Švajčiarsky pohár: Slováci nastrieľali Lotyšom poltucet, Liška a Mudrák so zranením

VISP - Slovenským hokejovým reprezentantom sa vydaril vstup do Švajčiarskeho pohára (NaturEnergie Challenge). V stredajšom prvom zápase vo Vispe zdolali Lotyšsko 6:2.

Slováci rozhodli o svojom triumfe v tretej tretine, ktorú vyhrali 3:0. Skvele im vyšli presilovky, v ktorých dali svoje prvé tri góly v zápase. Strelecký účet v reprezentačnom A-tíme si otvorili Jozef Baláž, Pavol Regenda a Róbert Varga, pričom Baláž s Vargom skórovali vo svojej premiére v národnom mužstve. Ďalšie zásahy pridali obranca Martin Gernát, Miroslav Mucha a v závere do prázdnej bránky Miloš Kelemen. Za najlepšieho hráča na slovenskej strane vyhlásili Gernáta.

Zápas nedohrali Adam Liška a Dávid Mudrák. Útočníka Lišku zasiahol puk počas rozcvičky, z čoho bol otrasený a zo zápasu musel po úvodných minútach odstúpiť. Jeho štart v piatkovom strenutí je reálny. Na druhej strane obranca Dávid Mudrák utrpel zranenie nohy. Doba liečenia zatiaľ nie je známa, ale je nepravdepodobné, že by proti Švajčiarom nastúpil. 

Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali vo Vispe hrať pôvodne až vo štvrtok. Po tom, ako sa z turnaja odhlásili Nóri pre sprísnené pandemické opatrenia v krajine, organizátori upravili formát podujatia a napokon sa Slováci predstavili už o deň skôr. Slovensko i Lotyšsko nastúpili proti sebe iba krátko po príchode do dejiska turnaja. Druhý duel odohrajú Slováci v piatok o 19.45 h proti domácemu výberu, ešte predtým sa vo štvrtok stretnú Švajčiari s Lotyšmi (19.45).

 

Švajčiarsky pohár (NaturEnergie Challenge, Visp):

Lotyšsko - SLOVENSKO 2:6 (1:2, 1:1, 0:3)

Góly: 4. Jaks, 21. Smirnovs - 16. Baláž (Varga), 17. Gernát, 29. Regenda (Kelemen), 50. Mucha, 55. Varga (Gernát), 59. Kelemen. Rozhodovali: Iverson, Campbell (obaja Kan.) - Ondráček, Hynek (obaja ČR), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0.

Lotyšsko: Punnenovs (41. Vitols) - Freibergs, Jaks, Mamčics, Balinskis, Zile, Cukste, Sejejs, Ozols - Krastenbergs, Abols, Keninš - Daugavinš, Smirnovs, Andersons - Dzierkals, Džerinš, Rob. Bukarts - Marenis, Berzinš, Jelisejevs

Slovensko: Tomek - Bučko, Gernát, Gachulinec, Golian, Vitaloš, Ivan, Mudrák, Koch - Kelemen, Hudáček, Zuzin - Baláž, Gríger, Varga - Regenda, Roman, Bondra - Liška, Šiška, Mucha

 

hlasy po zápase:

Jozef Baláž, útočník SR, strelil premiérový gól v reprezentácii: "Samozrejme, sme radi, že sme zápas vyhrali. Bola to dlhá a náročná cesta. Snažili sme sa urobiť všetko pre to, aby sme zvíťazili, snažili sa korčuľovať. Aj Lotyši prišli až v stredu, takže pre oboch to bola rovnaká situácia. Som rád za prvý gól v reprezentácii, v presilovke 5 na 3 dal Gríger puk na Roba Vargu, ktorý tročku cúvol, ja som mu zakričal, dal mi peknú zadovku a ja už som to mal jednoduché, tak som to iba zamietol. Som za to rád, prvý štart v nuárodnom tíme som mal odložený, teraz mi vyšiel a ešte aj gólovo."

Pavol Regenda, útočník SR, strelil premiérový gól v reprezentácii: "Som rád, že mi to padlo. Aj na predošlých reprezentačných akciách som mal niekoľko šancí, no nevedel som ich premeniť. Dnes mi to tam pekne posunul Kelo (Kelemen, pozn. red.), som rád, že som gólom pomohol tímu vyhrať zápas. Náročné cestovanie bolo určite cítiť v nohách, aj nám nejakí chalani vypadli zo zostavy. Po tom dlhom cestovaní som sa osobne cítil taký ťažký, nesvoj. Lotyši na nás vybehli, v úvode mali hru, chvalabohu sme to ubránili a vrátili im úder. Na Švajčiarov sa musíme dobre pripraviť, ideme proti nim zvíťaziť".

