Fíni do finále, sen Rusov o domácom zlate sa rozplynul

Semifinálový hrdina Fínov dvojgólový Sebastian Aho v moskovskom semifinále 80. MS, foto SITA/AP Semifinálový hrdina Fínov dvojgólový Sebastian Aho v moskovskom semifinále 80. MS, foto SITA/AP 


MOSKVA  - Hokejisti Fínska na 80. majstrovstvách sveta v Rusku stále nenašli premožiteľa, v sobotu v moskovskom semifinále zdolali domácu "zbornú" 3:1 a už majú istotu minimálne striebornej medaily. Hrdinom fínskeho mužstva sa stal autor dvoch gólov, 18-ročný Sebastian Aho. Jeden presný zásah víťazov dosiahol Jussi Jokinen, za Rusov sa do streleckej listiny zapísal Sergej Širokov.
Zverenci Kariho Jalonena sa po minuloročnej pauze opäť predstavia vo finále svetového šampionátu, vlani vypadli vo štvrťfinále s domácim Českom. Fínom sa v sobotu popoludní podarilo oplatiť Rusom prehru z finále MS 2014 v bieloruskom Minsku. Suomi delí už iba jeden krok od toho, aby v jednej sezóne výbery z "krajiny tisícich jazier" získali zlaté medaily medzi seniormi aj v kategóriách do 18 a 20 rokov, čo sa doteraz nikomu nepodarilo. Fínsko má šancu získať tretí titul majstra sveta v histórii (doteraz bilancia 2 - 7 - 3). Vo finále nastúpi v nedeľu od 19.45 h SELČ proti víťazovi druhého sobotňajšieho semifinále Kanada - USA. Rusko bude hrať popoludní od 15.15 h SELČ o bronz.

FÍNSKO - RUSKO 2:1

Úvod prvého semifinálového duelu vyšiel lepšie domácim hokejistom. V závere 3. min si fínsky gólman Koskinen poradil s prvou strelou Širokova, no na dorážku už bol prikrátky. Ešte v prvej tretine mal veľkú šancu na vyrovnanie Barkov, ale jeho pokus z uhla skončil iba na žŕdke Bobrovského bránky. Na začiatku druhej časti mal na hokejke druhý ruský gól Ovečkin, svoj nájazd však zakončil iba do pozorného brankára Koskinena. Fíni sa dočkali vyrovnania v 26. min počas presilovej hry, keď "žabku" od spoluhráča Mikaela Granlunda trafil presne Aho. V polovici duelu potom nepochodil skúsený Daciuk a na opačnej strane Komarov. Desať minút po vyrovnaní prišiel aj druhý gól fínskeho mužstva: presnú prihrávku mladíka Laineho využil J. Jokinen. To nebolo zo strany Fínov v II. tretine všetko: vylúčenie Ovečkina totiž potrestal v 39. min krídelník Aho, ktorý Bobrovského prekonal dorážkou. V zostávajúcom priebehu duelu si už fínske mužstvo udržalo náskok, skóre sa nezmenilo ani pri hre Rusov bez brankára.

Semifinále (Moskva/Rus.) - sobota::
Fínsko - Rusko 3:1 (0:1, 3:0, 0:0)
Góly: 26. Aho (Mikael Granlund, Lindell), 36. J. Jokinen (Laine), 39. Aho (Koskiranta, M. Koivu) - 3. Širokov (Telegin, Marčenko)
Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo (ČR), KUBUŠ (SR) - McIntyre, Titter (obaja USA), 12 215 divákov

Zostavy:
Fínsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Aho, Koskiranta, Pyörälä - Rantanen, Sallinen, Pihlström - Pulkkinen, Lajunen
Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Plotnikov, Orlov, Belov, Čudinov, Zajcev, Marčenko - Širokov, J. Kuznecov, Ovečkin - Sannikov, Daciuk, Moziakin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Telegin, Kalinin, Ľubimov

Hlasy po stretnutí:

Kari Jalonen (tréner Fínska): "Nezačali sme zle, ale Rusi dali prvý gól a získali výhodu. Nestratili sme však koncentráciu a hrali sme dobre až do konca. Základom nášho víťazstva bol výborný výkon brankára Koskinena. Hráči sa dobre hádzali do striel Rusov v oslabeniach a čo je najdôležitejšie: počas celého stretnutia sme mysleli pozitívne."

Oleg Znaroks (tréner Ruska): "Mali sme dobrý štart a dali sme vedúci gól. Mali sme šance pridať ďalší, no nepodarilo sa nám to a potom prišli chvíle Fínov. My sme v presilovkách nedávali góly a súper hral efektívne."

Patrik Laine (útočník Fínska): "Veľmi dobre sa nám podarilo strážiť hviezdy ruského mužstva, čo bolo veľmi dôležité. Útok centra Šipačova dnes opäť ukázal svoju kvalitu, museli sme si naň dať veľký pozor. Pripravovali sme sa však na Rusko ako celok, nie iba na jednu formáciu."

Sebastian Aho (útočník Fínska): "Nedokážem posúdiť, či som strelil zatiaľ najdôležitejšie góly v kariére. Určite ich však staviam veľmi vysoko. Mám veľkú radosť z nášho výkonu proti Rusom, útočníkom súpera sme nenechávali veľa priestoru a to bolo veľmi dôležité."

Mikko Koskinen (brankár Fínska): "Napriek inkasovanému gólu v úvode stretnutia sme predvádzali našu hru a zaslúžene sme zvíťazili. Na jednej strane mám veľkú radosť z postupu do finále, na druhej som smutný za chlapcov v ruskom výbere, pretože viem, koľko pre nich tento turnaj znamenal. Som rád, že som mohol nastúpiť proti spoluhráčom z klubu SKA Petrohrad."

Sergej Bobrovskij (brankár Ruska): "Mali sme šancu na úspech a niekoľko dobrých príležitostí, no súper bol efektívnejší. Vedeli sme, že náš čaká ťažký duel, a potvrdilo sa to. Bojovali sme do úplného konca, ale už sa nám nepodarilo duel zdramatizovať."

Pavel Daciuk (útočník Ruska): "Začali sme veľmi dobre, ale na úspech je potrebné hrať tak celých 60 minút a nie iba 20. Málo sme strieľali a neboli sme dôrazní pred bránkou súpera. Nepovedal by som, že Fíni boli v tomto súboji lepší, ale podarilo sa im dať viac gólov a práve oni postúpili do finále."