Jágr končí v reprezentácii, o rok chce hrať o Stanley Cup

MINSK - Nedeľňajší zápas o 3. miesto na majstrovstvách sveta v hokeji v Minsku so Švédskom bol pravdepodobne posledným duelom Jaromíra Jágra v českej reprezentácii. Legenda svetového hokeja ohlásila, že sa už neobjaví v národnom tíme ČR. Jeho lúčenie bolo horké, keďže Česi nedali v Minsk Arene vo dvoch zápasoch ani gól a napokon obsadili po nedeľňajšej prehre 0:3 so Švédmi 4. miesto.

 

Jaromír Jágr naposledy v drese reprezentácie ČR, foto IIHFJaromír Jágr naposledy v drese reprezentácie ČR, foto IIHF

"Bol to posledný zápas v reprezentácii. Pred majstrovstvami sveta som ešte nebol rozhodnutý, že to bude moja rozlúčka s českým dresom. Počas turnaja som však vycítil, že nadišiel čas na odchod," povedal v pozápasovom rozhovore pre RTVS Jaromír Jágr. Na budúci rok sú majstrovstvá sveta v českých mestách Praha a Ostrava. Rozlúčka pred domácimi divákmi by bola pre rodáka z Kladna lákavá, ale on sa už definitívne rozhodol a navyše verí, že o rok o takomto čase bude mať klubové povinnosti.

"Dúfam, že sa na budúci rok dostaneme s New Jersey čo najďalej a budeme hrať o Stanleyho pohár. Bolo by skvelé rozlúčiť sa doma. Hovorí sa, že človek pozná, kedy to má prísť. Myslím si, že je to správna chvíľa na rozlúčku, aj keby bolo dobré lúčiť sa doma," dodal Jaromír Jágr, ktorý počas kariéry sa s Českom stal majstrom sveta 2005 a 2010 i olympijským víťazom 1998. Na MS odohral za Česko 70 stretnutí, dal v nich 29 gólov a pridal 37 asistencií. Na ZOH nastúpil na 28 súbojov so ziskom 23 bodov (9+14). "Nagano bolo asi najväčším turnajom, ktorý Česká republika vyhrala. Prvýkrát po revolúcii sa dali vtedy ľudia dokopy. Je smutné, že sa tak deje len pri športových akciách," vrátil sa  k triumfu na ZOH 1998.

Česi si chceli z Minska odviezť medaily. Napokon im počas záverečného víkendu utiekli cenné kovy po prehrách so severskými výbermi. Fínom i Švédom nedali ani gól. "Dnes so Švédskom sme mali veľa šancí, aby sme dali gól. Na turnaji sme sa predstavili s mladým mužstvom, rovnako ako Slováci. U nás bola neskúsená a mladá najmä obrana, kde hráči ešte zbierajú skúsenosti. Proti kvalitnej defenzíve Švédska a Fínska potrebujete od zadákov, aby podporovali útok. Myslím si, že naši mladí obrancovia ešte nemajú sebavedomie na to, aby to neustále robili. To sa musíte naučiť s množstvom zápasov a získaných skúseností," doplnil pre RTVS Jaromír Jágr.