Bronz pre Česko, obhajca bez medaily

Českí hokejisti v Helsinkách s bronzom, foto iihf.com

HELSINKI 20. mája (SITA) - Českí hokejoví reprezentanti zvíťazili v nedeľňajšom súboji o 3. miesto na 76. majstrovstvách sveta nad domácim Fínskom 3:2 (3:1, 0:0, 0:1) a získali bronzové medaily. Výber ČR dosiahol na treťom svetovom šampionáte za sebou pódiové umiestnenie, vlani v Bratislave získal cenný kov rovnakej hodnoty a v roku 2010 oslavoval titul. Fíni ako obhajcovia zlata z predchádzajúcich MS nezískali žiadnu medailu.
Skóre duelu otvoril v presilovke v 13. min Průcha, no v 17. min vyrovnal Pyörälä. Druhý český gól strelil o minútu neskôr J. Novotný a ešte pred prvou prestávkou pridal tretí presný zásah D. Krejčí. V druhej časti sa aj napriek šanciam skóre nezmenilo. V III. tretine skorigoval na rozdiel jedného gólu J. Jokinen, ale Česi si už víťazstvo nenechali ujsť. Slovensko malo v boji o bronz zastúpenie v čiarovom rozhodcovi Miroslavovi Valachovi.

Výsledok - zápas o 3. miesto:
Fínsko - Česko 2:3 (1:3, 0:0, 1:0) - reprezentanti Česka získali bronzové medaily
Prvú vážnejšiu šancu si vypracovali Česi, keď v 6. min Plekanec poriadne preveril Vehanena. Fínsky gólman aj s veľkou pomocou obrancov neinkasoval. O dve minúty neskôr takmer "zahrmelo“ na druhej strane, puk sa od Niskalu cez Granlunda dostal k Immonenovi, ktorého pokus smeroval tesne nad. Následný protiútok zakončil Tenkrát iba do Vehanenovho betónu a o niečo neskôr nepochodil ani Plekanec, keď medzi kruhmi pripravený na strelu vybojoval aspoň presilovku. Tú využil Průcha, ktorý za fínskeho brankára tečoval puk z hokejky Krajíčka. V 17. min vyrovnal po prieniku do útočného pásma súpera Pyörälä. O 29 sekúnd neskôr Česi opäť viedli, po vyrazenej strele Kašpara sa puk dostal k Novotnému, ktorý po obkrúžení bránky nahodil puk do bránkoviska a ten skončil za Vehanenom. V poslednej minúte úvodného dejstva úspešne zakončil protiútok D. Krejčí a poslal Česko do dvojgólového vedenia.

V 21. min dobiedzal pred Štěpánkom kapitán domácich M. Koivu a vzápätí sa blysol Vehanen pri šanci českého mužstva. V 28. min to skúšal opäť M. Koivu, no Štepánek bol pozorný. Česi pozorne bránili súpera a v druhom dejstve mu už nedali výraznejšiu šancu na skorigovanie či vyrovnanie.

V prvej polovici III. tretiny sa viac bojovalo, ako hralo. Niektoré skrumáže pred brankármi sa končili strkanicami či inými "výmenami názorov“. Šancu Fínov na úspešný výsledok vykresal v 50. min v presilovej hre J. Jokinen. Tréner Jalonen siahol v závere k hre bez gólmana, skóre sa však už nezmenilo.

Góly: 17. Pyörälä (Immonen, Järvinen), 50. J. Jokinen (Mäenpää, M. Koivu) - 13. Průcha (Krajíček), 18. J. Novotný (Kašpar), 20. D. Krejčí (Hemský)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kurmann (Švaj.), Bulanov - Šeľanin (obaja Rus.), M. VALACH (SR), 12 879 divákov

Zostavy:
Fínsko: Vehanen - Hietanen, Mäenpää, Kukkonen, Jaakola, Niskala, Salmela, Väänänen, Järvinen - J. Jokinen, M. Koivu, V. Filppula - Joensuu, Kontiola, Pihlström - N. Kapanen, Kiiskinen, Komarov - Michael Granlund, Pyörälä, Immonen
Česko: Štěpánek - Nakládal, Němec, Krejčík, Čáslava, Krajíček, Mojžíš, Blaťák - Michael Frolík, Plekanec, Tenkrát - Hemský, D. Krejčí, Průcha - Vondrka, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, J. Novotný, Kašpar