Rus Kalinin oslávil debut gólom aj asistenciou

MINSK - Osem zápasov sa ruskí hokejisti netešili z víťazstva nad Fínmi, ale po nedeli je všetko zabudnuté. V druhom svojom vystúpení na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku Rusi zdolali Fínov 4:2 a so 6 bodmi a skóre 9:2 sa usadili na čele B-skupiny.
"Hráči predo mnou dobre bránili a čo prešlo, som sa snažil zachytiť. Je to moja práca," cituje brankára Rusov Sergeja Bobrovského server championat. Jeho 34 úspešných zákrokov, ale aj dva rýchle góly z hokejok Tichonova a Ovečkina (v 5. min bolo 2:0) vzali Fínom vietor z plachiet.

Debutant na MS Sergej Kalinin proti Fínom ku gólu pridal aj asistenciu, foto SITA/APDebutant na MS Sergej Kalinin proti Fínom ku gólu pridal aj asistenciu

Keď Sergej Kalinin v 35. min zvýšil na 4:1, severanom sa už nepodarilo otočiť trojgólový náskok súpera. Kalinin si pri svojom debute na majstrovstvách sveta pripísal okrem gólu aj jednu asistenciu. V zostave Rusov sa 23-ročný útočník Omska objavil len vďaka zraneniu Andreja Loktionova.
"Bolo to veľmi emotívne. V noci pred zápasom som poriadne nespal, ale všetko dobre dopadlo. Dali sme rýchlo góly a pomohli nám aj fanúšikovia. Boli fantastickí," povedal Kalinin pre akreditované médiá na MS.
Rusi len ťažko znášali prehru s Fínmi vo štvrťfinále na tohtoročnom olympijskom turnaji v Soči 1:3, ktorá im zahatala cestu do boja o medaily. Teraz sa proti bronzovým olympijským medailistom vytiahli a po dvoch zápasoch majú plný počet bodov. Môžu však prísť z disciplinárnych dôvodov o útočníka Vadima Šipačova, ktorý svojím zákrokom spôsobil fínskemu obrancovi Pekkovi Jormakkovi otras mozgu. "Ak Šipačova potrestajú, ocitneme sa v zložitej situácii. Anisimov má totiž zlomený prst a Zubarev hral pod injekciami," posťažoval sa tréner Rusov Olegs Znaroks pre server Championat.
Fíni zostávajú po dvoch zápasoch na MS 2014 bez bodu, keďže v úvodnom svojom vystúpení prekvapujúco nestačili na Lotyšov (2:3). "Neprežívame jednoduchý vstup do turnaja. V zápase proti Rusom sa náš herný prejav zlepšil. Chválim hráčov aspoň za snahu. Jormakka je v nemocnici a nevyzerá to s ním dobre. Pravdepodobne si už na týchto majstrovstvách nezahrá," uviedol fínsky tréner Erkka Westerlund.