Róbert Varga, útočník SR, strelil premiérový gól v reprezentácii: "Zápas bol po celom dni cestovania veľmi náročný, predsa len nie sme zvyknutí hrať večer o 20.30 zápas, aspoň ja nie. Myslím si, že sme to celkom zvládli a sme za to radi. Teší ma, že môžem reprezentovať Slovensko, keby mi to pred rokom niekto povedal, tak by som mu odvetil, že to nie je možné."

Martin Gernát, obranca a najlepší hráč SR: "Zápas bol od začiatku z lotyšskej strany agresívny, snažili sa nás napádať a dohrávať súboje. My sme ich úvodný tlak ustáli a potom si pomohli gólmi z presiloviek. V šatni sme si povedali, že chceme prevziať kontrolu nad zápasom, čo sa nám aj podarilo a do konca stretnutia sme si to už udržali. Padajú aj také góly, aké som dal ja. Treba strieľať, ja som videl, že sa trochu otvoril priestor, strela bola tečovaná, odrazila sa a spadla do bránky. Je super, že máme teraz deň voľna, oddýchneme si a na Švajčiarov sa pripravíme."

Ján Pardavý, asistent trénera SR: "Bolo to ťažké po náročnom cestovaní. Na chalanoch to bolo vidieť, nezachytili sme začiatok zápasu, potom ani začiatok druhej tretiny. Akonáhle sme dali vedúci gól, chalani začali lepšie korčuľovať, to isté platilo aj v druhej tretine. Dali sme šesť gólov, samozrejme, víťazstvo 6:2 netreba preceňovať, treba uznať, že Lotyši hrali veľmi dobre. Boli sme efektívnejší a v bránke nás veľmi dobre podržal Tomek. Dali sme tri góly v presilovkách, takže určite prevládajú pozitíva po tomto stretnutí. Adam Liška by mal v ďalšom zápase nastúpiť, podozrenie na zlomeninu nohy sa u Dávida Mudráka, našťastie, nepotvrdilo, takže by mal tiež hrať proti Švajčiarom."

Slováci v bránke s Tomekom začali trochu zakríknuto a už vo 4. minúte inkasovali z hokejky Jaksa. Kapitán Lotyšov vystrelil od modrej a puk zapadol do siete, keď Tomekovi zaclonil výhľad pred bránkou stojaci Krastenbergs. Ramsayho zverenci sa dostali do tempa až v polovici prvej tretiny, v 10. minúte sa zastreľoval Baláž, Punnenovs zasiahol lapačkou. Potom putovali na trestnú lavicu v rýchlom slede Mamčics a Džerinš a Slováci mali možnosť hrať presilovku 5 na 3, ktorú dokonale využili. Vyšla v nej spolupráca dvoch útočníkov Nitry, Varga pred bránkou našiel peknou zadovkou Baláža, ktorý strelou z prvej vyrovnal. O 25 sekúnd neskôr vypálil od modrej čiary Gernát, jeho delovka sa odrazila od zadného mantinelu pred lotyšskú bránku, kde si puk zrazil za chrbát dezorientovaný Punnenovs.

Ani vstup do druhej tretiny sa Slovákom nevydaril. Pred svojou bránkou nechali voľného Smirnovsa, ktorý bekhendom tečoval pod hornú žrď prihrávku spoluhráča a vyrovnal na 2:2. Hráčov v modrých dresoch opäť nakopla presilovka. Kelemen našiel pred bránkou Regendu, ktorý z prvej hokejkou usmernil puk k zadnej žrdi. Lotyši sa pokúšali o rýchlu odpoveď, no Tomek v týchto momentoch podržal svoj tím, v polovici zápasu dobre zasiahol proti Keninšovi. Slováci za tohto stavu pôsobili s pukom na hokejkách istejšie, v 37. minúte po rýchlej kombinácii prvého útoku nebezpečne vypálil z kruhu na buly Kelemen, no Punnenovs bol pripravený.

Lotyši pred treťou tretinou poslali namiesto Punnenovsa do bránky Vitolsa, ktorého pozornosť hneď preskúšal Vitaloš. Slováci nechceli iba brániť náskok a boli naďalej v útoku aktívni. Súper však tiež nebezpečne hrozil, v 46. minúte Bukarts zblízka iba tesne minul pravú žrď slovenskej bránky. Duel potom okorenila šarvátka Kelemena s Freibergsom, po ktorej obaja putovali na dve minúty na trestnú lavicu. Lotyši sa tlačili dopredu, v 50. minúte však schladil ich ambície Mucha, ktorý sa dostal do samostatného úniku a na dvakrát prekonal Vitolsa. Slováci už potom súperovi veľa nedovolili a bez problémov kontrolovali priebeh. V 55. minúte zvýšil na 5:2 Varga, ktorý zblízka dorazil do odkrytej bránky puk po strele Gernáta, a na 6:2 spečatil pri neúspešnej power play súpera do prázdnej bránky Kelemen.