Rusi vo finále bez trénera, Znaroks pyká za gesto

Oleg Znaroks, foto int

MINSK - Tréner Olegs Znaroks  chýba na lavičke reprezentácie Ruska v nedeľňajšom finále hokejových majstrovstiev sveta v bieloruskom Minsku proti Fínom (20.00 h SELČ). Direktoriát turnaja ho potrestal jednozápasovým dištancom za nevhodné správanie počas sobotňajšieho semifinále so Švédmi (3:1). Informovala o tom agentúra R-Sport s odvolaním sa na mediálne oddelenie Ruskej hokejovej federácie (FHR).
"Ide o bezprecedentnú záležitosť. Nechápem tento verdikt prijatý trochu zvláštnym spôsobom. Včera ma pozvali na zasadnutie komisie. Prišiel som, ale nevypočuli ma. Dnes však dali priestor Švédovi. Rozhodnutie vypovedá o tom, že naša pozícia v IIHF je slabá. Je to absurdná situácia a neviem, či mi povolia vstup do šatne. Budem sledovať duel z tribúny. Tím je na finále pripravený. Po tréningu som si zvolal zverencov a oboznámil som ich s tým, čo sa stalo. Chalani mi dali slovo, že vyrukujú na ľad a prevalcujú všetko, čo budú mať v ceste," povedal Znaroks.
Generálny manažér "zbornej" Andrej Safronov neskôr potvrdil, že Znaroks nemôže ísť ani do kabíny mužstva: "Budeme duel sledovať z lóže. Tím je po tejto diskvalifikácii ešte motivovanejší."
Kouč s lotyšskými koreňmi a nemeckým občianstvom ukázal švédskemu asistentovi Rikardovi Grönborgovi, že ho podreže. Znaroks túto verziu odmietal a tvrdil, že ho len bolelo v krku, ale disciplinárka mala iný názor.
V semifinále atakoval 11 sekúnd pred koncom Mikael Backlund útočníka Sergeja Plotnikova, za čo si vyslúžil trest na 5 minút plus do konca zápasu. Znaroks po zákroku dlho pokrikoval na Grönborga, hádku ešte vyostrilo gesto kouča Ruska, ktoré odhalili opakované televízne zábery.
Disciplinárka IIHF zároveň uvalila jednozápasový dištanc za podiel na incidente aj na Grönborga. Podľa jej webu sa obaja vinníci nesmú akýmkoľvek priamym spôsobom zapojiť do finále a týka sa to aj záverečných ceremoniálov.