliansko 5 1 0 0 4 4:16 3

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.