Humenné nevyužilo právo štartu v I. lige, nemá mládežníkov

Zimný štadión v Humennom, otvoria sa jeho brány ešte v tejto sezóne? Foto nasehumenne.skZimný štadión v Humennom, foto nasehumenne.sk

HUMENNÉ - Hokejový klub MHK Humenné napokon nepodal prihlášku do druhej najvyššej slovenskej súťaže Budiš I. ligy, na čo ho oprávňoval postup do finále play-off a konečné druhé miesto v uplynulom súťažnom ročníku II. ligy. Zostáva pôsobiť na doterajšej úrovni. Humenčanov k tomuto kroku vraj viedla snaha o koncepčné budovanie klubu s riadnou mládežníckou základňou. Tím zo Zemplína sa pôvodne uchádzal o štart v I. lige spolu s víťazom II. ligy MHK Dubnica nad Váhom a HC Bratislava, v hre bola aj účasť mládežníckeho výberu HK Orange 20.

"Ak by sme hrali v nadchádzajúcej sezóne I. ligu, znamenalo by to, že by sme museli vyskladať prakticky nové mužstvo, v ktorom by humenskí odchovanci takmer nefigurovali. Z aktuálnej súpisky seniorského áčka by nám zostali iba traja humenskí hráči. A takéto riešenie nám nedáva logiku," uvádza sa vo vyhlásení humenského klubu, ktoré poskytol predseda výkonného výboru MHK Marek Šmida. V Humennom podľa neho nemajú juniorov ani kadetov, ktorých by mohli postupne zapracovať do prvého mužstva. "Vnímame to tak, že seniorské áčko je v hierarchii každého klubu vrcholom a má skutočný zmysel iba vtedy, ak pre odchovancov klubu predstavuje zavŕšenie ich doterajšieho športového vývoja v mládežníckych kategóriách v rámci daného klubu a súčasne východisko pre ich ďalšie hokejové napredovanie, či už v našej extralige alebo zahraničných súťažiach. Dnes sme jednoducho nútení počkať, kým nám mladší hráči do juniorky dorastú."

Klub si za týchto podmienok netrúfa prejsť na profesionálny režim. "Prvá liga je plnoprofesionálna súťaž, ktorá vzhľadom na tréningový proces a program zápasov počas týždňa neumožňuje, aby ju hrali hráči, ktorí sú zamestnaní. Pre nás to znamená, že naši hráči, ktorí v minulej sezóne vybojovali strieborné medaily, by boli nútení práve s ohľadom na svoje zamestnania a pracovné povinnosti ukončiť účinkovanie v MHK Humenné," tvrdí sa vo vyhlásení, ktoré je adresované aj fanúšikom: "Sme si vedomí, že toto rozhodnutie urobí nášho fanúšika, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou nášho klubu a vďaka ktorému sme mali suverénne najvyššiu návštevnosť v druhej lige, smutným. Ale sme presvedčení, že naše rozhodnutie je čestné a zodpovedné, a preto správne. Veríme, že fanúšikovia MHK Humenné toto rozhodnutie nielen pochopia, ale aj podporia. Veď cieľ máme rovnaký."

V ročníku 2016/2017 v I. HL štartovalo deväť klubov, ktoré odohrali po jednom súťažnom zápase aj proti reprezentačnej dvadsiatke.