Hokej mal servírovaný od rána do večera, Snuggeruda cepoval slávny strýko

Po predčasnom ukončení sezóny tímu Bratislava Capitals nastal súboj klubov Tipos extraligy o jednotlivých členov zostavy účastníka IHL. Dvaja z nich zamierili tímu HC Košice. Spoločne s útočníkom Michalom Mrázikom nabral smer východ aj americký obranca Luc Snuggerud.

„Tréneri i spoluhráči sú tu výborní a cením si možnosť pôsobiť v klube so storočnou históriou. Košice predstavujú klub na úrovni,“ prezentuje svoje prvé dojmy z nového pôsobiska 26-ročný rodák z Eden Prairie v Minnesote.

Svoj prvý gól v našej najvyššej súťaži strelil už v treťom vystúpení proti Nitre. Bilancia 1-2 ho však rozhodne neteší a dve domáce zaváhania vníma ako výzvu k budíčku. „V Steel Aréne máme veľké klzisko a to musí byť našou výhodou. V tíme máme veľa kvalitných korčuliarov a aj moja hra je založená na korčuľovaní. Pravda, musíme hrať oveľa lepšie ako v posledných dvoch zápasoch proti Zvolenu a Nitre.

S veľkými klziskami nemá Snuggerud žiadny problém. V Európe už pôsobil v nórskom Stavangeri, rakúskom Innsbrucku, českom Kladne a naposledy v tíme Bratislava Capitals. Z prestupu do Košíc preto nemal žiadne obavy.

„Určite mi to pomohlo. Na Slovensku som už štyri mesiace a to bol dostatočný čas na spoznanie miestnej kultúry. Prechod do Košíc bol v tomto smere ľahký,“ podotkol obranca, ktorý pochádza z poriadne košatej hokejovej rodiny.

K hokeju ho priviedol otec James „BO“, kariéry rozbiehajú bratranci Jimmy (mládežnícky reprezentant USA), Ellie a Jake.  Najväčším menom rodinného klanu Snuggerudovcov je však strýko Dave, ktorý odohral v dresoch Buffala, San José a Philadelphie 267 zápasov v NHL a svoju krajinu reprezentoval aj na olympiáde v roku 1988.

Spoločne s otcom pre mňa urobili najviac. Strýko bol roky mojim trénerom a naučil ma všetko podstatné. Bol mojim vzorom, veď hral v NHL i na olympiáde. Podobne sa mi však venoval aj starý otec a u nás bol jednoducho hokej vždy témou číslo 1,“ zdôraznil Luc, ktorý dostával hokej servírovaný na raňajky, obed i večeru. „Je to tak, hokej bol okolo mňa od malička prakticky všade. Mal som šťastie na dobrých učiteľov a mentorov. Toto hokejové zázemie mi veľmi pomáhalo, pretože som sa naučil, koľko úsilia si tento šport vyžaduje.“

Luc to na rozdiel od strýka Davea až do NHL nedotiahol, no nemal k tomu ďaleko. V roku 2014 ho v piatom kole draftoval klub Chicago Blackhawks a na farme v Rockforde strávil tri sezóny.

„Áno, odohral som pár rokov v AHL, ale mal som smolu na ťažšie zranenia. S NHL mi to bohužiaľ nevyšlo, ale ja sa snažím odovzdávať maximum všade, kam prídem. Momentálne som v Košiciach a mojim jasným cieľom je pomôcť tejto tradičnej značke k majstrovskému titulu,“ dodal Luc Snuggerud.