Súboj s majstrami sveta ponúkal Slovákom viac než bod po predĺžení

Július Hudáček má za sebou premiéru ako hrom, bol to on, ktorý do posledných sekúnd držal naše šance na víťazstvo. Foto SITA - Ján ViazaničkaJúlius Hudáček má za sebou premiéru ako hrom, bol to on, ktorý do posledných sekúnd držal naše šance na víťazstvo. Foto SITA - Ján Viazanička

OSTRAVA - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala s favorizovaným Ruskom 2:3 po predĺžení v nedeľňajšom zápase na 79. majstrovstvách sveta v Česku v ostravskej základnej B-skupine. Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka majú po nedeli na svojom konte 8 bodov a stále majú šancu na prienik do štvrťfinále.
Rusi si v nedeľu vybojovali istotu postupu do štvrťfinále, kam predčasne putujú aj Fíni.  V utorok 12. mája o 16.15 h čaká tím SR posledný zápas v základnej skupine proti výberu USA.
Stretnutie základnej B-skupiny v ostravskej ČEZ aréne prinieslo v úvodnej časti viacero šancí na oboch stranách. Do streleckej listiny sa zapísal iba kapitán T. Kopecký v 6. min, ktorý z ostrého uhla nachytal Bobrovského "na hruškách“. V druhej časti mali Rusi súvislejší tlak a v presilovke vyrovnal Moziakin. V úvode tretej tretiny síce poslal Rusov do vedenia Tarasenko, ale Gáborík vyrovnal na 2:2. V predĺžení rozhodol o triumfe Rusov Panarin.
V 32. vzájomnom súboji sa zrodila sedemnásta prehra Slovákov, v 14. zápase na MS deviaty triumf Rusov.

SLOVENSKO - RUSKO 2:3 po predĺžení

Rusi síce začali ako vždy aktívne, ale Slováci sa nenechali zahanbiť a niekoľkokrát zavarili defenzíve ruského mužstva. Jurčovi to síce ešte nevyšlo, ale kapitánovi T. Kopeckému už áno. V 6. min vystrelil z veľkého uhla a nachytal Bobrovského - 1:0. Na opačnej strane sa nenechal zahanbiť J. Hudáček pri svojom debute na MS, keď zneškodnil pokusy produktívneho Dadonova i beka Kulikova. V 12. min mal veľkú príležitosť Gáborík, no mieril vysoko nad. Slovenský gólman výborne zasiahol aj pri prečíslení Rusov, keď tím SR zle striedal. Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka v závere prvej časti prežili oslabenie pri vylúčení Surového.
Na začiatku II. tretiny sa Rusi na poriadne dlhú dobu nasťahovali do útočného pásma a v 27. min získali presilovku a v nej na 1:1 vyrovnal skúsený Moziakin. Tlak zbornej síce potom mierne opadol, ale Slováci sa museli mať napozore. V 35. min opečiatkoval Kovaľčuk iba žŕdku Hudáčkovej bránky. Na konci druhej časti si zahral presilovku aj tím SR. Pánik trafil hornú žŕdku a Gáboríkova strela sa od Bobrovského odrazila na ochrannú sieť.

Brankár Bobrovskij ukázal viacero vynikajúcich zákrokov, foto SITA - Ján ViazaničkaBrankár Bobrovskij  sa postupne rozchytal a zmaril niekoľko našich veľkých šancí, foto SITA - Ján Viazanička

Ešte v početnej výhode mierili v III. tretine do bránkovej konštrukcie Gáborík a po ňom aj Surový. V 42. min rozjasal ruských priaznivcov na tribúnach útočník Tarasenko, ktorý po prvom krídle vnikol do útočného pásma a po "sťahovačke“ prestrelil slovenského gólmana. J. Hudáček držal Slovákov nad vodou, v 47. min zachránil pri strele Tarasenka z otočky. V 50. min unikol ruskej obrane Gáborík a popri ľavom Bobrovského betóne vyrovnal na 2:2. V 54. min si tréner Vůjtek vybral oddychový čas, aby nechal oddýchnuť hráčov pri zakázanom uvoľnení. O tri minúty neskôr sa v obrovskej šanci ocitol Tatar, no nevyzrel na súperovho brankára. Na opačnej strane pálil vedľa Kovaľčuk.
V predĺžení rozhodol o triumfe Rusov Panarin.

