Memorial Cup tretí raz pre Windsor, Černákovo Erie prehralo vo finále

Memorial Cup 2017 ovládli hráči Windsoru Spitfires, ktorí vo finále zdolali 4-3 Erie Otters s Erikom Černákom v zostave, foto mastercardmemorialcup.caVíťazi Memorial Cupu 2017, hráči Windsoru Spitfires, foto mastercardmemorialcup.ca

WINDSOR - Obranca Erik Černák sa nestal ďalším slovenským hokejistom s triumfom v zámorskom juniorskom Memorial Cupe. Vo finále tohtoročného vyvrcholenia kanadských mládežníckych súťaži vo Windsore prehral jeho tím Erie Otters s domácim mužstvom Spitfires 3:4. O víťazstve Windsoru rozhodol v 46. min Aaron Luchuk. Spitfires získali Memorial Cup tretíkrát vo svojej histórii, na turnajoch v rokoch 2009 a 2010 rovnako ako teraz neprehrali ani jeden zápas a sériou dvanástich víťazstiev za sebou vyrovnali rekord Kamloops z rokov 1992 až 1995. Windsor vyslal na bránku vo finále len 22 striel, štyri však boli úspešné. Hráči Erie, ktorí vyhrali Ontario Hockey League, vystrelili až 35-krát, ale brankár Michael DiPietro svoj tím podržal.Je to šialené. Pred turnajom nás podceňovali, keďže v play-off OHL sme vypadli už v prvom kole. Povzniesli sme sa nad tieto slová a uspeli sme,“ povedal DiPietro, ktorému v závere pomohli dvakrát aj žŕdky. Černák ho ohrozil jednou strelou, v stretnutí si pripísal mínusový bod.

"Teraz na ľade je to niečo úplne iné. Najmä pred rodinou, priateľmi. Som za to všetko nesmierne vďačný. Je to krásna odmena za celoročnú prácu, vyplatilo sa," pokračoval podľa tsn.ca 17-ročný DiPietro, ktorého vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja. V závere zápasu zvonila zachránila konštrukcia jeho bránky aj po strele najužitočnejšieho hokejistu a so siedmimi gólmi aj najlepšieho kanoniera Memorial Cupu 2017 Dylana Stroma. "Žŕdky sú moji najlepší priatelia," poznamenal k tomu DiPietro. Strome sa s 11 kanadskými bodmi za 7 gólov a 4 asistencie stal aj najproduktívnejším hráčom spolu s tímovým kolegom Taylorom Raddyshom (5+6). Košičan Černák zaznamenal celkovo v piatich zápasoch dve asistencie, súperových brankárov ohrozil 8-krát.

Doteraz sa zo zisku Memorial Cupu tešilo desať Slovákov, posledným bol v roku 2011 Tomáš Jurčo, ktorý uspel so Saint John Sea Dogs. Už v roku 1993 sa s tímom Sault St. Marie tešil Oliver Paštinský. V roku 1998 sa radovali z víťazstva a zároveň z miesteniek do All-stars tímu turnaja Marián Hossa a Andrej Podkonický. Na lavičke Portlandu bol vtedy vo funkcii asistenta trénera Július Šupler. O dva roky neskôr vyhrali Memorial Cup s Rimouski obranca René Vydarený a útočník Juraj Kolník, ktorý zaznamenal vo finále dva góly a dve asistencie a rovnako ako Hossa s Podkonickým sa dostal do tímu All-stars. V roku 2003 bol v drese víťazného Kootenay aj Marek Svatoš. O rok neskôr hral za Kelownu Michal Blanár. V sezóne 2005/2006 zdvihol nad hlavu prestížnu trofej obranca Michal Sersen z tímu Québec Ramparts. Rodák z Gelnice dokráčal k prestížnemu triumfu pod vedením kanadskej brankárskej legendy Patricka Roya. Pred Jurčom sa tešil v roku 2007 Mário Bližňák s tímom Vancouver Giants.

Výsledok - finále Memorial Cupu:
Windsor - Erie 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)
Góly: 17. Bracco (Vilardi, Sergačov), 27. Stanley (Bracco, Brown), 35. Knott (Vilardi, Brown), 46. Luchuk (Bracco) - 17. Strome (Raddysh, DeBrincat), 26. Foegele (Strome, Maximovič), 33. Fergus (Lodnia, Poddubnij).