Víťaz extraligy dostane pozvánku do ďalšieho ročníka Ligy majstrov

BERN - Majster slovenskej hokejovej Tipos Extraligy v sezóne 2022/23 dostane pozvánku do ďalšieho ročníka Ligy majstrov. Informovala o tom oficiálna webstránka súťaže.

V novej sezóne sa zníži počet tímov z 32 na 24. Skupinovú fázu nahradí základná časť. Mužstvá rozdelia do štyroch výkonnostných košov po šesť tímov, z ktorých sa potom každému vylosuje šesť rôznych súperov, po dvoch z ďalších troch košov. Do play-off postúpi 16 najlepšie umiestnených tímov v celkovej tabuľke všetkých účastníkov. V novej štruktúre je jedno miesto vyhradené pre úradujúcich majstrov (Tappara Tampere), 18 je pridelených pre tímy zo zakladateľských krajín (Švédsko, Fínsko, Česko, Nemecko, Švajčiarsko a Rakúsko). V prestížnej európskej súťaži sa predstaví aj päť mužstiev, ktoré dostanú voľnú kartu.

Okrem majstra slovenskej extraligy sa kvalifikujú aj šampióni Dánska, Francúzska, Nórska a Spojeného kráľovstva. Jedinou výnimkou sú Briti, kde je podľa tradície víťazom ligy najlepší tím po základnej časti. Vedenie urobilo rozhodnutie o voľných kartách na základe viacerých kritérií, ako je športová konkurencieschopnosť vo všetkých doteraz odohraných sezónach, štruktúra riadenia, infraštruktúra a návštevnosť.

Prvýkrát od sezóny 2015/16 nedostali víťazi Kontinentálneho pohára miesto v súťaži. V tomto prípade by miestenka pripadla Nitre. Slovensko v uplynulých dvoch sezónach reprezentoval Slovan Bratislava, ktorý nevyhral ani jeden duel.