Hlasy po stretnutí:

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Dnes sme odohrali náš najlepší duel na tomto šampionáte. Od začiatku sme sa bili o body, ale ruský tím je veľmi silný. Miestami sa darilo súperovi zatlačiť nás do defenzívy, ale boli sme schopní aj kontrovať a tiež si vytvoriť dobré príležitosti. Posledná tretina bola úplne vyrovnaná a šance na víťazstvo mali obe strany.“

Oleg Znaroks (tréner Ruska): "Vyhrali sme až v predĺžení, ale tiež sme absolvovali najlepší zápas na turnaji. Mali sme možnosť rozhodnúť aj v riadnom hracom čase, ale nepodarilo sa nám to.“

Peter Oremus (asistent trénera SR): "Z výkonu máme radosť, aj keď bodov je málo. Pobili sme sa o výsledok. Máme ešte jeden zápas pred sebou v skupine a pevne verím, že ho odohráme tak ako dnešný. Každá jedna ruská päťka je nebezpečná. Mali sme dobrú prvú i záverečnú tretinu. Odohrali sme kvalitné stretnutie."

Július Hudáček (brankár Slovenska): "Pri rozhodujúcom góle sa hráč súpera dostal dosť blízko. To je šikovnosť ruských hráčov. Hodil si to z mojej pravej strany do stredu a vtedy vystrelil, keď som sa ja premiestňoval. Škoda, mohol som to mať. Sám som bol prekvapený, že som nebol pri svojej premiére na MS nervózny. Mal som dosť roboty, chlapci mi pomohli, pozbierali odrazené puky, ja som sa dobre cítil. Zápas mi zbehol veľmi rýchlo. Užil som si ho. Ak by to bola víťazná premiéra, bolo by to krajšie.“

Tomáš Kopecký (kapitán SR): "Po prehre po predĺžení chýba každý stratený bod. Dnes sme odohrali skvelý zápas, mali sme málo vylúčených, v tretej tretine sme trafili žŕdky a chýbalo nám aj šťastíčko. Vieme, že teraz musíme bojovať aj s Američanmi. Dnes sme si dokázali, že keď hráme svoj systém a dodržiavame disciplínu, vieme hrať aj so silnými súpermi. Pri góle som sa snažil vystreliť z otočky a vyšlo to. Niekedy sa podaria aj takéto góly."

Marián Gáborík (útočník SR): "Myslím si, že z našej strany to bol najlepší výkon na turnaji. Naša hra sa postupne stupňuje. Včera sme odohrali veľmi ťažký zápas, dnes sme nadviazali na výkon z neho. Dali sme aj góly. Máme bod, stále žijeme a ideme bojovať ďalej. Každá prehra mrzí. Máme aspoň bod, škoda druhého i tretieho gólu, keď sme veľmi ustúpili a Hudy (Július Hudáček - pozn.) tam veľa šancí nemal. Podržal nás však v dôležitých momentoch."

Dominik Graňák (obranca SR): "Bol to náročný zápas proti ťažkému súperovi. Rusi boli ofenzívne veľmi silní. Čím dlhšie človek udrží puk v ich pásme, tým lepšie. Neradi hrajú v defenzíve. Bol to pre nás asi najťažší duel v doterajšom priebehu turnaja. Nepočítam dopredu, koľko bodov potrebujeme, vedel som, že ich musíme získať. Škoda, že sme nezískali dva body. Je teraz dobré, že máme deň voľna, oddýchneme si a naberieme sily na súboj s USA."

