Gríger po štyroch rokoch opäť v reprezentácii SR, obnovenú premiéru absolvuje zase proti Švédom

PIEŠŤANY - Keď v úvode apríla 2015 debutoval útočník Dávid Gríger v slovenskej seniorskej hokejovej reprezentácii gólom v príprave na MS proti Švédom (3:1 v Bratislave), určite netušil, že na dlhé štyri roky to bol jeho posledný duel v najcennejšom drese. Vtedajší kouč národného tímu Vladimír Vůjtek ho po súboji vyradil z prípravy a aj keď občas bol záujem o jeho služby v reprezentácii, vždy do toho vstúpili nejaké okolnosti, ktoré mu znemožnili pripísať si ďalšie štarty. Pred domácimi MS 2019 je však späť, aktuálne trénuje s tímom kouča Craiga Ramsayho a vo štvrtok 4. apríla 2019 v Topoľčanoch rovnako proti Švédom môže pridať do kolónky reprezentačných štartov ďalšiu čiarku. Bude to na deň presne po štyroch rokoch od jeho premiéry v reprezentácii.

"Myslím si, že každý rád príde reprezentovať, kedykoľvek tá pozvánka príde. Celý čas som si vravel, že ak budem hrať dobre v klube a podávať kvalitné výkony, tak pozvánka príde. Veril som a prišlo to. Som veľmi rád, že som tu. Prišiel som trénerovi ukázať, čo vo mne je a pobiť sa o miesto. Veľmi sa na to teším a uvidíme. Sú tu kvalitní chlapci, ale ja som prišiel zabojovať o miesto. Bude na trénerovi, ako sa pred šampionátom rozhodne," prezradil 24-ročný popradský rodák, ktorý už niekoľko sezón pôsobí v Karlových Varoch.

Jeho klub sa zachránil v českej extralige aj pre nasledujúcu sezónu, Grígerovi sa počas tohto obdobia individuálne darilo. Odohral spolu 52 súťažných duelov a pripísal si v nich 36 kanadských bodov za 20 gólov a 16 asistencií. "Klamal by som, keby som povedal, že nie som spokojný. Sezóna mi vyšla a bola moja najlepšia medzi seniormi. Z osobného hľadiska teda panuje spokojnosť a verím, že som si to priniesol do reprezentácie a budem predvádzať hokej, aký som ukazoval v klube," poznamenal.

Slováci odštartujú deväťzápasovú sériu prípravných duelov na májové MS vo štvrtok proti Švédom. "Na nich môže platiť len rýchlosť a poctivá hra zozadu. Sú kvalitní a veľmi šikovní. Musíme s nimi držať krok v korčuľovaní. Keď sa dostaneme do šancí, musíme ju využiť. Veľa príležitostí na prečíslenia mať nebudeme, takže do každej šance musíme dať 120 percent a využiť každú možnosť na skórovanie," myslí si Gríger.

Národný tím SR sa premiérovo v histórii predstaví v Topoľčanoch. "Naposledy som tam hral asi v doraste, bolo to veľmi dávno. Poznám miestny zimák, no neviem, či sa tam niečo nezmenilo. Myslím si, že tam bude super atmosféra a diváci nás budú hnať vpred," pokračoval. Pri príchode do hráčskej kabíny nevstúpil do neznámeho prostredia, pozná sa s pár hráčmi. "S Tomášom Mikúšom som v klube a poznám aj Mateja Pauloviča. Sú tu ďalší chlapci z českej ligy, hráme proti sebe. Vieme o sebe a pozdravíme sa. Koho nepoznám, tak sa s ním snáď čo najskôr spoznám," informoval Gríger.