IIHF zmenila pravidlá, modrá čiara sa posúva od bránky

MINSK 24. mája (SITA) - Hráč sa pri trestnom strieľaní už nebude môcť podľa nových pravidiel ľadového hokeja otočiť okolo vlastnej osi o 360 stupňov.

Ilustračné foto windsorstar.comIlustračné foto windsorstar.com

Nové regule schválili na kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v bieloruskom Minsku počas MS. Po novom by sa vo všetkých oficiálnych súťažiach IIHF malo zväčšiť útočné pásmo, keďže útočná modrá sa posunie do vzdialenosti 22,86 m od zadného mantinelu namiesto doterajších 21,33 m. Oficiálne rozmery ľadových plôch podľa schválených pravidiel budú môcť byť 26 až 30 m na šírku a 60 m na dĺžku (doteraz 29-30x60-61 m).
Mení sa aj pravidlo o zakázanom uvoľnení. Po vzore NHL bude platiť hybridné: ak hráč korčuľujúci za pukom ho bude môcť dostihnúť bez kontaktu so súperom pri zadnom mantineli, potom rozhodcovia neprerušia hru. Delegáti kongresu IIHF sa zhodli aj na zmenšení brankárskeho výstroja, ale to bude predmetom ďalších diskusií s výrobcami.
Pravidlá IIHF sa pravidelne schvaľujú na jeden olympijský cyklus na jeho začiatku, súčasné budú platiť do leta 2018. V schválených regulách je aj zmienka, že ľadová plocha má byť vytvorená zo zamrazenej vody. Hráči vyšší ako dva metre môžu požiadať o výnimku v dĺžke hokejky. Novinkou bude aj zmena strán tímov počas predĺžení. Celkovo sa na rokovaní kongresu preberalo 86 návrhov v súvislosti s 57 pravidlami ľadového hokeja.
Spomedzi navrhovaných zmien neprešlo priblíženie bránkovej čiary k zadnému mantinelu zo súčasných 4 metrov na 3,3 m, zvýšenie trestu na 2+2 minúty za nedovolené bránenie brankára, opätovné zavedenie postavenia mimo hry na červenej čiare či zákaz zakrytia puku brankármi pri strelách spoza modrej čiary.


Fotogaléria