Marek Viedenský (útočník SR): "Prvý gól nám veľmi pomohol. Rusi nás tlačili, my sme však veľmi dobre bránili. Škoda, že sme nedali viac gólov a nevyhrali. Musíme to naďalej skúšať, strieľať na bránku a potom nám to možno padne viackrát. Rusi sú úžasní korčuliari, kombinujú v rýchlosti a majú naozaj kvalitný tím."

Tomáš Tatar (útočník SR): "Dotiahli sme zápas do predĺženia, škoda, že sme nedali víťazný gól. Bojovali sme, dali do stretnutia všetko, podali sme dobrý výkon."

 Michal Sersen (obranca SR)"Je to veľká škoda. Dnes sme hrali naozaj dobrý hokej, dali aj góly a boli Rusom minimálne vyrovnaným súperom. Škoda, že sme to nedotiahli do víťazného konca. Skvelý výkon podal Julo Hudáček. Stále hráme o štvrťfinále, kým tam bude šanca, nemáme sa prečo vykašľať. Budeme bojovať do konca."

Artemij Panarin (útočník Ruska): "Nebol to pre nás ľahký zápas, ale tešíme sa z víťazstva. Nepomohlo nás, že Slováci dali v úvode kuriózny gól. Sergej Bobrovskij nás však potom podržal. Dôležité je, že sme vyhrali. Nehrali sme zle, musíme však premieňať naše šance. Oveľa vážnejšie zápasy prídu v play-off."

Sergej Bobrovskij (brankár Ruska): "Získali sme aspoň dva body, čo je dôležité. Nemyslím si, že by sme mali byť sklamaní. Občas padnú podobné góly ako prvý slovenský. Chyby sú súčasťou hry. Nevadilo mi, že som chýbal dva duely po sebe. Všetko je v poriadku."

Vladimir Tarasenko (útočník Ruska): "Snažili sme sa dnes pričasto kombinovať, musíme hrať jednoduchšie. Vytvorili sme si množstvo šancí, ale na ich realizácii ešte potrebujeme popracovať."

Ako si cenili Rusi víťazstvo nad nami dokumentuje aj radosť strelca víťazného gólu Panarina, foto SITA/APAko si cenili Rusi víťazstvo nad nami dokumentuje aj radosť strelca víťazného gólu Panarina, foto SITA/AP

B-skupina (Ostrava):
Slovensko - Rusko 2:3 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Gól: 6. T. Kopecký (Pánik, Dravecký), 50. Gáborík (L. Hudáček) - 28. Moziakin (Čudinov, Kuľomin), 42. Tarasenko (Antipin), 63. Panarin
Vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Hodek, Šindler - Lederer (všetci ČR), Fluri (Švaj.), 8812 divákov (vypredané)

Zostavy:
Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Graňák, Marek Ďaloga, J. Mikuš, Jurčina, Sersen, A. Jánošík - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík, Viedenský, Tatar - Jurčo (od 41. min Lušňák), Bližňák, Bartovič - Dravecký, T. Kopecký, Pánik
Rusko: Bobrovskij - A. Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, J. Medvedev, Čudinov, Mironov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Moziakin, Malkin, Kuľomin - Anisimov, Kovaľčuk, Tarasenko - Plotnikov, V. Tichonov, Širokov

Tabuľka B-skupiny: 
1. USA 6 5 0 0 1 17:10 15 - istý postup do štvrťfinále 
2. Rusko 6 4 1 0 1 28:13 14  - istý postup do štvrťfinále
3. Fínsko 5 4 0 0 1 16:5 12  - istý postup do štvrťfinále
4. Bielorusko 5 3 0 1 1 15:14 10 
-------------------------------------------------- 
5. Slovensko 6 1 2 1 2 13:14 8 
6. Nórsko 6 2 0 0 4 10:20 6 
7. Dánsko 6 1 0 1 4 10:19 4 
-------------------------------------------------- 
8. Slovinsko 6 0 0 0 6 8:22 0 - istý zostup do A-skupiny I. divízie MS