Čechom sa ospravedlnili za góly, ktoré nemali platiť

Dres rozhodcu s logom IIHF, foto hockeycanada

MINSK - Českí hokejisti sa dodatočne dočkali ospravedlnenia za nesprávne verdikty rozhodcov počas ich zápasov proti Dánom, Švédom či Kanade na majstrovstvách sveta v Minsku. Podľa šéfa komisie rozhodcov na MS 2014 Konstantina Komisarova sa arbitri dopustili viacerých chýb. Napríklad vtedy, keď uznali gól Dánov napriek postaveniu ich hráča v bránkovisku. Komisarov rovnako uznal, že útočník Jan Kovář za svoj faul vysokou hokejkou na Kevina Bieksu v zápase s Kanadou nemal dostať trest 5 minút plus do konca zápasu. "Kovářovi mali uložiť trest iba na dve plus dve minúty. Rovnako jeden zo švédskych gólov nemal byť uznaný, ale v tomto prípade bola úloha rozhodcov výrazne sťažená rýchlosťou gólovej akcie," cituje server iDnes.cz hovorcu českého tímu Zdeňka Zikmunda.
Česi dva z troch vyššie spomenutých zápasov, v ktorých utrpeli ujmu chybou rozhodcov, prehrali. Švédom podľahli 3:4 po nájazdoch, Dánom rovnakým skóre po nájazdoch, pričom v oboch prípadoch viedli 3:1. S Kanadou prehrali do tretice 3:4, ale v riadnom hracom čase, keď oni doťahovali z 1:3 a dva góly dostali práve v presilovke, ktorá bola sporná. Na výkony rozhodcov si sťažovalo v médiách hneď niekoľko českých hráčov. Napríklad brankár Alexandr Salák po zápase s Dánskom okrem iného povedal: "Takí rozhodcovia by už nemali pískať ani jeden zápas."
Asistent trénera Jaroslav Špaček vyhlásil, že téma rozhodcovia rezonovala v českom tíme už pred šampionátom, ale veľmi to nepomohlo. "S Vláďom Růžičkom sme boli na direktoriáte turnaja práve kvôli rozhodcom. Preberalo sa aj to, že ak pôjde hráč dôrazne do bránkoviska, gól nebude platiť. Nakoniec sme sa však zistili, že je to stále jedno, a že si rozhodcovia robia, čo chcú," cituje Špačeka iDnes.cz.